Criteriul National

Barack Obama la Hiroshima : „Au trecut 71 de ani , de când moartea a căzut din cer „

Barack Obama la Hiroshima : „Au trecut 71 de ani , de când moartea a căzut din cer „
mai 27
11:45 2016

Președintele american  Barack Obama a vizitat în cursul acestei zile de azi,vineri 27 mai oraşul Hiroshima pentru a onora şi comemora , după aproape 71 de ani , victimele bombei atomice ale Statelor Unite ale Americii . Acesta este primul preşedinte american care a vizitat locul unuia dintre episoadele cele mai negre şi mortale din cel de-al Doilea Război Mondial .

vizita

Aproape 140.000 de oameni au murit pe loc sau în zilele premergătoare lansării -din luna august a fatidicului an 1945 a primei bombe atomice din istorie . A doua a căzut cu trei zile mai târziu, la Nagasaki la data de 9 august 1945 şi a ucis 74.000 de oameni iar prin utilizarea sa a adus concretizarea Proiectului Manhattan realizat în cel mai mare secret timp de ani de zile , ce a însemnat începutul cursei pentru înarmarea cu această bombă atomică .

 

 

„Au trecut 71 de ani ,de când moartea a căzut din cer „

Cu aceste cuvinte, președintele SUA şi-a început emoţionantul discurs făcând referire la bombardarea Hiroshimei . Însoțit de prim-ministrul japonez Shinzo Abe , preşedintele american Barack Obama a depus o coroană de flori la monumentul din Hiroshima Peace Memorial înainte de a da mâna cu supraviețuitorii acestui atac .

„O lume fără arme nucleare ” 

obama flori

Înaintea miilor de locuitori ai acestui oraș inclusiv a unora dintre acești supraviețuitori ai atacurilor nucleare,președintele american a adus un omagiu ” tuturor oamenilor nevinovați „, uciși în cel de-al Doilea Război Mondial , și a cerut pentru construirea  ” o lume fără arme ” nucleare . În acea zi , lumea ” a schimbat pentru totdeauna ” , această bombă ” a demonstrat că umanitatea avea mijloacele de a se distruge”, a continuat președintele SUA , adăugând : ” Progresele tehnologice fără progres echivalente ale instituțiilor umane pot fi fatale pentru noi . Revoluția științifică, care ne – a condus la divizarea atomului numit , de asemenea, o revoluție morală . „

Fără scuze din partea Statului american?

” De ce am venit aici, în Hiroshima ? „a întrebat președintele american mulțimea. Tot domnia sa a continuat ” Am venit să mă gândesc la această forță teribilă ce a fost lansată într -un trecut nu foarte îndepărtat . Am venit să plătesc tribut pentru cei morți ( … ) sufletele lor vorbesc cu noi, ei ne cer să se uite adânc în interiorul nostru . „

Pentru a accepta această vizită istorică , Casa Albă a precizat că , deși nu a existat nicio îndoială că Statele Unite îşi cer scuze pentru deciziile din timpul războiului . Mai mult decât atât , Japonia nu le-a solicitat . Scopul ceremoniei a fost atins, deoarece oficialităţile americane  au ” onorat memoria victimelor nevinovate . „

Obama

Vizita istorică a lui Barack Obama de astăzi de la Hiroshima ar trebui să dea un nou impuls eforturilor de a scăpa lumea de pericolul armelor nucleare. Riscurile generate de astfel de arme sunt în creștere în actualul climat politic internațional, ce este destul de tensionat.

Consider că este urgent ca statele lumii să ia măsuri pentru a proteja viitorul. Acum, când știm mai bine ca niciodată pericolele de explozie – accidentale sau intenționate ale acestei arme nucleare- statele lumii ar trebui să renunţe la intereselr meschine, la orgoliile nemăsurate şi să dea dovadă de caracter şi la acea notiune precum umanitatea!

De asemenea, știm că nu poate exista nici un răspuns umanitar adecvat la un astfel de scenariu apocaliptic. Din 1945, potrivit mărturiilor tuturor experților și a foștilor ofițeri ai forțelor nucleare, diversele defecțiuni, accidentele, alarmele false sau neînțelegerile au dus aproape la explozie (intenționată sau nu) a acestor arme nucleare.

obama imbratisand

Simbolistica vizitei şi a gesturilor preşedintelui Barack Obama

Imaginea președintelui Obama îmbrățișând un supraviețuitor va rezona profund cu publicul japonez . Sondajele de opinie arată că majoritatea oamenilor au considerat de bun augur această vizită și cel mai mult se pare nu i-a deranjat faptul că nu a fost vorba de nicio declaraţie cu privire la lipsa unor scuze . Simbolismul profund este suficient deoarece liderul singurei țari care a folosit vreodată o armă atomică depune o coroană de flori într -un oraș care a devenit un monument al primejdiile epocii nucleare .

Dar, alții vor indica faptul că , în timp ce discursul său a fost mult timp pe idealismului înalt , el rămâne comandantul suprem al unuia dintre celui mai mare arsenal nuclear din lume , unul pe care l- a aprobat cu miliarde de dolari pentru a-l moderniza .

O altă imagine emblematică ar fi aceea în care s-ar afla în picioare doar cu câteva rânduri distanță de președinte , (așa cum o face întotdeauna ,) un ofițer ce poate fi văzut că ar deține servieta ce conține codurile de lansare nucleară…

Evocarea trecutului trebuie să ne împingă să acționăm

Astfel că, în ultimii doi ani, organizația Global Zero s-a documentat cu zeci de „incidente militare” care au implicat statele ce deţin arsenal nucleare dimpreună cu aliații lor. De asemenea, a fost observat creșterea riscurilor de atacuri cibernetice. Dacă adăugăm la toate acestea rezultatul unor studii recente care arată îngrozitoarele consecințe asupra sănătății pe termen lung ale exploziilor atomice în Hiroshima și Nagasaki,cu costurile umane teribile avem o imagine cutremurătoare.De aceea, nu ar trebui să tolerăm și să acceptăm vreun stat care ar dori sau ar fi în stare să aștepte pentru o eventuală utilizare a acestor invenţii diabolice.Lumea actuală trebuie protejată și informată permanent deoarece dacă se ascund și se promovează asemenea arme letale de distrugere în masă, Terra se poate transforma într- un loc cu adevărat nociv, alarmant și fără de speranță.

Au trecut mai bine de 70 de ani, dar umbra acestor două evenimente (care au marcat un punct de cotitură în istoria războiului modern) continuă să stea peste viețile supraviețuitorilor , ca viețile multor oameni din Japonia. Personalul Crucii Roșii s-a confruntat cu condiții de neimaginat pentru a diminua suferința provocată de exploziile atomice. Spitalele au redus la statutul de moloz și cenușă, consumabile medicale contaminate, apoi au oferit asistență medicală, chiar elementară, dar fără a avea rezultate spectaculoase.

De aceea, cu riscul de a mă repeta consider că este imperios necesar ca aceste state să diminueze rolul atribuit armelor nucleare în planurile lor , să-şi modereze şi să -şi reevalueze doctrinele și politicile militare , în sensul că ar trebui să reducă numărul de focoase nucleare deținute în stare de alertă ridicată . Modernizarea continuă a arsenalelor nucleare și proliferarea acestor arme ne conduc la un potențial dezastru .

Doves fly over the Peace Memorial Park with a view of the gutted A-bomb dome at a ceremony in Hiroshima, Japan

Pentru a aduce un tribut real pentru toate victimele ale căror vieți au fost scurtate sau permanent modificate , vizita președintelui Obama a avut darul de a impulsiona comunitatea internațională și automat de a încuraja să se angajeze fără întârziere pe calea dezarmării nucleare . Deși aceste arme nu au fost folosite în ultimii 70 de ani este suficient pentru a asigura un viitor liber fără a trăi cu sceptrul riscului pentru întraga umanitate. De aceea, numai interzicerea și eliminarea armelor nucleare pot da această garanție .

Sursa foto JOHANNES EISELE / AFP, www.dcnews.rowww.japantimes.co.jp,www.chicagotribune.com

Prof.Dr Daniel Mihai CNA Regina Maria Constanţa, redactor șef al ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro