Criteriul National

Barack Obama la Hiroshima : „Au trecut 71 de ani , de când moartea a căzut din cer „

Barack Obama la Hiroshima : „Au trecut 71 de ani , de când moartea a căzut din cer „
mai 27
11:45 2016

Președintele american  Barack Obama a vizitat în cursul acestei zile de azi,vineri 27 mai oraşul Hiroshima pentru a onora şi comemora , după aproape 71 de ani , victimele bombei atomice ale Statelor Unite ale Americii . Acesta este primul preşedinte american care a vizitat locul unuia dintre episoadele cele mai negre şi mortale din cel de-al Doilea Război Mondial .

vizita

Aproape 140.000 de oameni au murit pe loc sau în zilele premergătoare lansării -din luna august a fatidicului an 1945 a primei bombe atomice din istorie . A doua a căzut cu trei zile mai târziu, la Nagasaki la data de 9 august 1945 şi a ucis 74.000 de oameni iar prin utilizarea sa a adus concretizarea Proiectului Manhattan realizat în cel mai mare secret timp de ani de zile , ce a însemnat începutul cursei pentru înarmarea cu această bombă atomică .

 

 

„Au trecut 71 de ani ,de când moartea a căzut din cer „

Cu aceste cuvinte, președintele SUA şi-a început emoţionantul discurs făcând referire la bombardarea Hiroshimei . Însoțit de prim-ministrul japonez Shinzo Abe , preşedintele american Barack Obama a depus o coroană de flori la monumentul din Hiroshima Peace Memorial înainte de a da mâna cu supraviețuitorii acestui atac .

„O lume fără arme nucleare ” 

obama flori

Înaintea miilor de locuitori ai acestui oraș inclusiv a unora dintre acești supraviețuitori ai atacurilor nucleare,președintele american a adus un omagiu ” tuturor oamenilor nevinovați „, uciși în cel de-al Doilea Război Mondial , și a cerut pentru construirea  ” o lume fără arme ” nucleare . În acea zi , lumea ” a schimbat pentru totdeauna ” , această bombă ” a demonstrat că umanitatea avea mijloacele de a se distruge”, a continuat președintele SUA , adăugând : ” Progresele tehnologice fără progres echivalente ale instituțiilor umane pot fi fatale pentru noi . Revoluția științifică, care ne – a condus la divizarea atomului numit , de asemenea, o revoluție morală . „

Fără scuze din partea Statului american?

” De ce am venit aici, în Hiroshima ? „a întrebat președintele american mulțimea. Tot domnia sa a continuat ” Am venit să mă gândesc la această forță teribilă ce a fost lansată într -un trecut nu foarte îndepărtat . Am venit să plătesc tribut pentru cei morți ( … ) sufletele lor vorbesc cu noi, ei ne cer să se uite adânc în interiorul nostru . „

Pentru a accepta această vizită istorică , Casa Albă a precizat că , deși nu a existat nicio îndoială că Statele Unite îşi cer scuze pentru deciziile din timpul războiului . Mai mult decât atât , Japonia nu le-a solicitat . Scopul ceremoniei a fost atins, deoarece oficialităţile americane  au ” onorat memoria victimelor nevinovate . „

Obama

Vizita istorică a lui Barack Obama de astăzi de la Hiroshima ar trebui să dea un nou impuls eforturilor de a scăpa lumea de pericolul armelor nucleare. Riscurile generate de astfel de arme sunt în creștere în actualul climat politic internațional, ce este destul de tensionat.

Consider că este urgent ca statele lumii să ia măsuri pentru a proteja viitorul. Acum, când știm mai bine ca niciodată pericolele de explozie – accidentale sau intenționate ale acestei arme nucleare- statele lumii ar trebui să renunţe la intereselr meschine, la orgoliile nemăsurate şi să dea dovadă de caracter şi la acea notiune precum umanitatea!

De asemenea, știm că nu poate exista nici un răspuns umanitar adecvat la un astfel de scenariu apocaliptic. Din 1945, potrivit mărturiilor tuturor experților și a foștilor ofițeri ai forțelor nucleare, diversele defecțiuni, accidentele, alarmele false sau neînțelegerile au dus aproape la explozie (intenționată sau nu) a acestor arme nucleare.

obama imbratisand

Simbolistica vizitei şi a gesturilor preşedintelui Barack Obama

Imaginea președintelui Obama îmbrățișând un supraviețuitor va rezona profund cu publicul japonez . Sondajele de opinie arată că majoritatea oamenilor au considerat de bun augur această vizită și cel mai mult se pare nu i-a deranjat faptul că nu a fost vorba de nicio declaraţie cu privire la lipsa unor scuze . Simbolismul profund este suficient deoarece liderul singurei țari care a folosit vreodată o armă atomică depune o coroană de flori într -un oraș care a devenit un monument al primejdiile epocii nucleare .

Dar, alții vor indica faptul că , în timp ce discursul său a fost mult timp pe idealismului înalt , el rămâne comandantul suprem al unuia dintre celui mai mare arsenal nuclear din lume , unul pe care l- a aprobat cu miliarde de dolari pentru a-l moderniza .

O altă imagine emblematică ar fi aceea în care s-ar afla în picioare doar cu câteva rânduri distanță de președinte , (așa cum o face întotdeauna ,) un ofițer ce poate fi văzut că ar deține servieta ce conține codurile de lansare nucleară…

Evocarea trecutului trebuie să ne împingă să acționăm

Astfel că, în ultimii doi ani, organizația Global Zero s-a documentat cu zeci de „incidente militare” care au implicat statele ce deţin arsenal nucleare dimpreună cu aliații lor. De asemenea, a fost observat creșterea riscurilor de atacuri cibernetice. Dacă adăugăm la toate acestea rezultatul unor studii recente care arată îngrozitoarele consecințe asupra sănătății pe termen lung ale exploziilor atomice în Hiroshima și Nagasaki,cu costurile umane teribile avem o imagine cutremurătoare.De aceea, nu ar trebui să tolerăm și să acceptăm vreun stat care ar dori sau ar fi în stare să aștepte pentru o eventuală utilizare a acestor invenţii diabolice.Lumea actuală trebuie protejată și informată permanent deoarece dacă se ascund și se promovează asemenea arme letale de distrugere în masă, Terra se poate transforma într- un loc cu adevărat nociv, alarmant și fără de speranță.

Au trecut mai bine de 70 de ani, dar umbra acestor două evenimente (care au marcat un punct de cotitură în istoria războiului modern) continuă să stea peste viețile supraviețuitorilor , ca viețile multor oameni din Japonia. Personalul Crucii Roșii s-a confruntat cu condiții de neimaginat pentru a diminua suferința provocată de exploziile atomice. Spitalele au redus la statutul de moloz și cenușă, consumabile medicale contaminate, apoi au oferit asistență medicală, chiar elementară, dar fără a avea rezultate spectaculoase.

De aceea, cu riscul de a mă repeta consider că este imperios necesar ca aceste state să diminueze rolul atribuit armelor nucleare în planurile lor , să-şi modereze şi să -şi reevalueze doctrinele și politicile militare , în sensul că ar trebui să reducă numărul de focoase nucleare deținute în stare de alertă ridicată . Modernizarea continuă a arsenalelor nucleare și proliferarea acestor arme ne conduc la un potențial dezastru .

Doves fly over the Peace Memorial Park with a view of the gutted A-bomb dome at a ceremony in Hiroshima, Japan

Pentru a aduce un tribut real pentru toate victimele ale căror vieți au fost scurtate sau permanent modificate , vizita președintelui Obama a avut darul de a impulsiona comunitatea internațională și automat de a încuraja să se angajeze fără întârziere pe calea dezarmării nucleare . Deși aceste arme nu au fost folosite în ultimii 70 de ani este suficient pentru a asigura un viitor liber fără a trăi cu sceptrul riscului pentru întraga umanitate. De aceea, numai interzicerea și eliminarea armelor nucleare pot da această garanție .

Sursa foto JOHANNES EISELE / AFP, www.dcnews.rowww.japantimes.co.jp,www.chicagotribune.com

Prof.Dr Daniel Mihai CNA Regina Maria Constanţa, redactor șef al ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

U-NI-RE în cuget și în simțiri… EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tema unirii cu Basarabia este mai actuală și mai dorită ca oricând. Aceasta, datorită însemnătății sale deosebite suscită nenumărate discuții mai mult sau mai puțin aprinse. În special, în presa scrisă, subiectul este tratat în nota sferei de influență de care sau prin care se poate proba ori atașamentul față de culorile și legile acestui teritoriu blagoslovit de Dumnezeu ori unda de răutate vis a vis de cele menționate. De asemenea, ar trebui ca tocmai caracterul unificator să fie mai puternic decât orice fel de simbolistică istorică și de aceea disprețul și ducerea într-o accentuată stare de relativitate, de autentică degradare a tot ceea ce valorează ideea de românism amplifică starea de încordare,de neliniște atât de prezente în cele două state înrudite.În această ultimă și nedorită categorie se pot identifica destule articole asemănătoare unor mostre îmbibate de ură și venin ce frizează orice urmă de omenie sau de bun simț. Din respect făță de dumneavoastră și mai ales nedorind să nominalizez provocând polemică,am să mă abțin…Dar nu pot să-mi cenzurez o întrebare… Oare câtă dezinformare grosieră se poate ascunde în spatele acestor propagandiști de-a dreptul înfrățiți cu puterile străine,cu imperiile care mereu ne-au râvnit teritoriile și bogățiile de orice natură?De aceea nu pot să trec cu vederea și să uit mincinoasele mituri fabricate împotriva unirii care sunt de fapt niște teorii promovate, cu amatorism sau profesionalism, de cei care își manifestă constant antipatia faţă de procesul de reîntregire a ţării. Cu o retorică plină de ură, anumiți indivizi falsifică și denaturează adevărul istoric și chiar au nerușinarea să spună despre unirea Basarabiei cu România că „ar fi frumos, dar nu se poate” invocând, în acest sens, argumente de ordin economic sau strategic. Interesant e faptul că aceștia nu contrazic adevărul istoric și anume că Basarabia e parte a terioriului românesc. Mesajul lor induce mereu nesiguranţă și teamă, sugerând pericole majore precum instabilitatea economică, apariţia unei minorităţi incontrolabile sau a unei corupţii imposibil de eradicat. Ca și când acești propagandiști ar fi descoperit peste noapte secretul tinereţii fără bătrâneţii și al vieţii fără de moarte dublat de cel al guvernării fără de corupţie, ei influențează pe unii dintre noi la modul cel mai abject și care ține doar de negativitate. Au chiar unele pseudo- argumente care corelează problemele existente în societatea românească cu cele din Republica Moldova, de genul ”că România n-ar avea nevoie de o regiune săracă” . Cunoaștem bine că această stare de corupție endemică este generată de o clasă politică oligarhică, mult mai apropiată de modelul din Asia centrală decât de Europa. Dar,vă rog să fiți fără grijă deoarece domniile lor nu au contract permanent cu funcția și nu vor domni la infinit, așa cum li se pare… A sosit timpul ca să dăm dovezi că suntem înfrățiți, înrudiți, că suntem de același sânge și limbă cu verișorii de dincolo de Prut! Revenind la planul inițial,nu am dispoziția și nici timpul necesar de a demonta toate aceste pseudo-teorii, deoarece aceasta revine ca o datorie de onoare a istoricilor și diplomaților. Dar în cele ce urmează vă propun un exercițiu de imaginație. Acesta se realizează prin corelarea tuturor elementelor posibile care ar duce la acest eveniment cu profunde rezonanțe- UNIREA! De fapt, mai bine spus după reîntregirea, reunirea celor două state,altcumva vor fi parametrii,regulile, legile și automat nivelul de trai. Numai încercați să vă proiectați ideea conform căreia, Republica Moldova va face parte dintr-un stat integrat european, membru al NATO. Peste acestea, îndrăzniți să vă proiectați și imaginea unei justiții imparțiale, corecte ce se vor extinde ca model și peste Prut. Cu alte cuvinte, lucrurile pot evolua într-o direcție normală, firească.Totuși, filo-rușii nu se lasă și încetinesc acest proces. Mai e cazul să ne aducem aminte de „prietenia” și interesul Rusiei, care a încercat să blocheze eforturile Republicii Moldova în sensul integrării europene, aşa cum a procedat de altfel şi în cazul altor state din fosta Comunitate a Statelor Independente? De aceea, din dorința de a ne vedea visul împlinit,ar trebui să nu mai ezităm deloc și nici să luăm peste picior pe semenii care luptă,speră și cred în idealul acestei uniri, în cuget și în simțiri.......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu