Criteriul National

Bilanțul COVID-19 în România: 282 de cazuri și 6 decese în ultima zi

mai 15
14:25 2022

În ultimele 24 de ore, în România au fost raportate 282 de cazuri noi de COVID-19, cu 238 mai puţine faţă de ziua anterioară, conform datelor transmise duminică de Ministerul Sănătăţii.

În ultima zi au fost făcute 3.511 teste RT-PCR (1.240 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 2.271 la cerere) şi 7.427 teste rapide antigenice.

Conform Ministerului Sănătăţii, 23 dintre cazurile noi din ultimele 24 de ore sunt la pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima trecere prin boală.

În total, până sâmbătă, pe teritoriul României au fost înregistrate 2.903.072 cazuri de infectare cu noul coronavirus.

Distinct de cazurile noi, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 31 de persoane au fost reconfirmate cu infecţie cu SARS-CoV-2.

Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 13.055.140 teste RT-PCR şi 9.899.781 teste rapide antigenice.

Cele mai multe cazuri noi au fost raportate în Bucureşti – 93 şi în judeţele Cluj – 40, Braşov (25), Ilfov (22) şi Maramureş (20). Nu au fost raportate cazuri noi în judeţele Buzău, Covasna, Gorj, Ialomiţa şi Teleorman.

Șase decese în ultima zi

În ultimele 24 de ore au fost raportate şase decese – patru bărbaţi şi două femei – la pacienţi cu COVID-19, potrivit Ministerul Sănătăţii. Dintre cele şase decese, două au fost înregistrate la categoria de vârstă 60 – 69 de ani, unul la categoria de vârstă 70 – 79 de ani şi trei la categoria de vârstă peste 80 de ani.

Toate decesele s-au înregistrat la pacienţi care prezentau comorbidităţi.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, din totalul de şase pacienţi decedaţi, patru erau nevaccinaţi şi doi vaccinaţi anti-COVID. Unul dintre pacienţii vaccinaţi care a decedat avea vârsta de 60 – 69 de ani, iar celălalt peste 80 de ani.

Până în prezent, 65.612 persoane cu COVID-19 au decedat în România.

138 de pacienți la ATI

În prezent, în spitalele din România sunt internați 806 pacienți cu COVID-19, cu trei mai mulți faţă de ziua anterioară, la terapie intensivă fiind 138 de persoane. Dintre acestea, 126 sunt nevaccinate anti-COVID.

Din totalul pacienţilor internaţi, 61 sunt minori, cu cinci mai mulţi decât în ziua anterioară, toţi fiind îngrijiţi în secţii.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul