Criteriul National

Atenţie, feriţi-vă! A ameninţat cu exorcizarea, acum a agresat o tânără doctorandă la Biblioteca Colorată – administraţia mall-ului şi a bibliotecii tăinuiesc cu laşitate cele întâmplate

Atenţie, feriţi-vă! A ameninţat cu exorcizarea, acum a agresat o tânără doctorandă la Biblioteca Colorată – administraţia mall-ului şi a bibliotecii tăinuiesc cu laşitate cele întâmplate
martie 09
06:22 2016

imag_articol

Încep relatarea unor grave întâmplări prin a-mi recunoaşte propria vină. La înființare am crezut că Biblioteca Colorată este o idee foarte bună, aici găsind spaţiu pentru activitate mai multe ONG-uri care nu aveau sedii, dar mai târziu am înteles cum cineva se foloseşte de fapt de acest neajuns şi de imaginea lor. În urmă cu un an de zile eram în acest spaţiu împreună cu fostul fotograf al ziarului nostru şi cu redactorul șef Prof.Dr.Daniel Mihai. Individul cu barbă din imagine (un domn corpolent în vârstă de aproximativ 50 de ani pe nume Segher Adrian) l-a ameninţat aproape din senin cu exorcizarea pe fotograful nostru. Am rămas aproape înmărmuriţi la cele auzite şi nu am intervenit fiindu-ne teamă de o reacţie imediată violentă. S-au calmat spiritele şi am făcut marea greșeală să nu reclamăm ameninţarea la conducerea mall-ului şi a poliţiei. La scurt timp după cele întâmplate am renunțat să mai frecventăm respectivul spaţiu.

––––––––––––––––––––––––

Sâmbătă 5 martie, de dimineaţă primesc telefon de la prietena Oana care îmi spune plângând că tocmai ce a fost agresată în spaţiul Bibliotecii Colorate din incinta Tomis Mall. Ajung în scurt timp şi o găsesc un etaj mai sus, în holul cinematorgrafului, plângând şi cu obrajii roşii. Mi-a povestit cele întâmplate: a primit observaţia din partea unui domn voluntar administrator al bibliotecii (cel cu barbă din poză) că este interzis consumul de alimente în spaţiul bibliotecii. A pus capacul imediat salatei dar individul a continuat cu jigniri grave. La intrebarea ei: ,,domnule, aveți ceva personal cu mine?” acesta a reacţionat violent şi a apucat-o de braţul stâng smucind-o şi forțând-o să părăsească spaţiul. La sosirea mea erau încă vizibile dungi roșii pe piele pe partea superioară a braţului. Am telefonat imediat la Poliţie şi un echipaj al Secţiei trei a ajuns foarte repede la faţa locului. L-a legitimat pe agresorul care le-a recunoscut polițiștilor (lucru pe care și mie mi l-au confirmat) că a apucat-o de braţ pe Oana. Poliţiştii au analizat împrejurările în care s-a produs incidentul şi au mers împreună cu domnişoara agresată la secţie pentru declaraţii. I-am însoţit cu maşina personală şi am aşteptat-o pe Oana la intrare în sediul Poliţiei. După discuţiile cu Poliţia care au durat mai mult de o oră, am mers la un resutaurant în apropiere şi am discutat diverse subiecte pentru a se linişti.
Pe Oana o cunosc de mai bine de un an de zile, este o fată foarte sensibilă, bine crescută si cu o pregătire universitară deosebită. Cele întâmplate i-au provocat o traumă şi acum încearcă să-şi regăsescă echilibrul emoţional urmând să ia o decizie în viitorul apropiat în legătură cu plângerea penală împotriva agresorului.

––––––––––––––––––––––––-

Duminică 6 martie de dimineată – redactorul șef a telefonat la Secţia trei pentru a se informa în legătură cu ancheta poliţiei, iar eu am telefonat pe numărul de contact al Mall-ului unde mi s-a spus că nu este nimeni din partea administraţiei, iar pentru a verifica înregistrarea incidentului trebuie să ne adresăm luni inginerului tehnic.

–––––––––––––––––––––––––

Luni 7 martie am mers personal la sediul administrativ al Tomis Mall-ului şi am discutat cu domnul Dumitru Zamfir, președinte al consiliului administrativ Tomis SA – Tomis Mall. I-am povestit cele întâmplate dar nu şi-a manifestat deloc indignarea pentru faptul că o femeie a fost agresată în incinta mall-ului. Îşi exprimă în schimb surprinderea faţă de pasivitatea comunităţii in general ?!? aflând detalii desprea activitatea mea umanitară. Nu a dorit să îmi prezinte înregistrarea celor întamplate şi nici nu a dispus nicio măsura împotriva agresorului (cel puţin de interzicere în bibliotecă, dacă nu în întreg magazinul având dovada înregistrată a  caracterului agresiv). Mi-a spus să scriu un e-mail în aceeaşi zi solicitând vizualizarea celor întâmplate şi scurta descriere. Zis şi făcut.

–––––––––––––––––––––––––

Marti 8 martie revin la sediul administrativ Tomis Mall pentru a primi răspuns solicitării din ziua precendentă, dar supriză. Toată conducerea Mall-ului este plecată.Am discutat telefonic din recepția dânșilor din nou cu domnul Zamfir care a oftat adânc la aflarea veştii că am revenit, era foarte agitat, nervos, puţin incoerent, conştient vizibil de gravitatea celor întâmplate. M-a acuzat de lipsă de respect pentru că  i-am greşit cu câteva litere numele (?!?) şi mi-a spus că nu doreşte să-mi arate înregistrarea şi că nu au luat nicio măsură împotriva agresorului cu promisiunea ca voi fi invitat altă dată la discuții (pentru dânşii nu este nicio urgență gravă faptă petrecută). Agresorul a fost iar văzut în bibliotecă luni seara de un coleg de redacţie.

Am solicitat în scris conducerii (cerere 354/08.03.2016) să interzică accesul cel puţin în biblioteca (chiar şi în incinta mall-ului) a agresorului, să ceară scuze victimei pentru cele întâmplate şi să comunice de asemenea poliţiei agresiunea. Ascunderea probelor înseamnă tăinuirea agresiunii ceea ce presupune o raspundere penală.

Radu Niculescu, un alt reprezentant al Bibliotecii Colorate care a fost anunţat primul în data de 5 martie despre incident şi care a sosit la faţa locului nu a luat niciun fel de atitudine faţă de agresorul coleg, telefonează în ziua de 8 martie la Oana acuzând-o că apelează la prieteni pentru sprijin, lucru pe care îl face normal orice om. A minţit încă odata că eu aş fi făcut scandal la conducerea Mall-ului. Am avut două discuții foarte calme, prima personală, a două telefonică cu domnul Zamfir -președintele CA Tomis S.A- în prezenţa apropiată a recepţionerului şi alţi colegi de-ai dânşilor care aveau uşa deschisă la biroul din dreapta intrării. L-am apelat pe Radu pentru a-i infirma cele spuse de el, i-am trimis şi sms dar nu răspunde. Este atât de curajos că tace mâlc în faţa agresorilor şi vorbeşte doar cu fetele.

––––––––––––––––––––––––––

Astăzi 9 martie după o discuţie cu un bun prieten avocat, am depus un denunţ cu numărul de intrare 494365/09.03.2016 (6 pagini) la Secţia 3 de Poliţie în care am relatat toate informaţiile pe care le am în legătură cu agresiunea petrecută, ameninţarea cu exorcizarea şi lipsa de reacţie şi de comunicare către organele de stat a administratorilor bibliotecii şi a mall-ului în legătură cu agresiunea omului lor în spaţiul în care sunt responsabili de buna desfăşurare a activităţii.

Concluzia mea este una cât se poate de clară: Administrația Bibliotecii – Victor Maxim (care se foloseşte de imaginea altor ONG-uri fără sedii pentru a face campanie unor politicieni şi care îi manipulează pe cei mici la colectarea deşeurilor) cât şi conducerea Tomis Mall-ului în persona domnului Dumitru Zamfir tăinuiesc (chiar şi de Ziua Femeii) cu laşitate un agresor care poate recidiva oricând şi pune în pericol un alt client sau clientă al/a Mall-ului şi al/a Bibliotecii Colorate. Având în vedere și faptul că acum două săptămâni am fost luat  pe capotă de un individ care luase la pumni o femeie cu zeci de martori pasivi, nu pot decât să remarc un fapt cât se poate de grav: Laşitatea a pus stăpânire pe o mare parte a societăţii noastre.

––––––––––––––––––––––––––

10 martie – agresorul a renunţat la barbă pentru a-şi schimba înfăţişarea în urma relatărilor prezentului articol probabil şi frecventează în continuare respectivul spaţiu – Biblioteca Colorată – Tomis Mall

revenim cu update-uri la acest caz…

redactare arh. Andrei Chivu

imag_1

imag_2

imag_3

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

U-NI-RE în cuget și în simțiri… EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tema unirii cu Basarabia este mai actuală și mai dorită ca oricând. Aceasta, datorită însemnătății sale deosebite suscită nenumărate discuții mai mult sau mai puțin aprinse. În special, în presa scrisă, subiectul este tratat în nota sferei de influență de care sau prin care se poate proba ori atașamentul față de culorile și legile acestui teritoriu blagoslovit de Dumnezeu ori unda de răutate vis a vis de cele menționate. De asemenea, ar trebui ca tocmai caracterul unificator să fie mai puternic decât orice fel de simbolistică istorică și de aceea disprețul și ducerea într-o accentuată stare de relativitate, de autentică degradare a tot ceea ce valorează ideea de românism amplifică starea de încordare,de neliniște atât de prezente în cele două state înrudite.În această ultimă și nedorită categorie se pot identifica destule articole asemănătoare unor mostre îmbibate de ură și venin ce frizează orice urmă de omenie sau de bun simț. Din respect făță de dumneavoastră și mai ales nedorind să nominalizez provocând polemică,am să mă abțin…Dar nu pot să-mi cenzurez o întrebare… Oare câtă dezinformare grosieră se poate ascunde în spatele acestor propagandiști de-a dreptul înfrățiți cu puterile străine,cu imperiile care mereu ne-au râvnit teritoriile și bogățiile de orice natură?De aceea nu pot să trec cu vederea și să uit mincinoasele mituri fabricate împotriva unirii care sunt de fapt niște teorii promovate, cu amatorism sau profesionalism, de cei care își manifestă constant antipatia faţă de procesul de reîntregire a ţării. Cu o retorică plină de ură, anumiți indivizi falsifică și denaturează adevărul istoric și chiar au nerușinarea să spună despre unirea Basarabiei cu România că „ar fi frumos, dar nu se poate” invocând, în acest sens, argumente de ordin economic sau strategic. Interesant e faptul că aceștia nu contrazic adevărul istoric și anume că Basarabia e parte a terioriului românesc. Mesajul lor induce mereu nesiguranţă și teamă, sugerând pericole majore precum instabilitatea economică, apariţia unei minorităţi incontrolabile sau a unei corupţii imposibil de eradicat. Ca și când acești propagandiști ar fi descoperit peste noapte secretul tinereţii fără bătrâneţii și al vieţii fără de moarte dublat de cel al guvernării fără de corupţie, ei influențează pe unii dintre noi la modul cel mai abject și care ține doar de negativitate. Au chiar unele pseudo- argumente care corelează problemele existente în societatea românească cu cele din Republica Moldova, de genul ”că România n-ar avea nevoie de o regiune săracă” . Cunoaștem bine că această stare de corupție endemică este generată de o clasă politică oligarhică, mult mai apropiată de modelul din Asia centrală decât de Europa. Dar,vă rog să fiți fără grijă deoarece domniile lor nu au contract permanent cu funcția și nu vor domni la infinit, așa cum li se pare… A sosit timpul ca să dăm dovezi că suntem înfrățiți, înrudiți, că suntem de același sânge și limbă cu verișorii de dincolo de Prut! Revenind la planul inițial,nu am dispoziția și nici timpul necesar de a demonta toate aceste pseudo-teorii, deoarece aceasta revine ca o datorie de onoare a istoricilor și diplomaților. Dar în cele ce urmează vă propun un exercițiu de imaginație. Acesta se realizează prin corelarea tuturor elementelor posibile care ar duce la acest eveniment cu profunde rezonanțe- UNIREA! De fapt, mai bine spus după reîntregirea, reunirea celor două state,altcumva vor fi parametrii,regulile, legile și automat nivelul de trai. Numai încercați să vă proiectați ideea conform căreia, Republica Moldova va face parte dintr-un stat integrat european, membru al NATO. Peste acestea, îndrăzniți să vă proiectați și imaginea unei justiții imparțiale, corecte ce se vor extinde ca model și peste Prut. Cu alte cuvinte, lucrurile pot evolua într-o direcție normală, firească.Totuși, filo-rușii nu se lasă și încetinesc acest proces. Mai e cazul să ne aducem aminte de „prietenia” și interesul Rusiei, care a încercat să blocheze eforturile Republicii Moldova în sensul integrării europene, aşa cum a procedat de altfel şi în cazul altor state din fosta Comunitate a Statelor Independente? De aceea, din dorința de a ne vedea visul împlinit,ar trebui să nu mai ezităm deloc și nici să luăm peste picior pe semenii care luptă,speră și cred în idealul acestei uniri, în cuget și în simțiri.......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu