Criteriul National

Beneficiile filmelor pentru santatea noastra

Beneficiile filmelor pentru santatea noastra
februarie 11
18:02 2019

Este clar ca filmele ne starnesc tot felul de emotii. Va pot face sa radeti, sa plangeti, sa suferiti si chiar sa gasiti forta de care aveti nevoie pentru a va face fata problemelor. Aceste aspecte pot fi luate ca o forma de terapie.

CE ESTE TERAPIA PRIN FILM?

Psihoterapeutii au reusit sa colaboreze cu tot felul de experti in film pentru a dezvolta o terapie bazata pe serii TV si filme, aplicand avantajele lor pentru coaching si psihologie.

Cu toate acestea, beneficiile terapiei de film nu se opresc la simpla vizionare a unui film. Au fost implementate multe instrumente diferite, cum ar fi citate, comentarii, postere, analize vizuale etc.

Terapia s-a concentrat asupra implementarii coaching-ului si a psihologiei pentru a imbunatati competentele si abilitatile persoanelor care doresc sa invete ceva util pentru viata lor  prin film.

FILMUL CA UN INSTRUMENT PSIHOLOGIC

Aceasta terapie foloseste filmul ca instrument psihologic pentru diferite scopuri. Ei considera ca este o completare extrem de eficienta a terapiei, datorita diversilor factori.

Intensitate: Povestirile, personajele si scenariile sunt stranse intr-o perioada scurta de timp.

Durata: Lungimea unui film este echivalenta cu o sesiune lunga de terapie.

Invatare: Filmele sunt alegorice ca povestile si fabulele. Puteti profita de efectele cognitive ale vizionarii filmelor pentru a formula teorii despre invatare, creativitate si pentru a promova ideea de multiple inteligente.

Identificare: Multi dintre noi s-au simtit identificati cu personaje de film. Aceste informatii pot fi discutate in continuare in sesiunea de terapie pentru ca personajele ne ajuta sa ne vedem propriile probleme.

Caracteristicile sociale: Vizionarea si vorbirea despre un film cu alte persoane ii multiplica valoarea si serveste ca instrument integrat in terapie.

BENEFICIILE TERAPIEI PRIN FILM

Creatorii terapiei prin film spun ca aceasta ofera multe beneficii. Iata cateva dintre aceste avantaje:

Vizionarea unui film poate fi o activitate revitalizanta. Va permite sa va deconectati, sa va relaxati si sa va simtiti bine.

Aceasta terapie foloseste scene sau filme intregi pentru a ajuta oamenii sa se confrunte cu temeri. Ii ajuta sa devina constienti de temerile lor, astfel incat sa poata lucra la depasirea lor.

Va permite sa va concentrati asupra problemelor. Continutul multor filme va poate face constienti de propriile probleme prin identificare si empatie.

Filmul de asemenea va ajuta sa vedeti mai clar lucrurile din viata voastra. Cand vizionati un film, puteti sa empatizati cu situatiile prin care trece eroul, fara a suferi efectele actiunii lor.

Ajuta la relaxare. Deoarece vizionarea unui film va redirectioneaza atentia spre o activitate, devine modalitate excelenta de a scadea anxietatea.

Aceasta stimuleaza motivatia. Cand vizionati un film, puteti gasi personaje care va ajuta sa gasiti energie in viata reala. Vizionarea de filme spirituale va poate motiva mai mult sa va dezvoltati personal.

Divertisment. Filmul creeaza, de asemenea, amuzament. Si stim siguri ca rasul are o influenta imensa asupra sanatatii mentale si fizice.

Eliberarea de emotii negative. Filmele triste si dureroase va pot ajuta, de asemenea, sa va descoperiti anumite emotii pe care le tineti ascunse in viata de zi cu zi.

Regandirea emotiilor negative. Prin intermediul filmelor, puteti gasi noi perspective care va vor ajuta sa va reflectati si sa va schimbati atitudinea asupra vietii.

Dezvoltarea creativitatii. Nu exista nicio indoiala ca perspectivele diferite pe care le vedeti in filme va pot influenta gandirea si va pot impinge sa deveniti mai creativi, mai flexibili si mai inovatori.

Imbunatateste relatiile personale. Vizionarea si comentarea unui film cu prietenii si familia are o valoare sociala si emotionala imensa.

E o arta reflectiva. Anumite filme spirituale ne fac sa reflectam asupra unor intrebari existentiale si spirituale.

Iti imbunatateste punctele forte. Calitatile diferitelor personaje va pot inspira sa va imbunatatiti punctele forte sau sa renuntati la unele obiceiuri ce va afecteaza viata. Anumite filme educative ne pot ajuta sa dobandim noi obiceiuri ce ne-ar ajuta sa ne schimbam viata.

Puteti fi sigur ca filmul este mult mai mult decat o simpla arta. Acest tip de terapie a ridicat filmele la categoria instrumentelor psihologice extrem de utile. Nu exista nici o indoiala ca ne pot face mai fericiti. Putem conta oricand pe un continut educativ sa ne ajute sa ne cunoastem mai bine si sa ne schimbe viata.

 

Comentarii

Comentarii

Tags
Share

Despre autor

Alexandru Razvan

Alexandru Razvan

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Despre „dreptatea” care cere ”justiție” și importanța ei - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dintru început, pentru a vă asigura, cu toată sinceritatea, vreau să vă aduc la cunoștință faptul că acest material nu este conceput a fi unul strict tehnic, înveșmântat în termeni academici greoi. Cu aceeași deschidere vreau să vă mulțumesc și să vă asigur totodată că acest material nu se vrea a fi unul complet, deoarece în rândurile de mai jos voi încerca să realizez o sinteză a unor considerații pe baza evidențelor, în care mi-am propus temerara clarificare a noțiunilor de „dreptate” și de ”justiție”, văzute din mai multe unghiuri de vedere. De aceea, tot ceea ce este cuprins în spațiul acestui material este pur subiectiv dar și perfect argumentat. Luând în considerare acestea, orice fel de încercare de a aduce laude sau dimpotrivă de a cere desființarea totală sau parțială, prin forța și justețea argumentelor vă revin în integralitate, indiferent de natura sau de scopul motivării dumneavoastră în prealabil.

Ca urmare a tuturor celor convenite, ceea ce voi realiza direct sau indirect poate fi comentat și analizat, dezbătut deoarece numai într-o asemnea manieră, prin varietatea punctelor de vedere, prin cumulul de informații și forța argumentelor sustenabile ce creează punți de legătură.De aceea se poate vorbi deschis, fără menajamente despre aceste concepte, virtuți în această societate postmodernă măcinată de griji, de consumerism cât și de vicii.

Din punctul meu de vedere, această opțiune de a avea păreri și de a le susține reprezintă și respectă cu adevărat libertatea și demnitatea oricărui semen. Iar puterea reală, justificată la care oamenii speră să găsească ajutor este dată de către Acel Creator, care are grijă de fiecare dintre noi și care ne inspiră sau ne poate transforma în creațiile sale apropiate, desăvârșite Lui. Urmând acest fir călăuzitor, aș îndrăzni să vă spun că nu voi folosi în acest caz doar simple metafore, ci totul se dorește să fie legat de rolul și semnificația care i se acordă noțiunilor extinse de dreptate, de justiție.

Din cele mai vechi timpuri, chiar din momentul în care Cain l-a ucis pe Abel se produce în lume o separație între prigoniți și victimă, între ucigaș și cel ucis, sacrificat din răutate .Aceasta cse va transmite și se va amplifica tuturor generațiilor, inclusiv celor din actualitate. Setea de răzbunare de răutate a lui Cain cât și a urmașilor săi se poate identifica fără niciun fel de impediment.Tot așa, ideea de jertfă, de asumare a urmașilor lui Abel a constituit chiar unul dintre atributele omenești de prim rang. Însă, între aceste modele transparente există și alte atribute,virtuți (posibil moștenire a scânteii divine,a harului cu care suntem fiecare dintre noi înzestrați) precum dreptatea,cinstea,corectitudinea dar și justiția.

Numai că, din momentul izgoniți din grădina Edenului a protopărinților noștri Adam și Eva, aceste caracteristici psihice și volitive nu au mai fost că la început,în binecuvântatul moment al Creației.Răzvrătirea, ascultarea de șarpe,călcarea poruncii a dus la pervertirea omului cât și a întregii creații de pe pământ. Automat,sentimentele faptele și gândurile „de a fi ca Dumnezeu” și de a stăpâni,de a cunoaște creația s-au amestecat într-un mod incredibil. De aici înainte, moartea, păcatul au devenit firești tuturor, ca și setea anumitor semeni de a clama dreptatea, de a invoca fondat justiția omenească.

Revenind la unul dintre cele mai importante motive care au generat acestea văzute ca fiind antagonice- pe de o parte Dreptatea Lui Dumnezeu materializată prin izgonirea din Rai și nedreptatea lui Cain care l-a ucis pe fratele său Abel-putem descoperi și alte fațete ale acestor evenimente consemnate în Cartea Cărților.

Unii exegeți ai Vechiului Testament precum sfântul Chiril al Alexandriei interpretează însă în profunzime textul, plecând de la pedeapsa înşeptită pentru cel care l-ar ucide pe Cain din cartea Facerii .Surprinzător sau nu, în opinia acestui om înduhovnicit nu ar fi vorba doar de un singur păcat, ci de o înlănţuire de şapte păcate, care au pus stăpânire pe Cain. Deja când Dumnezeu i se adresează, vorbindu-i despre natura păcatului, Cain comisese trei din cele şapte.

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei