Criteriul National

Beneficiază de educația finlandeză în România

Beneficiază de educația finlandeză în România
octombrie 11
11:24 2020

Informații generale privind finanțarea copilăriei timpurii și a educației de bază

În Finlanda, fiecare dintre cele 310 municipalități (în 2020) este obligată să ofere servicii de bază pentru persoanele care locuiesc în zona lor. Astfel de servicii de bază sunt, de exemplu, servicii de sănătate și sociale, precum și copilăria timpurie și educația de bază. Finanțarea serviciilor de bază este împărțită între stat și municipalități. Ponderea finanțării este împărțită aproximativ după cum urmează:

 1. municipalitate 75%
 2. statul 25%

Municipalitățile primesc o parte din fonduri de la stat, dar cea mai mare sursă de venituri sunt veniturile din impozite, deoarece municipalitățile au dreptul să perceapă impozite. Finanțarea de la stat nu este marcată de ureche. Prin urmare, municipalitățile au autonomie deplină în a decide cum să distribuie fonduri între diferite servicii de bază – cum ar fi serviciile de sănătate, sociale și educaționale. În medie, 28% din totalul cheltuielilor municipale au fost cheltuite pentru servicii educaționale și culturale în 2018.

Educația preșcolară și de bază

În învățământul preșcolar și de bază, elevii primesc gratuit

 1. instrucțiune
 2. manuale și alte materiale
 3. pranzul de la scoala
 4. servicii de sanatate
 5. servicii sociale
 6. transport pentru elevii care locuiesc mai departe de școală

Învățământul preșcolar și de bază este finanțat de stat și municipalități. Municipalitățile sunt responsabile pentru aproximativ 75% din costuri. Valoarea finanțării de stat se bazează pe numărul de copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 15 ani care locuiesc în municipiu.

Din toate fondurile destinate educației, aproximativ 40% au fost cheltuite pentru educația de bază. Autonomia financiară a școlilor variază de la o municipalitate la alta. Departamentul educațional dintr-o municipalitate decide nivelul de autonomie pe care îl pot avea școlile cu bugetul. Destul de des municipalitățile alocă un buget pentru fiecare școală, iar școlile decid în mod independent cum să-l folosească. 

Învățământul secundar general general

În învățământul secundar general, școlarizarea este gratuită pentru studenți, dar aceștia trebuie să cumpere manuale și alte materiale de învățare. Studenții primesc gratuit un prânz școlar în fiecare zi. De asemenea, serviciile de sănătate și asistență socială sunt gratuite pentru studenți. Costurile de transport ale studenților sunt parțial subvenționate de stat.

Învățământul secundar general general este finanțat de stat și municipalități. Guvernul decide în fiecare an asupra prețului unitar mediu pentru școlile generale de nivel secundar superior. Suma pe care fiecare furnizor de învățământ secundar general o primește de la stat se bazează pe numărul de studenți raportat de furnizorii de educație.

Finanțarea de stat constă din patru elemente

 1. finanțare de bază
 2. finanțare bazată pe performanță
 3. finanțare bazată pe eficacitate
 4. finanțarea strategiei

Astăzi puteți beneficia de educația finladeză înscriindu-vă la Școala Româno Finlandeză din Ploiești.

 

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Digital

Digital

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul