Criteriul National

Avantajele pe care ti le ofera panourile solare pentru apa calda

Avantajele pe care ti le ofera panourile solare pentru apa calda
octombrie 12
17:21 2017

Pretul apei calde menajere este unul mare deoarece necesita o cantitate imensa de energie. Se crede ca 18% din energia unei locuinte este folosita pentru incalzirea apei. In majoritatea locuintelor si intreprinderilor aceasta energie este generata de combustibili fosili – gaz si petrol. Totodata, majoritatea boilerelor din locuinte functioneaza pe gaz. Dar multi oameni inca isi incalzesc apa folosind electricitatea chiar daca aceasta este cea mai scumpa solutie.

Daca ne gandim la viata de zi cu zi, vom realiza ca, la nivelul unei locuinte, viata devine ingrozitoare fara apa calda, iar pentru unele intreprinderi aceasta este vitala in procesul de productie. Putem incerca sa economisim energia prin implementarea unor modificari ale stilului de viata pentru a folosi mai putina apa calda (de exemplu, alegand sa faci mai mult baie sub dus decat in cada plina cu apa sau utilizarea termostatelor pentru sistemul nostru de incalzire), dar in secolul 21, toti vrem apa calda la robinet.

Panourile solare pentru apa calda reprezinta o modalitate excelenta de a reduce costurile de energie asociate cu incalzirea apei. In loc sa se bazeze pe combustibili fosili, acestea utilizeaza energia solara. In cazul panourilor solare pentru apa calda, energia soarelui este utilizata pentru incalzirea apei stocate intr-un rezervor, de unde este preluata prin instalatie pana la robinet. De obicei, exista un incalzitor cu imersie sau un boiler suplimentar de rezerva, care poate incalzi apa pana la temperatura dorita in timpul iernii sau poate furniza apa suplimentara in timpul verii.

La fel ca in majoritatea cazurilor, exista avantaje si dezavantaje pe care trebuie sa le luati in considerare. Daca va ganditi sa cumparati panouri solare pentru apa calda menajera, iata cateva avantaje pe care acestea vi le ofera:

  • Beneficiati de energie gratuita! Energia solara este gratis si nelimitata (chiar si pe vreme noroasa)
  • Panourile solare pentru apa calda ocupa mai putin spatiu decat panourile fotovoltaice. Acest lucru se datoreaza faptului ca, de obicei, o casa obisnuita ar necesita doar 2-3 panouri de cate 2m x1m fiecare pentru a incalzi apa din locuinta, iar panourile solare fotovoltaice ar putea avea o arhitectura tipica 10-16. Deci, in cazul in care spatiul de pe acoperis este limitat si se afla la umbra,  panourile termice solare pot fi cele mai potrivite.
  • Sunt eficiente. Aproximativ 80% din radiatii sunt transformate in energie termica.
  • Sunt mai ieftine decat panourile fotovoltaice pentru ca aveti nevoie doar de 2-3 panouri.
  • Economisiti bani pe facturile de combustibil.
  • Sunt ecologice si iti reduc amprenta de carbon
  • Proprietarii de locuinte au posibilitatea de a solicita stimulentele pentru caldura regenerabila. Aceasta inseamna ca veti fi platit pentru generarea propriei energii termice, indiferent daca le folositi pe toate.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Digital

Digital

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo