Criteriul National

Au albii dreptul să vorbească de față cu minorități? Întrebarea care a divizat stânga franceză – International

Au albii dreptul să vorbească de față cu minorități? Întrebarea care a divizat stânga franceză – International
aprilie 01
18:29 2021
Partidele de stânga din Franța au intrat într-o luptă aprinsă despre dreptul persoanelor albe de a vorbi sau măcar să participe la întâlniri despre probleme ale minorităților, relatează Politico.

Controversa a izbucnit după ce a fost dezvăluit că o organizație de stânga studențească numită UNEF organizează întâlniri la care persoanele albe nu pot participa.

Anne Hidalgo, primarul Parisului care speră să fie candidatul Partidului Socialist la alegerile prezidențiale de anul viitor, a intervenit miercuri după ce o altă candidată a partidului său, Audrey Pulvar, nu a condamnat acest tip de întruniri.

„Arena politică nu este o sesiune de terapie, este un domeniu al universalului în care căutăm unitate și ne apărăm valorile noastre seculariste”, a declarat Hidalgo la BFMTV.

Pulvar, o fostă prezentatoare de știri de culoare care va candida din partea socialiștilor la următoarele alegeri regionale, a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că persoanelor albe nu ar trebui să le fie interzis să participe la discuțiile de grup despre problemele minorităților dar că acestora „li se poate cere însă să păstreze tăcerea sau să fie spectatori tăcuți”.

Întrebată dacă ar afirma același lucru, Hidalgo a afirmat că „evident că nu”.

Disputa asupra grupurilor de discuție la care participă persoane albe a reaprins o dezbatere de ce durează de câțiva ani în Franța despre influența tot mai mare a politicilor identitare importate din campusurile universitare americane și modul în care acestea remodelează tradițiile politice franceze.

Comentariile lui Pulvar au aprins spiritele și în dreapta spectrului politic, aceasta fiind acuzată de către Valérie Pecresse, fost ministru al învățământului superior actualmente membră a partidului Les Républicains, că promovează „o nuanță ‘acceptabilă’ de rasism”.


Olivier Faure (stânga), liderul Partidului Socialist din Franța la o dezbatere (FOTO: Isa Harsin / Sipa Press / Profimedia Images)

Socialiștii de modă veche

Însă afirmațiile acesteia au provocat furie și în rândul gărzii vechi a Partidului Socialist care încearcă să își reconstruiască imaginea după o înfrângere răsunătoare la alegerile din 2017.

Pentru mulți politicieni de stânga francezi valorile universale ale „égalité, fraternité, liberté” transcend alianțele etnice sau religioase, aceștia afirmând că este nevoie de mai multă integrare și asimilare în lupta pentru justiție socială.

Această facțiune nu înțelege noua generație de tineri de stânga care se afirmă prin organizații precum UNEF.

„Cuvintele lui Pulvar sunt „mai mult decât prost alese, ele sunt regretabile și nu corespund cu ideile noastre comune, nimănui nu ar trebui să i se ceară să păstreze tăcerea”, a afirmat Olivier Faure, liderul partidului Socialist într-un interviu acordat televiziunii LC.

„În cele din urmă [grupurile de discuții fără albi] duc la segregare iar acesta este un lucru cu care nu pot fi de acord”, a declarat și Richard Yung, un senator socialist. „Ar trebui să putem discuta împreună, să fim în dezacord, chiar și să ne opunem unii altora în aceeași cameră”, a adăugat acesta.

Criticile la adresa lui Pulvar au fost atât de puternice încât aceasta a simțit nevoia să își justifice afirmațiile, fără însă a-și cere scuze.

„Unii au crezut că le spuneam oamenilor să tacă. Acest lucru este greșit”, a scris Pulvar într-un editorial publicat de Le Monde. „Unii au crezut că vreau să îi exclud, nu asta am spus și nu asta am vrut să spun. Am fost mereu în favoarea discuțiilor”, a mai afirmat aceasta.


Protest Black Lives Matter in Franța (Laure Boyer / AFP / Profimedia Images)

Susținere din partea extremei stângi

Chloé Morin, o cercetătoare la Fundația Jean Jaurès – un think-thank socialist din Franța, susține că acesta este ultimul semn „al unei schisme reale între generații”

„Iar schisma devine tot mai mare deoarece ceea ce era o mișcare ultra-minoritară în urmă cu câțiva ani devine tot mai prezentă în rândul extremei stângi și a Partidului Verde”, spune Morin.

Iar Pulvar a găsit într-adevăr mai multă susținere în rândul partidului de extrema stângă Franța Nesupusă al lui Jean-Luc Mélenchon și printre Verzi decât în propriul partid.

„Audrey Pulvar nu este o rasistă”, a scris pe Twitter Mélenchon. „Ea înțelege ceea ce este un grup de discuții. Cei care o atacă doar își afișează opiniile sexiste și pline de prejudecăți”, a adăugat acesta.

Stânga franceză vede în valorile tradiționale franceze ale republicanismului și egalității atacuri mascate la adresa minorităților care vor să se emancipeze.

„Nimeni nu se plânge când vezi întruniri ale consiliilor de administrație de la marile companii din Franța că toți sunt bărbați, toți sunt albi”, a declarat Eric Coquerel, un parlamentar din partea Franței Nesupuse.

„Nu poți nega victimelor rasismului dreptul să spună acest lucru și să îl denunți în numele universalismului. Universalismul este o idee drăguță dar nu este o mașinărie care să șeargă discriminarea”, a adăugat legiuitorul.

Citește și:

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul