Criteriul National

ATM-urile din stațiunile bulgărești percep o taxă de retragere de 10-15% (presă) – Finante & Banci

ATM-urile din stațiunile bulgărești percep o taxă de retragere de 10-15% (presă) – Finante & Banci
august 31
04:33 2020

Stațiunile bulgărești sunt pline de bancomate care percep taxe imense la retragere, relatează Mediapool, citat de cotidianul bulgar Sega și preluat de Rador. De regulă, acestea sunt ale Euronet și nu încalcă legea, dar măresc costul de retragere cu 10-15%, mai ales atunci când banii se retrag dintr-un cont în valută, iar de multe ori utilizatorii nu observă condițiile nefavorabile.

ATM-urile Euronet nu sunt un fenomen nou, avertismentele cu privire la acestea circulă pe forumurile de călătorie de câțiva ani. Sunt deținute de o companie americană și au ocupat locuri centrale în Balcani și Europa de Est, iar de obicei sunt situate în poziții strategice, în apropierea atracțiilor turistice, aeroporturilor, etc. Euronet folosește un curs de schimb extrem de nefavorabil, în speranța că utilizatorului îi va fi dificil să se orienteze privind suma pe care o primește în valuta străină. Chiar dacă reușiți să anulați operațiunea, celălalt curs este compensat de o taxă de retragere mai mare.

Pe forumuri, turiștii se plâng că astfel de bancomate abundă în Croația, Creta, România, Polonia etc. În Bulgaria, în afară de litoral, aceste ATM-uri se mai găsesc și în Bansko, Veliko Târnovo, Gabrovo, Plovdiv, Sliven, Ruse, potrivit Google Maps. Există multe astfel de bancomate și în Sofia. Pe site-ul său, compania subliniază că operează una dintre cele mai mari rețele independente de ATM-uri din Europa Centrală și de Est. Potrivit Mediapool, compania înregistrată în Bulgaria este condusă de trei cetățeni străini – un ungur, un grec și un american.

Având în vedere că Euronet notifică în prealabil utilizatorul în ce condiții va retrage bani de la bancomatul său, nu există încălcări oficiale în acest caz. Asta arată și pozițiile Băncii Naționale a Bulgariei și ale Agenției Naționale pentru Venituri, citate de Mediapool. Cu toate acestea, Uniunea proprietarilor din Sunny Beach insistă asupra faptului că municipalitatea trebuie să rezilieze contractele cu astfel de companii, care sunt în detrimentul turiștilor. Cu această ocazie, municipalitatea din Nesebăr a arătat că verifică informațiile.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul