Criteriul National

„Atrocităti” urbanistice la malul mării într-o expoziție foto – made by Baricada Verde

„Atrocităti” urbanistice la malul mării într-o expoziție foto – made by Baricada Verde
august 13
15:41 2018

IMG_1426

ieri 12 august ora 18:00 in fata Muzeului de Arta Populara din Constanta a fost amenajata expozitia „Dezvoltare sau Dezechilibru” la initiativa ONG-ului Baricada Verde reprezentat de activistul Sorin Belu. Expozitia se compune din aproximativ 80 de ilustratii care compara felul in care orasul Constanta s-a transformat in ultimii 30 de ani, deoarece despre o evolutie nu cred ca se poate vorbi. Sorin Belu, activist pasionat si de fotografie, detine aceasta colectie impresionanta de poze pe care ieri le-a expus public pentru prima data. Imaginile pun in evindenta foarte clar cum orasul nu s-a dezvoltat ci a fost masacrat. De ce vorbim despre „atrocitati”?… pentru ca bucuresteanul Mazare impreuna cu gasca lui de colonizatori discotecari s-au facut stapani peste orasul port si au inceput sa loveasca in stanga si-n dreapta ca niste barbari, in urma cu 15 ani aproximativ, cu furtunul lung al pompelor betonierelor peste tot prin oras cu salbaticie si multa prostie. Nu se poate opune nimeni unei dezvoltari si unei densificari urbane, dar ea trebuie facuta gradual si bine planificat utilizand atat spatiul din oras, cat si cel de la marginea lui prin dezvoltarea unui sistem radial de linii de transport in comun, lucru putin mai complicat, asa ca mai simplu pentru salbaticii mazarioti era sa traga cu arcul prin oras, unde se infigea sulita, ctitoreau si dansii o magaoaie de mall sau de bloc. Timpul a trecut, obiceiurile s-au pastrat, ce se naste din pisica, Miau-miau se cheama, orasul port iata ca nu a intrat inca pe un fagas normal de dezvoltare: parcurile, daca mai exista, arata sinistru, terenuri de sport si locuri de joaca -ioc, transport in comun electrificat nepoluant- nexam, monumentele -ruina. Expozitia dedicatului activist Belu o puteti vizita zilnic pana pe data de 15 august in intervalul 18:00 – 21:00 in fata muzeului de Arta Populara din Constanta (Bulevardul Tomis 32).

Cateva vorbe despre cel care a reusit aproape de unul singur acest eveniment, Sorin Belu, ca prieten cat am avut bucuria sa-l cunosc, un om cum rar printre oameni se naste, de peste douazeci de ani este dedicat cauzelor sociale luptand pe toate planurile pentru spatiile verzi si drepturile animalelor din oras. Este prezent la toate sedintele de consiliu de la primarie, dezbaterile puz-urilor si altor proiecte in oras, isi ia notite, se documenteaza, scrie petitii, merge in instanta cu sprijinul prietenilor avocati, organizeaza proteste, merge voluntar la activitati ecologice, cate si mai cate… Isi dedica probabil jumatate din timpului lui acestor cauze sociale intr-o lume tot mai individualista, o lume in care este mult mai comod sa faci parte din turma, decat sa privesti orizontul si necazurile altora, un oras in care regresul educational se resimte puternic in ultimii 20 de ani, iata ca exista si oameni ca Sorin, dedicati cauzelor comune sociale. Ar spune unii „vai ce vorbe mari”, este cred prea putin ce incerc eu sa spun pentru cate a facut. Sa ne traiesti Sorin si sper intr-o buna zi sa-ti vezi idealurile implinite! :-)

IMG_1432 IMG_1433

IMG_1423 IMG_1424 IMG_1425 IMG_1426 IMG_1427

IMG_1439

IMG_1429

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Andrei Chivu

Andrei Chivu

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Violențele nejustificate…nasc reacții, durere și haos- EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Protestul Diasporei a fost îngrădit, a fost unul despre care se va scrie, se va povesti și începând cu ziua de astăzi se va cerceta de către Parchetul Militar.
Acest eveniment a fost asezonat cu o serie de violențe de neînchipuit, de intervenții în forță venite din partea Jandarmeriei Române. Această breaslă și-a dat în petec, invocând faptul că mulțimea a fost… violentă.
Acest lucru este departe de a fi adevărat, cu toate că s-a întâmplat, iar imaginile și materialele video care împânzesc internetul nu pot fi trecute cu vederea.
Mai mult decât atât, astăzi, cu cea mai mare nerușinare, purtătorii de cuvânt ai acestei instituții au spus că ” și-au făcut datoria” și au acționat în legitimitate.

Poate că am ajuns să retrăim scene de coșmar din epoci ce le consideram demult apuse… Însă, ceea ce cu toţii am aflat a fost faptul că nu am fost și nu ne-am închipuit că se va produce.
Cu toate acestea, am fost avertizaţi că se va întâmpla şi nu am vrut să credem. „Mersul până la capăt”, de a cere demisia unui sistem condus de oameni certați cu legea și cu bunul simț a fost înnabușit cu gaze lacrimogene, cu tunuri cu apă și cu intimidări, bastoane aplicate asupra populației strînse cu această ocazie.

Au existat și în mulțime agitatori, instigatori și chiar membrii ai unor așa-zise galerii de fotbal, dar care, spre surprinderea multora au fost lăsați în pace, chiar dacă au aruncat cu pietre , au incendiat arbuști și au provocat mult haos.

Dar, înainte de toate, să ne aducem aminte și de alt aspect. Au fost și alte avertizări. La conferinţa de presă ţinută cu câteva zile înainte, nişte ofiţeri de jandarmerie au semnalat, folosind obişnuitul limbaj de lemn, ”că se va întâmpla.”

Românii veniţi de departe pentru a protesta împotriva unor abuzuri s-au lovit de o metodă sistematică aplicată de Jandarmerie pentru a discredita orice viitoare mişcare de opoziţie. De aceea, fără să emit judecăți de valoare, îmi asum atunci când afirm că România a capotat și a ajuns la cheremul unor oameni politici care acționează împotriva propriului popor.

După aproape zece ore de gaze inhalate, vă pot spune cum a fost montată în scenă toată această mascaradă. Jandarmii au tensionat situaţia ,deoarece aveau obiceiul să trăgă şi să mute gardurile de colo colo, fără rost. De altfel au agitat mulţimea care era oricum inflamată, dar care nu era violentă. Apoi, începând cu ora 21 au început să lanseze salve cu gaze lacrimogene fără motiv, servite generos exact în faţă, de la mică distanţă, cu un cinism maxim, cum numai slugile stăpânilor lor ştiu să facă........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu