Criteriul National

Belarus: Președintele Lukașenko ordonă armatei să apere integritatea teritorială a țării – International

Belarus: Președintele Lukașenko ordonă armatei să apere integritatea teritorială a țării – International
august 22
16:32 2020
Președintele belarus Alexandr Lukașenko a ordonat sâmbătă ministrului Apărării să ia „măsurile cele mai stricte” pentru a apăra integritatea teritorială a țării, marcată de mișcarea de protest după controversatele alegeri prezidențiale din 9 august, scrie AFP.

Lukașenko, la putere de 26 de ani, a inspectat sâmbătă unitățile militare din Grodno, în vestul țării, în apropiere de granița cu Polonia, potrivit unui comunicat publicat pe Telegram de președinție.

La poligonul militar din Grodno, acesta a denunțat o mișcare de protest instigată „din exterior”.

„Ordon ministrului Apărării (…) să apere înainte de toate perla vestică a Belarusului, al cărei centru este în Grodno. Și să ia măsurile cele mai stricte pentru a apăra integritatea teritorială a țării noastre”, a declarat Lukașenko.

Declarațiile vin în contextul în care între 28 și 31 august sunt prevăzute vaste exerciții militare în regiunea Grodno.

Alexandr Lukașenko, care susține că a câștigat alegerile cu 80% din voturi, se confruntă cu o mișcare de protest inedită în această fostă republică sovietică.

Opoziția acuză fraude masive și organizează zilnic proteste în țară.

Un „consiliu de coordonare”, destinat să promoveze tranziția politică după alegeri, a fost format în această săptămână de către opoziție. În replică, autoritățile au demarat joi o anchetă pentru afectarea securității naționale.

Lidera opoziției, Svetlana Tihanovskaia, refugiată în Lituania, a asigurat vineri că poporul belarus „nu va accepta niciodată actualul leadership”.

La rândul lui, Lukașenko a asigurat vineri că va „rezolva problema” mișcării de protest.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul