Criteriul National

Au săpat un tunel pentru a fura o icoană donată de Putin unei mănăstiri – International

Au săpat un tunel pentru a fura o icoană donată de Putin unei mănăstiri – International
octombrie 01
20:47 2020

Autoritățile din Rusia au spus joi că au arestat doi bărbați suspectați că au săpat un tunel pe care l-au folosit să intre într-o mănăstire aflată pe o insulă și au furat o icoană ortodoxă donată de președintele Vladimir Putin cu câțiva ani mai devreme, relatează Reuters.

Serviciul Federal de Securitate a spus că a reținut doi oameni cu ajutorul poliției pentru un furt care a avut loc luna trecută la o catedrală a mânăstirii Iversky din regiunea Novgorod, la aproximativ 350 de kilometri de Moscova.

Cei doi indivizi, despre care Serviciul Federal de Securitate a spus că făceau parte dintr-un grup infracțional, au furat ornamente din aur și o icoană care o înfățișează pe Sfânta Maria la o mânăstire de pe Muntele Athos în Grecia, un important centrul spiritual ortodox. Icoana, se spune, datează din secolul 17 sau 18.

Irina Volk, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Interne, a spus că Putin a făcut cadou icoana mănăstirii, localizată pe o insulă pe Lacul Valdai, în 2001.

Ea a spus că hoții au ajuns la insulă cu o barcă, înainte să sape un tunel pe sub porțile mănăstirii. Odată ce au pășit pe teritoriu, au spart unul dintre geamurile catedralei și au intrat pentru a fura icoana, crucea din altar și alte ornamente din aur.

Imaginile difuzate de Minister arată ofițeri FSB intrând în reședința unuia dintre suspecți și punându-l pe acesta cu fața la pământ și încătușându-l cu mâinile la spate.

Volk a spus că crucea din altar și icoana au fost recuperate din garajul unuia dintre suspecți, iar obiectele vor fi returnate mănăstirii.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul