Criteriul National

Benzina se scumpește din nou fără motiv

aprilie 07
19:37 2015

pompa benzina

O alta veste neplacuta prinde contur! Poate ca , in logica de-a dreptul agasanta a acestui Sistem, valul de scumpiri a carburantilor vine asa-zis „motivat”, poate chiar „logic!”

Poporul roman s-a bucurat prea puţin timp de ieftinirea carburanţilor până la sub 5 lei pe litru. Văzând că le scade profitul, benzinarii au majorat tarifele cu peste 50 de bani, deşi petrolul are aceeaşi cotaţie ca la începutul anului.

Interesant (sau nu) ramane alt aspect, cel referitor la cele nouă ţări europene ce au carburanţi mai ieftini decât România.Printre ele pot cita tari precum  Austria, Cehia şi Luxemburg, unde salariile sunt dintre cele mai ridicate la nivelul Uniunii Europene.

Totusi, daca privim retrospectiv observam o anomalie. În luna februarie, preţurile carburanţilor la pompele din România erau identice, în euro, cu cele din Austria. Diferenţa se face din faptul că austriecii doar importă petrol, spre deosebire de România, care îl şi produce.

Si atunci, strict pe date preţul mediu al litrului de benzină intre lunile februarie si martie 2015 este sensibil egal, atat in Austria ( 1,17 euro – 1,22 euro) cat si prin România (1,17 euro – 1,24 euro).Taxele pe carburanţi-TVA-ul sunt in România de 24% in timp ce in Austria se situeaza la 20%. Iar acciza e calculată la un curs BCE de 4,41 lei, avand un curs stabilit de 4,73 lei.

Asadar scumpirea se va simti mai tare in buzunarele populatiei autohtone in comparatie cu cea austriaca…Si totusi, inexplicabil scumpirea nu va aduce sume importante Bugetului de Stat sau vreo crestere substantiala a PIB-ului.

Sursa foto : www.cotidianul.ro

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro