Criteriul National

Aviara (Scheci a la nea Mărin)

Aviara (Scheci a la nea Mărin)
martie 21
15:54 2020

Mă, fraţâlor, ascultaţ’ la mine-acilea, nu vă paie lucru de glumă ! Iauz’ ce păţâi cu Sucă al mio când cu aviara, de muriră puii, de… Nici una, nici doauă, zâce: Nea Mărine, om m-am făcut! Stai, mă, locului , zâc, da’ ce crez’, că fu al dreacu’ să m-asculte? Nţ! Cum zâsă, cum îl şi văzui cu pompa la spinare. Era arvunit, ştii. Şi începu dintâi cu găinile noastre, aşa, ca de izemplu, zâce. Mă, fi-ţ-ar izemplu-al dreacu’, cătai io să-l lămuresc, da’ crez’ c-avusăi cu cine? Nea! Răci gura de pomană. Puf-puf şi prinde orbu’, scoate-i ochiii! Cum zâsă, cum să şi dusă, de ne lăsă cu mâna la inimă, fără un chior de pui, auz’, de mâncăm şi-azi mortăciuni! Te pui cu omu’ dreacu’ dacă i să urcă lui la cap, că nu te pui, nu!?… Fu bun plecat, mă fraţâlor! Trimitea lu’ mumă-sa câte-un metru-doauă de ştambă din când în când, ca să ştim că n-a murit, cre’că! Al dreacu’ Sucă, s-ajunsă! Vez’ cum e omu’ nostu? Cum răsare o ţâră din bălegar, cum nu-i mai ajungi cu prăjina la nas! Mă, fi-ţi-ar căţaua a dreacu’, scutură, mă, treanţa din gunoiu’ tău!…
Da’ ştiţ’ cum e. Toate până într-o zî. Ca la freo trei luni aşa, ne pomenim cu el acas’. Slab, tras la faţă, leşinat, ce mai. Îu, Doamne ia-mă, se scherie Veta, muiere, de, ce păţâş’, Nică? Pe dreacu’, zâc, ce să păţască! Îl mai şi întrebi? Scherbe o găină şi fă-i o supă, nu vez’ că e mort de foame? Şi aşa şi făcu, da’ el nu scotea grai, nu… Las’ că vorbeşte el, zâc, o să spună şi ţâţa de-a supt-o. Lasă-l să-şi vină-n minţ’!…
De-aia vă zâc, mă fraţâlor, aveţ’ grijă să nu intraţ’ în belea, că Sucă îi pusă moţ! O dată-l lăsai mintea lui şi… Mă, stăi în banca ta, mă, da’ el nimic, parcă avu fermece. Şi Veta îi ţânu parte, de s-alese prau’… Auz’ la ea, să lăsăm băiatu’ să-şi facă un rost. Unde e rostu’ ăla, fă, că io ţî-l mănînc cu fulgi cu tot! Acu’, pe loc, ţî-l mănânc ! Dreacu’ i-o mai lăsa de-acu-ncolo de capu’ lor!
Ete-aşa cu aviara. Arsărăm noi mândreaţă de găini ca să facă bani oareşcine, că nu doar eu şi cu mata? Arsărăm. Sucă? O rotiţă într-un angrenaj. Dreacu-l mai bagă în samă. Trecu iufa, îi trecu şi lui forfonu’! Acu’ cântă din drâmbă, iar noi… fluierăm a pagubă! Olteni, de… Sămânţă de-a bună! Cum s-o lăsăm să piară? Nu să face dintr-atâta, vorba ăluia, am trecut noi pin altele şi mai şi, da’ despre asta o să vă vorbesc altădată.
Să fiţi iubiţi şi la bună vedere!

Sursa foto: https://google.com

Acest material a fost realizat de către doamna Elena Neacșu în exclusivitate pentru platforma media independentă Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul