Criteriul National

Bilanţ tragic 2015 – politicienii constănţeni GAURI NEGRE pentru economie si cultură

decembrie 29
13:02 2015
 POZA_ARTICOL
Constanţa, oraş port de peste trei sute de mii de locuitori, a suferit în epoca postdecembristă probabil cel mai mare regres cultural dintre toate oraşele mari de provincie. Nu există din păcate în acest sens o analiză concretă a ministerului culturii sau o statistică simplă a consumului de cultură dar cred că este foarte vizibil acest fapt şi nu mai este nevoie de nicio demonstraţie. Istoria veche de peste două mii de ani a oraşului este prea puţin prezentă în subconştientul colectiv iar instituţiile de cultură au fost comasate si subfinanţate, administrația locală reușind să ucidă astfel cultura locală, ceea ce îi face pe locuitori uşor de manevrat din punct de vedere politic servindu-le înjositor bătrânilor alimente de sarbători si autorizaţii de lanţuri de şaormerii, saloane erotice şi mall în parc celorlalte vârste.

2
,, Dacă vorbeşti cu pereţii este posibil să auzi un ecou, dacă încerci să vorbeşti cu politicienii constănţeni ai impresia că te lovești de un vid. Ei absorb sunetele unui discurs, dar nu înflorește nimic în mintea lor. Din păcate ne-am obişnuit cu această imagine de cocină a oraşului și ne mulţumim cu tot mai puţin din partea administraţiei: asfaltări și autorizarea supermarketurilor pentru a ne satisface cu precadere instinctele primare -mâncare, distracţie (tv), sex şi odihnă. În paralel cu ,,bogatul stil de viaţă al cetăţenilor” s-au dezvoltat averi uriaşe ale unora care cu ,,inteligenţă” au pus mâna pe multe terenuri, imobile sau au întreprins fel de fel de activităţi economice în lipsa autorizațiilor așa cum o demonstrează procurorii constănţeni sau controalele recente pe care primăria obligată le întreprinde după momentul Colectiv.
Cu excepţia centrului istoric, în mare parte igienizat (dar dominat încă de ruine) şi a falezei neamenajate, zone ce nu reprezintă mai mult de 2-3% din suprafaţa urbană, în rest oraşul este un covor urban insalubru dominat de poluare auto, spaţii verzi neîngrijite, maşini parcate pe trotuar, animale vii sau decedate, faţade neîngrijite, transport in comun neelectrificat. Oraşul duce de asemenea o lipsă acută de parcuri, terenuri pentru sport şi joacă și piste velo. Centrul istoric din păcate nu coincide cu centrul geografic al localităţii (dezavantajul oraşelor-port) aşa că cei mai multi dintre locuitori sunt departe de săraca ofertă culturală şi de agrement pe care acesta îl oferă, neavând în apropierea locuirii lor o altă alternativă pentru promenadă. ne declară dezamăgit arhitectul Andrei Chivu.
blvd. Tomis
Oraşul are un potenţial uriaş, dar din păcate nici administraţia şi nici comunitatea nu doresc să şlefuiască tezaurul pe care îl avem. Nu doar ca nu am fost în stare sat realizăm noi edificii monumentale, cu exceptia mall-ului care a nenorocit parcul, dar nu suntem în stare nici măcar să păstrăm ce am moştenit de la predecesorii noștri. Bulevardul Tomis, fost buleverad Carol la început de secol XX, era o superbă zonă de promenadă învecinată cu grădina Maxim Gorki. În clipa de faţă, majoritatea monumentelor sunt în paragină, copacii netoaletaţi le acoperă complet și zona este dominată de un resutaurant libanez cu două terase uriaşe pe trotuar pe ambele părţi ale carosabilului, deasupra restaurantului fiind amenajat un uriaş salon erotic. Aşa ne respectăm noi istoria si cultura, am dat ce aveam mai de preţ pe mâna libanezilor si a celor care administrează saloane erotice.
Se pot face transformări importante în oraş, dar dacă locuitorii nu înțeleg că trebuie să se implice in administraţie şi politică, nu ne paşte un viitor strălucit pentru că în politică sunt aceeaşi oameni de multă vreme şi au demostrat deja calităţile de ,,distrugători”.
ce am fost, și ce am ajuns…
castel
Sursa foto : google.com, http://unsingurminut.blogspot.ro/

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo