Criteriul National

Berliner Zeitung: La cinci ani de la declarația „Facem față situației”, cât de bine sunt integrați imigranții? – International

Berliner Zeitung: La cinci ani de la declarația „Facem față situației”, cât de bine sunt integrați imigranții? – International
august 20
02:09 2020

În august 2015, în timpul valului masiv de imigrări în Germania, cancelarul Angela Merkel a rostit replica devenită celebră: „Facem față situației”. Acum, după cinci ani, este clar că încă nu am făcut totul, dar cel puțin ne îndreptăm în direcția cea bună. Această concluzie provizorie este extrasă dintr-un raport privind integrarea refugiaților, realizat de Institutul German de Cercetări Economice (DIW).

„Studiile arată că integrarea refugiaților a avut loc cu succes în multe domenii”, a declarat miercuri la Berlin, în timpul prezentării studiului, C. Katharina Spieß, economist și șef al Departamentului Educație și Familie din cadrul DIW Berlin și unul dintre autorii raportului. Acest lucru este valabil mai ales în cazul sectorului școlar.

Conform documentului DIW, accesul la educație și promovarea participării la viața socială și pe piața muncii sunt, de asemenea, cheile integrării cu succes a refugiaților.

În conformitate cu standardele Republicii Federale Germane, refugiații au adesea un nivel de educație mai scăzut. Dacă privim, însă, calificările educaționale din perspectiva țării de origine a imigranților, se conturează o imagine diferită: 75% dintre sirieni, care formează în prezent cel mai mare grup al solicitanților de azil, se încadrează în populația cu studii superioare.

Potrivit autorilor studiului, acest lucru are, de asemenea, un efect pozitiv asupra integrării în țara țintă, pentru că imigranții care aparțin părții mai educate a societății lor de origine învață mai rapid limba germană, sunt mai sănătoși și au mai mult succes pe piața muncii. 43% dintre refugiați sunt acum angajați stabili. Cu toate acestea, așteptările lor nu au fost întotdeauna îndeplinite, având în vedere că, în 2016, peste 60% dintre refugiați sperau că vor găsi un loc de muncă în decurs de doi ani, dar numai 32% dintre aceștia au reușit cu adevărat.

Raportul DIW acordă o atenție deosebită situației copiilor și adolescenților și ajunge la o concluzie pozitivă: mai mult de 50% dintre copiii și adolescenții proveniți din familii de refugiați se descurcă să îndeplinească sarcini cotidiene care implică dialog cu nativi germani, iar 52% sunt implicați în cluburi sportive. Peste 80% au o legătură strânsă cu școala lor. Raportul DIW mai arată că marea majoritate a copiilor și a tinerilor din familii refugiate vorbesc cu prietenii lor preponderent limba germană. Acest lucru se aplică chiar și la 90% dintre copiii în vârstă de 12 ani.

În opinia cercetătorilor DIW, accesul la educație și activități de agrement este, prin urmare, una dintre cerințele de bază pentru o integrare de succes. Aceleași metode sunt valabile și în ceea ce privește femeile, în cazul cărora există încă loc pentru îmbunătățiri considerabile. De regulă, femeile au parte de contact social mai scăzut decât bărbații și, de asemenea, găsesc mai greu de muncă. Conform concluziilor studiului, acest lucru se datorează în principal opțiunilor reduse pe care le au în ceea ce privește îngrijirea copiilor, alegând prin urmare să rămână acasă cu aceștia.

Studiul DIW surprinde o imagine eterogenă când vine vorba de îngrijorările legate de fenomenul imigrației. Deși în ultimii cinci ani a scăzut preocuparea intensă a populației locale în ceea ce privește afluxul de refugiați în Germania, imigranții înșiși devin din ce în ce mai preocupați de rasism și xenofobie. Berliner Zeitung (preluare Rador)

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul