Criteriul National

,,Aţi pus multe pe masă, dar în suflet ce aţi pus?”

decembrie 26
11:09 2015

slujba

Prezenţa la slujbe cu ocazia sfintei sărbători are acea capacitate  de a ne transforma (metamorphis, metanoia- limba greacă) de a trezi în mulţi dintre noi acele sentimente profunde ale interiorului nostru, într-o manieră în care ar trebui să fim conectaţi la Sursa Luminii şi a Adevărului, departe de vartejul poluat cotidian.

Sfânta Biserică a rămas şi totodată va rămâne solida fortificaţie a conştiintei deoarece posedă un puternic mesaj al comuniunii colective având ca solid fundament o cultură veche de peste două milenii. Glasul şi veştmintele preoţilor slujitori, muzica religioasă, glasul corului, mistica icoanelor cât şi mirosul tămâiei dimpreună cu cel al lumînărilor inspiră o atmosferă de poveste într-un puternic contrast cu superficialitatea cotidianului contemporan ce îl trăim dominat de era tehnologiei. Aceasta ne-a încărcat probabil cu energii foarte specifice, care din păcate ne încurcă tot mai mult să interacţionăm asemeni primilor creştini. Interacţiunile accidentale ale particulelor cu sarcină intens acumulată descarcă o cantitate prea mare de energie, aşa că tot mai multe dintre ele tind să se izoleze, aşa cum orice experiment din fizică atestă.

calea_lactee

Dacă Cineva ar putea privi lumea noastră din afara galaxiei printr-un observator, probabil ca ar vedea o imagine asemănătoare cu cea ilustrată de microscopul electronic într-o analiză a respingerii particulelor încărcate cu sarcini diferite. Evoluţia ştiintifică poate proba toate cele expuse până în prezent. Printr-o analogie cu lumea ştiinţei, Sfânta Biserică este unul dintre nucleele civilizaţiei foarte greu de secţionat, lucru ce ar putea provoca un dezastru aşa cum s-a întamplat în cazul sciziunii nucleare care a dus la producţia bombelor nucleare.

Dacă multi dintre noi sunt in siajul capitalist din tunelul teritoriului digitalizat, probabil că o vizită în nucleul religiei îi poate surpinde revelaţia profundei conştiinţe  in fata vorbelor părintelui: ,,mulţi oameni sunt tot mai preocupaţi de ce pun pe masă şi prea puţin de ce pun în suflet”.

„Cine este aceasta fiinţă – se intreabă Sfântul Ioan Gură de Aur -, care pare că impune Creatorului atâta prudenţă?” În actuala conjunctură, sunt de părere că nu trebuie să ne mirăm – deoarece omul depăşeşte în demnitate toate creaturile vizibile care n-au fost create decât pentru noi. Omul este prin urmare centrul în jurul căruia Dumnezeu rânduieşte creaţia Sa, dându-ne în stăpânire tot ceea ce a creat dintru început! (Gen. M, 28-30).

Importanţa ultimei creaturi, „omul”, rezidă nu numai în aceea că, la crearea ei, Dumnezeu a participat într-un mod special faţă de celelalte creaturi, dar şi în faptul că omul” este culmea acestei piramide cosmologice„. Nicio creatura din lumea văzută „nu a ajuns până la Dumnezeu, n-a putut să intre în legătură cu El”, cum a făcut-o omul, pentru că numai el „este creat în natura sa spirituală, imprimând celei mai perfecte creaturi văzute acel element spiritual, care să-l facă stăpânul tuturor creaturilor vizibile şi să-l ridice la o treapta mai înaltă în care este obligat să laude şi să preamărească pe Creator, şi să caute să ajunga la asemănarea cu El, prin dezvoltarea tuturor facultăţilor sale spirituale”. (Omiliile Sfântul Ioan Gură de Aur)

Sf Biserica

Sursa foto: google.com

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo