Criteriul National

Avantajele unui curs de business analyst şi responsabilităţile acestui specialist în cadrul unei companii

Avantajele unui curs de business analyst şi responsabilităţile acestui specialist în cadrul unei companii
decembrie 28
13:26 2020

Pentru a urma un curs business analyst nu este necesar ca persoanele interesate să lucreze în domeniu, dar şi persoanele care au deja o carieră în acest sens pot urma acest curs pentru a fi mai apreciat în cadrul companiei în care este angajat sau pe care o reprezintă. Business analyst este o titulatură mult râvnite, un topic de interes care preocupă atât companiile, cât şi cei care au cunoştinţe şi competențe în domeniu.

Aprofundarea analizei de business este necesară pentru înţelegerea nevoilor care stă la baza business-ului, a mediului intern şi extern în care se dezvoltă acesta, cerinţe esenţiale care garantează reuşită.

Rolul unui business analyst în cadrul unei companii

Un business analyst este un fel de agent al schimbării, este o persoană foarte inteligentă şi foarte bine pregătită în domeniu care investighează şi identifică noi oportunităţi pentru companie, care articulează nevoia de schimbare a modului în care acţionează compania în care este angajat.

De asemenea, un business analyst facilitează procesul de implementare şi de schimbare, identifica şi defineşte soluţii care maximizează beneficiile şi reduc costurile, fiind implicat în toate nivelurile funcţionale ale companiei şi aducând o contribuţie semnificativă în procese ce implică definirea obiectivelor şi cerinţelor de business sau implementarea strategiei.

Mai mult decât atât, un business analyst va acţiona întocmai ca şi un mediator care facilitează comunicarea între departamente, între acţionari şi reprezentanţii business-urilor, între diferiţi acţionari, asigurându-i că viziunea de business este cât se poate de eficienţă şi de transparentă.

Ce rol are analiza de business în cadrul unei companii?

Analiza de business este un domeniu, o disciplină care contribuie la îmbunătăţirea modului în care organizaţiile interacţionează cu piaţa. Cele mai multe companii din România fie că îşi desfăşoară activitatea în mediul IT sau nu, au început să acorde o mai mare importanţă rolului unui Business analyst şi avantajelor pe care le aduce angajarea unui specialist în domeniu companiei.

Barierele de comunicare, cerinţele ambigui, documentaţia incompletă, necorespunzătoare sunt doar cateva dintre motivele pentru care companiile nu funcţionează în mod corespunzător sau nu sunt bine reprezentate pe piaţă. Business analyst-ul este specialistul care acţionează ca şi un negociator, care rezolva conflicte şi care facilitează compromisurile astfel încât proiectele să nu fie în pericol.

În plus, acest specialist evidenţiază punctele slabe şi ţări ale companiei şi motivează echipa, ajutând-o să progreseze şi să depăşească obstacolele, excelând în finalizarea sarcinilor. Obiectivele analistului de business în cadrul unei companii includ:

  • identificarea nevoii de business;
  • definirea scopului şi valorii business-ului;
  • analizarea, planificarea şi monitorizarea cerinţelor business-ului;
  • analizarea alternativelor;
  • facilitarea comunicării între departamente;
  • evaluarea impactului business-ului.

Nu în ultimul rând, un Business analyst se va sigură că scopul, obiectivele şi strategia de implementare sunt bine înţelese, iar ceea ce se dezvoltă este în concordanţă cu cerinţele business-ului respectiv, asigurând succesul.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Digital

Digital

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul