Criteriul National

Augustin Zegrean, despre încercarea PSD de amânare a alegerilor parlamentare: Parlamentarilor le-ar conveni să se porneasă războiul de 100 de ani și apoi să mai aibă 3 luni să facă alegeri – Politic

Augustin Zegrean, despre încercarea PSD de amânare a alegerilor parlamentare: Parlamentarilor le-ar conveni să se porneasă războiul de 100 de ani și apoi să mai aibă 3 luni să facă alegeri – Politic
octombrie 02
16:09 2020

Mandatul parlamentarilor poate fi prelungit doar în patru situații prevăzute clar în Constituție – stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, afirmă fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean. „Lor le-ar conveni să se porneasă războiul de 100 de ani. Și după 100 de ani, încă 3 luni în care să facă alegeri”, a declarat vineri, pentru HotNews.ro Augustin Zegrean.

Mandatul actualului Parlament încetează în 21 decembrie 2020, iar potrivit Constituției alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului.

  • „E prevăzut limpede în Constituție că mandatul parlamentarilor poate fi prelungit doar în patru situații clare. La împlinirea termenului de 4 ani pentru care Parlamentul a fost ales (n.r. – 21 decembrie 2016), le încetează mandatul. Deși i-a expirat mandatul, Parlamentul rămâne însă în funcție până la intrarea în atribuții a noului Parlament, dar în această perioadă nu poate modifica Constituția, nu poate adopta legi organice, nu prea mai poate face nimic.
  • De la data la care a căzut ghilotina și li se încheie mandatul, iar în acest termen de 3 luni poate fi stabilit un termen pentru alegeri și pot fi făcute alegeri oricând. Până acum, data alegerilor o stabilea Guvernul, acum vor să o stabilească ei, parlamentarii, iar Curtea Constituțională le-a admis, numai că deocamdată legea nu este promulgată.
  • Propunerea legislativă (n.r. – proiectul care prevede stabilirea datei alegerilor pentru 14 martie) prevede stabilirea datei alegerilor și își va urma cursul, iar Parlamentul va stabili data alegerilor, chiar dacă legea care îi dă această posibilitate nu apare încă. Se duce la CCR și Curtea le va zice <<foarte bine>>”, a declarat vineri, pentru HotNews.ro, fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean.
  • „Este un joc parlamentar. Parlamentarii în funcție nu ar vrea să se facă alegeri niciodată. E prevăzut în Constituție că mandatul li se prelungește în stare de război. Lor le-ar conveni să se porneasă războiul de 100 de ani. Și după 100 de ani, încă 3 luni în care să facă alegeri”, a adăugata Zegrean.

CE PREVEDE CONSTITUȚIA

ARTICOLUL 63:

  • (1) Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungeşte de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la încetarea acestora.
  • (2) Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului.
  • (3) Parlamentul nou ales se întruneşte, la convocarea Preşedintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri.
  • (4) Mandatul Camerelor se prelungeşte până la întrunirea legală a noului Parlament. În această perioadă nu poate fi revizuită Constituţia şi nu pot fi adoptate, modificate sau abrogate legi organice.
  • (5) Proiectele de legi sau propunerile legislative înscrise pe ordinea de zi a Parlamentului precedent îşi continuă procedura în noul Parlament.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul