Criteriul National

Atentie! Nurofenul – siropul care reduce febra copiilor, poate provoca infarct si accidente vasculare

Atentie! Nurofenul – siropul care reduce febra copiilor, poate provoca infarct si accidente vasculare
aprilie 14
11:37 2015

nurofen ibuprofen infarct copyIbuprofenul, unul dintre medicamentele cele mai utilizate împotriva durerilor și a inflamațiilor, crește riscul de infarct și de accident vascular cerebral (AVC), însă doar atunci când este administrat în doze foarte puternice, afirmă Agenția Europeană a Medicamentului (EMA)

În noul său raport, dat publicității ieri Comitetul de evaluare a riscurilor în materie de farmaco-vigilență (PRAC) din cadrul EMA a subliniat faptul că această creștere a riscului cardiovascular îi vizează doar pe acei pacienți care iau doze de ibuprofen mai mari de 2.400 de miligrame pe zi.

În schimb, cercetătorii nu au observat niciun risc la pacienții care iau acest medicament în doze mai mici de 1.200 de miligrame pe zi – așa cum procedează cei mai mulți dintre bolnavi. Dozele obișnuite la adulți variază între 200 și 400 de miligrame de trei ori pe zi.

Ibuprofenul este un medicament comercializat începând din anii 1960 sub diverse nume. Anumite formule ale sale (în special cele de 200 miligrame) se vând la liber, fără rețetă, în mai multe țări europene, inclusiv în România.

Potrivit PRAC, riscul cardiovascular generat de ibuprofen în doze mari este similar cu cel generat de analgezicul diclofenac (voltaren și alte denumiri), a cărui utilizare a fost deja restrânsă din 2013 pentru pacienții care au anumite probleme cardiovasculare.

În consecință, PRAC preconizează modificarea prescripțiilor medicale și îi îndeamnă pe medici să evalueze „cu atenție” riscurile cardiovasculare ale pacienților înainte de a prescrie ibuprofen pe durată mare și în doze importante.

Avizul PRAC vizează doar tratamentele administrate pe cale orală, nu gelurile și cremele pe bază de ibuprofen.

Întrucât medicamentele pe bază de ibuprofen sunt deja aprobate la nivel național, recomandările formulate de PRAC vor trebui să fie mai întâi aprobate de Comitetul european de coordonare (CMDh), entitatea europeană care reprezintă diversele agenții naționale ale medicamentului.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro