Criteriul National

Autoclavul – aparat indispensabil dintr-un cabinet dentar

Autoclavul – aparat indispensabil dintr-un cabinet dentar
septembrie 08
14:51 2018

Pentru a efectua tratamentele stomatologice, specialiștii au nevoie de două mari categorii de instrumente. Astfel, în cabinetele dentare se întrebuințează instrumentar de unică folosință – acestea sunt utilizate în cursul unei singure manopere, iar mai apoi sunt trimise spre reciclare sau distruse.

Cea de-a doua categorie a instrumentelor se referă la cele reutilizabile, care au nevoie de un proces de sterilizare care să asigure desfășurarea activității, respectând normele de igienă.

Cum sterilizăm corect instrumentarul

Cu siguranță că sterilizarea instrumentarului stomatologic este o măsură obligatorie pe care ar trebui să o ia specialistul împotriva răspândirii infecțiilor. Pentru respectarea normelor de igienă și de siguranță, medicul stomatolog va utiliza autoclavul – un aparat util pentru sterilizarea diverselor instrumente cu specific stomatologic în vederea reutilizării acestora. Pentru ca procesul de sterilizare a instrumentarului să se desfășoare corect va trebui să urmăm câțiva pași:

  1. Prespălarea

Această etapă constă în curățarea instrumentelor sub jet de apă pentru a îndepărta reziduurile existente;

  1. Presterilizarea  

Se vor utiliza unele soluții în vederea dezinfectării instrumentarului ce va fi scufundat timp de 60 minute;

  1. Spălarea și uscarea

Instrumentele se spală încă o dată după finalizarea presterilizării. Ulterior, urmează uscarea și pregătirea lor pentru sterilizare;

  1. Împachetarea instrumentelor

Se vor utiliza pungile speciale, astfel că instrumentele vor fi ambalate în conformitate cu recomandările producătorului

  1. Sterilizarea cu ajutorul autoclavului

Acest dispozitiv cu abur sub presiune este una dintre dotările minime ale unui cabinet, datorită importanței majore pe care o are. În general, temperatura se reglează la 121 °C – proces ce va dura aproximativ 15-20 minute sau 134°C – procedeu ce va dura aproximativ 3 minute.

Sterilizând instrumentele în mod corect, vom distruge toți agenții patogeni – bacterii, viruși și spori – responsabili de transmiterea unor infecții și boli grave.

Sfaturi de întrebuințare a sterilizatorului autoclav

  • Nu se recomandă eliminarea rafturilor cu care este dotat autoclavului;
  • Întotdeauna se respectă cu strictețe toate indicațiile producătorului, astfel se va ține cont de cantitatea instrumentelor cu care poate fi încărcat dispozitivul sterilizator;
  • Se evită supraîncărcarea aparatului cu material de sterilizat, pentru a favoriza pătrunderea vaporilor. Astfel, se indică să lăsăm suficient spațiu atât între pachete, cât și între pereții autoclavului și pachete;
  • După finalizarea ciclului de sterilizare, instrumentele ar trebui să mai rămână în aparat timp de aproximativ 15 minute, pentru a permite reducerea presiunii și uscarea instrumentelor;
  • La final, cu alte cuvinte, după ce scoatem pachetele sterilizate din autoclav, este necesară o verificare amănunțită. Astfel, se vor examina parametri fizici, indicatorii de eficiență ai sterilizării, integritatea pachetelor etc.

În ce domenii își găsesc utilitatea autoclavele

Sterilizatoarele autoclave își găsesc utilitatea pe scară largă în microbiologie, medicină, centre de tatuare, piercing, medicină veterinară, micologie, precum și la fabricarea protezelor.

Alege Dentex, furnizorul tău de încredere!

Dacă ai nevoie de un autoclav eficient sau de alte echipamente pentru cabinetul sau laboratorul tău, atunci poți apela la magazinul online dentex.ro. Aici vei găsi o gamă variată de instrumente potrivite pentru lucru, dar și de aparaturi performante pentru a-ți desfășura activitatea în condiții optime.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Digital

Digital

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Violențele nejustificate…nasc reacții, durere și haos- EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Protestul Diasporei a fost îngrădit, a fost unul despre care se va scrie, se va povesti și începând cu ziua de astăzi se va cerceta de către Parchetul Militar.
Acest eveniment a fost asezonat cu o serie de violențe de neînchipuit, de intervenții în forță venite din partea Jandarmeriei Române. Această breaslă și-a dat în petec, invocând faptul că mulțimea a fost… violentă.
Acest lucru este departe de a fi adevărat, cu toate că s-a întâmplat, iar imaginile și materialele video care împânzesc internetul nu pot fi trecute cu vederea.
Mai mult decât atât, astăzi, cu cea mai mare nerușinare, purtătorii de cuvânt ai acestei instituții au spus că ” și-au făcut datoria” și au acționat în legitimitate.

Poate că am ajuns să retrăim scene de coșmar din epoci ce le consideram demult apuse… Însă, ceea ce cu toţii am aflat a fost faptul că nu am fost și nu ne-am închipuit că se va produce.
Cu toate acestea, am fost avertizaţi că se va întâmpla şi nu am vrut să credem. „Mersul până la capăt”, de a cere demisia unui sistem condus de oameni certați cu legea și cu bunul simț a fost înnabușit cu gaze lacrimogene, cu tunuri cu apă și cu intimidări, bastoane aplicate asupra populației strînse cu această ocazie.

Au existat și în mulțime agitatori, instigatori și chiar membrii ai unor așa-zise galerii de fotbal, dar care, spre surprinderea multora au fost lăsați în pace, chiar dacă au aruncat cu pietre , au incendiat arbuști și au provocat mult haos.

Dar, înainte de toate, să ne aducem aminte și de alt aspect. Au fost și alte avertizări. La conferinţa de presă ţinută cu câteva zile înainte, nişte ofiţeri de jandarmerie au semnalat, folosind obişnuitul limbaj de lemn, ”că se va întâmpla.”

Românii veniţi de departe pentru a protesta împotriva unor abuzuri s-au lovit de o metodă sistematică aplicată de Jandarmerie pentru a discredita orice viitoare mişcare de opoziţie. De aceea, fără să emit judecăți de valoare, îmi asum atunci când afirm că România a capotat și a ajuns la cheremul unor oameni politici care acționează împotriva propriului popor.

După aproape zece ore de gaze inhalate, vă pot spune cum a fost montată în scenă toată această mascaradă. Jandarmii au tensionat situaţia ,deoarece aveau obiceiul să trăgă şi să mute gardurile de colo colo, fără rost. De altfel au agitat mulţimea care era oricum inflamată, dar care nu era violentă. Apoi, începând cu ora 21 au început să lanseze salve cu gaze lacrimogene fără motiv, servite generos exact în faţă, de la mică distanţă, cu un cinism maxim, cum numai slugile stăpânilor lor ştiu să facă........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu