Criteriul National

Belarus: Poliția confirmă că a folosit muniție de război împotriva manifestanților, în orașul Brest – International

Belarus: Poliția confirmă că a folosit muniție de război împotriva manifestanților, în orașul Brest – International
august 12
21:14 2020
Poliția din Belarus a confirmat miercuri că a folosit muniție de război în timpul protestelor din noaptea de marți spre miercuri, când a reținut alte 1.000 de persoane, în a treia zi de contestare post-electorală reprimată violent, scrie AFP.

Șeful diplomației americane Mike Pompeo, aflat la Praga, ș-a exprimat sprijinul față de manifestanți, afirmând că poporul belarus are dreptul la „libertățile pe care le cere”.

Miniștrii Afacerilor externe din UE se vor reuni vineri la Bruxelles sub amenințarea de a impune sancțiuni împotriva Minskului din cauza fraudelor electorale și a represiunii manifestanților.

În total, forțele de securitate au arestat 6.000 de persoane în Belarus, de duminică, fără să se știe exact câte sunt în continuare reținute.

Ministerul belarus de Interne consideră că mobilizarea manifestanților care denunță realegerea lui Alexandr Lukașenko, care conduce țara cu o mână de fier de peste un sfert de secol, este de acum în scădere.

Rivala sa, opozanta Svetlana Tihanovskaia, a revendicat victoria înainte de a fugi fin țară în noaptea de luni spre marți.

La jumătatea zilei de miercuri, zeci de femei, îmbrăcate în alb și cu flori în mână, au format un lanț uman în centrul capitalei pentru a denunța violențele poliției.

„Dragoste cu forța nu se poate”, scria pe un afiș. Acestea au plecat înainte de intervenția forțelor de poliție.

De asemenea, sute de persoane s-au adunat în fața unui centru de detenție din Minsk, în încercarea de a afla vești despre rudele arestate.

De duminică seara, poliția folosește grenade asurzitoare și gloanțe de cauciuc pentru a dispersa protestatarii. Alte 51 de persoane au fost rănite marți seara, potrivit bilanțului oficial.

La Brest, în sudul țării, poliția a tras cu muniție de război asupra manifestanților „agresivi” care ar fi fost înarmați cu bare de metal, rănind doi dintre ei, a declarat ministerul de Interne.

Numeroase scene în care manifestanții sunt bătuți au fost difuzate pe rețelele sociale.

Autoritățile acuză că se află în fața unor provocatori sau persoane care vor să comită jafuri, în proteste orchestrate din afara țării.

Noaptea trecută, potrivit ziariștilor AFP, forțele speciale ale poliției au luat cu asalt fără menajamente mici grupuri de persoane aflate în diferite cartiere, pentru a împiedica reunirea lor în număr mare.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul