Criteriul National

Biden o va numi pe nativa Deb Haaland in fruntea ministerului resurselor naturale – International

Biden o va numi pe nativa Deb Haaland in fruntea ministerului resurselor naturale – International
decembrie 18
00:49 2020

Joe Biden a ales-o pe parlamentara nativ americană Deb Haaland ca ministru al Internelor, un mare departament responsabil cu resursele naturale, a declarat joi presa americană, un nou simbol al diversității dorite de președintele ales în viitorul său guvern, potrivit AFP.

Dacă numirea ei este confirmată de Senat, la vârsta de 60 de ani, va deveni primul american nativ care deține o funcție ministerială.

Membră a tribului Laguna Pueblo care locuiește în New Mexico, doamna Haaland se va regăsi în fruntea unui departament care gestionează vastele resurse naturale ale ținuturilor federale, precum parcurile naționale, dar și rezervațiile indiene.

Ea va fi, de asemenea, responsabilă de punerea în aplicare a ambițioasei agende a lui Biden pentru combaterea schimbărilor climatice. El a promis astfel că nu va mai acorda autorizații de forare pentru gaze sau petrol în zonele federale.

O petiție, susținută de peste 120 de reprezentanți tribali, l-a îndemnat recent pe Joe Biden să „facă istorie” numind-o pe doamna Haaland în acest post crucial pentru cele aproximativ 600 de triburi recunoscute din Statele Unite.

Deb Haaland a fost una dintre primele două femei native americane care au fost alese în Congres în 2018, la Camera Reprezentanților.

Mama singură, care a depășit alcoolismul și a trebuit să recurgă la ajutoare alimentare pentru o vreme, a făcut parte din acest val de femei care candidau la Congres pentru a se opune politicilor președintelui Donald Trump.

Înaintea doamnei Haaland, doar un alt nativ american fusese în guvernul Statelor Unite: Charles Curtis, vicepreședinte al lui Herbert Hoover între 1929 și 1933.

Joe Biden este, de asemenea, așteptat să îl numească pe Michael Regan, un afro-american, în funcția de șef al Agenției SUA pentru Protecția Mediului (EPA), potrivit New York Times și Washington Post.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul