Criteriul National

Astrofest 2022, în Parcul Crângaşi din Capitală

Astrofest 2022, în Parcul Crângaşi din Capitală
mai 07
07:03 2022

Astrofest – a VII-a ediţie a festivalului naţional al astronomiei şi explorării spaţiale – va avea loc sâmbătă, în Parcul Crângaşi din Capitală. Organizatorii manifestării îi invită pe bucureşteni în parc să petreacă împreună cu familia o zi plină de observaţii astronomice, experimente ştiinţifice, cu spectacole, concerte şi conferinţe, roboţi, meteoriţi şi multe expoziţii inedite.

Telescopul James Webb – ilustratieFoto: NASA

ASTROFEST 2022, care se desfăşoară de Ziua Astronomiei, între orele 11,00 şi 22,00, este un eveniment organizat de Revista Ştiinţă & Tehnică şi Asociaţia Science & Technology, cu sprijinul Primăriei Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6, scrie Agerpres.

Conform unui comunicat al organizatorilor, observaţiile astronomice se desfăşoară pe durata întregului eveniment (este dependent 100% de condiţiile meteorologice) cu ajutorul a 25 de telescoape profesionale.

Echipa de astronomi oferă în permanenţă asistenţă, dar şi informaţii interesante şi scurte prelegeri despre corpurile cereşti – Soarele şi petele solare, Luna şi craterele selenare (se pot observa craterele, munţii şi mările de pe suprafaţa Lunii, precum şi zonele de aselenizare a misiunilor Apollo), planete, roiuri globulare, stele duble, roiuri deschise.

Evenimentul este structurat pe două zone: la scenă – unde au loc prezentări tip TEDx, concursuri şi anunţuri şi zona expoziţională – standuri unde au loc ateliere, demonstraţii, concursuri.

În cursul după-amiezii, vizitatorii festivalului se vor putea întâlni cu cosmonautul Dorin-Dumitru Prunariu, care va fi prezentat de Alexandru Mironov.

Echipa Facultăţii de Fizică a Universităţii „A. I. Cuza” din Iaşi va avea la stand un microscop digital pentru a prezenta probe cu analogul de praf interstelar şi doi meteoriţi. Pentru că vor cupla microscopul la computer şi videoproiector, toţi vizitatorii vor putea să vadă imaginile. De asemenea, echipa din Iaşi va aduce un telescop solar, un telescop obişnuit şi un simulator de schimbător de căldură pentru telescopul James Webb.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul