Criteriul National

,,Aţi pus multe pe masă, dar în suflet ce aţi pus?”

decembrie 26
11:09 2015

slujba

Prezenţa la slujbe cu ocazia sfintei sărbători are acea capacitate  de a ne transforma (metamorphis, metanoia- limba greacă) de a trezi în mulţi dintre noi acele sentimente profunde ale interiorului nostru, într-o manieră în care ar trebui să fim conectaţi la Sursa Luminii şi a Adevărului, departe de vartejul poluat cotidian.

Sfânta Biserică a rămas şi totodată va rămâne solida fortificaţie a conştiintei deoarece posedă un puternic mesaj al comuniunii colective având ca solid fundament o cultură veche de peste două milenii. Glasul şi veştmintele preoţilor slujitori, muzica religioasă, glasul corului, mistica icoanelor cât şi mirosul tămâiei dimpreună cu cel al lumînărilor inspiră o atmosferă de poveste într-un puternic contrast cu superficialitatea cotidianului contemporan ce îl trăim dominat de era tehnologiei. Aceasta ne-a încărcat probabil cu energii foarte specifice, care din păcate ne încurcă tot mai mult să interacţionăm asemeni primilor creştini. Interacţiunile accidentale ale particulelor cu sarcină intens acumulată descarcă o cantitate prea mare de energie, aşa că tot mai multe dintre ele tind să se izoleze, aşa cum orice experiment din fizică atestă.

calea_lactee

Dacă Cineva ar putea privi lumea noastră din afara galaxiei printr-un observator, probabil ca ar vedea o imagine asemănătoare cu cea ilustrată de microscopul electronic într-o analiză a respingerii particulelor încărcate cu sarcini diferite. Evoluţia ştiintifică poate proba toate cele expuse până în prezent. Printr-o analogie cu lumea ştiinţei, Sfânta Biserică este unul dintre nucleele civilizaţiei foarte greu de secţionat, lucru ce ar putea provoca un dezastru aşa cum s-a întamplat în cazul sciziunii nucleare care a dus la producţia bombelor nucleare.

Dacă multi dintre noi sunt in siajul capitalist din tunelul teritoriului digitalizat, probabil că o vizită în nucleul religiei îi poate surpinde revelaţia profundei conştiinţe  in fata vorbelor părintelui: ,,mulţi oameni sunt tot mai preocupaţi de ce pun pe masă şi prea puţin de ce pun în suflet”.

„Cine este aceasta fiinţă – se intreabă Sfântul Ioan Gură de Aur -, care pare că impune Creatorului atâta prudenţă?” În actuala conjunctură, sunt de părere că nu trebuie să ne mirăm – deoarece omul depăşeşte în demnitate toate creaturile vizibile care n-au fost create decât pentru noi. Omul este prin urmare centrul în jurul căruia Dumnezeu rânduieşte creaţia Sa, dându-ne în stăpânire tot ceea ce a creat dintru început! (Gen. M, 28-30).

Importanţa ultimei creaturi, „omul”, rezidă nu numai în aceea că, la crearea ei, Dumnezeu a participat într-un mod special faţă de celelalte creaturi, dar şi în faptul că omul” este culmea acestei piramide cosmologice„. Nicio creatura din lumea văzută „nu a ajuns până la Dumnezeu, n-a putut să intre în legătură cu El”, cum a făcut-o omul, pentru că numai el „este creat în natura sa spirituală, imprimând celei mai perfecte creaturi văzute acel element spiritual, care să-l facă stăpânul tuturor creaturilor vizibile şi să-l ridice la o treapta mai înaltă în care este obligat să laude şi să preamărească pe Creator, şi să caute să ajunga la asemănarea cu El, prin dezvoltarea tuturor facultăţilor sale spirituale”. (Omiliile Sfântul Ioan Gură de Aur)

Sf Biserica

Sursa foto: google.com

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo