Criteriul National

Biden va organiza un summit cu Asia de Sud-Est la mijlocul lunii mai la Washington

Biden va organiza un summit cu Asia de Sud-Est la mijlocul lunii mai la Washington
aprilie 16
21:24 2022

Joe Biden îi va primi pe liderii ţărilor din Asia de Sud-Est la Washington pe 12 şi 13 mai pentru un summit extraordinar cu această regiune cheie în strategia americană de contracarare a ascensiunii Chinei, relatează sâmbătă France Presse, potrivit Agerpres.

Joe BidenFoto: Mandel Ngan / AFP / Profimedia Images

Acest summit dintre preşedintele american şi Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) „va demonstra angajamentul continuu al Statelor Unite” faţă de acest bloc regional, „recunoscându-i rolul central în oferirea de soluţii de durată la cele mai urgente provocări”, a declarat sâmbătă Casa Albă într-un comunicat, referindu-se în special la COVID-19 sau încălzirea globală.

„A fi un partener puternic şi de încredere pentru Asia de Sud-Est este una dintre priorităţile principale” ale guvernului lui Joe Biden, a asigurat Casa Albă.

Casa Albă reiterează obiectivul american de „promovare a unei (regiuni) Indo-Pacifice libere şi deschise, sigure, conectate şi rezistente”, „mantra” Washingtonului pentru a se arăta ca apărător al acestei regiuni Asia-Pacific în faţa ambiţiilor de hegemonie ale Chinei, notează AFP.

ASEAN reuneşte zece ţări (Indonezia, Thailanda, Singapore, Malaezia, Filipine, Vietnam, Myanmar, Cambodgia, Laos şi Brunei), dintre care câteva cu ieşire la Marea Chinei de Sud, unde fricţiunile cu China sunt în creştere.

Concurenţa cu tentă de confruntare cu Beijingul a devenit cea mai mare provocare a politicii externe a SUA, dar administraţia Biden continuă să se concentreze asupra altor puncte fierbinţi ale planetei, precum în prezent invazia rusă a Ucrainei, după retragerea haotică din Afganistan.

Casa Albă nu a precizat dacă junta din Myanmar va fi reprezentată la summitul de la Washington, în timp ce Statele Unite tocmai au acuzat armata birmană că a comis un „genocid” împotriva minorităţii musulmane rohingya şi au sporit sancţiunile împotriva liderilor militari ai ţării de la puciul lor din februarie 2021.

ASEAN a fost în prima linie în încercarea de a găsi o soluţie diplomatică la criză după această lovitură de stat, dar eforturile sale au rămas până acum fără rezultat şi blocul regional a exclus recent junta din Myanmar de la o reuniune, denunţând lipsa de progrese.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul