Criteriul National

Banca Centrală Turcă va cumpăra întreaga producție de aur a țării. Rezerva de aur a Turciei a trecut de 538 tone – Finante & Banci

Banca Centrală Turcă va cumpăra întreaga producție de aur a țării. Rezerva de aur a Turciei a trecut de 538 tone – Finante & Banci
august 26
07:25 2020

Turcia va produce o cantitate record de aur în acest an, iar banca centrală a țării ar putea cumpăra întreaga producție, scrie economo.co.uk. Producția de aur a Turciei ar putea urca cu 16% în acest an, până la 44 de tone, potrivit lui Hasan Yucel, președintele Turkish Gold Miners Association. Potrivit unei legi din 2017, banca centrală are drept de preemțiune la achiziția aurului produs în Turcia, iar rezervele țării atinseseră niveluri record în săptămâna care s-a încheiat pe 7 august, dar au scăzut apoi cu 5% în săptămâna următoare.

„De când s-a modificat legea, Banca Centrală a fost întotdeauna singurul nostru cumpărător”, a spus Hasan Yucel, care a completat spunând că tendința nu se va schimba nici în viitor.

Turcii sunt printre marii consumatori ai metalului prețios, care este folosit ca dar tradițional pentru sărbătorile familiei. De asemenea, aurul este de multe ori folosit de retailerii din Grand Bazaar pentru plata chiriei.

Banca Centrală deține 538 de tone de aur în rezerve, potrivit datelor oficiale. Deși a rămas în urmă în țări precum Statele Unite și Germania, instituția financiară a fost cel mai mare cumpărător de lingouri de la începutul anului, adăugând aproximativ 170 de tone la rezervele sale. În ceea ce privește cererea consumatorilor, piața turcă ocupă locul cinci în lume.

Creșterea prețurilor aurului a sporit apetitul producătorilor locali pentru minerit, deși cererea locală a mai scăzut, a spus Hasan Yucel, adăugând că industria auriferă a atras 6 miliarde de dolari investiții în cercetare în ultimele trei decenii.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul