Criteriul National

Bill Gates: Trei inovații care vor ajuta America (și nu numai) să înfrunte cu succes următoarea pandemie – International

Bill Gates: Trei inovații care vor ajuta America (și nu numai) să înfrunte cu succes următoarea pandemie – International
februarie 10
22:53 2021
Deși pandemia Covid continuă să facă ravagii, miliardarul filantrop are soluții pentru ca lumea să facă față cu succes următoarei pandemii. Bill Gates, a cărui fundație a angajat până acum 1,75 miliarde de dolari în lupta cu Covid, a scris că omenirea trebuie să aloce zeci de miliarde în fiecare an pentru pregătirea împotriva pandemiilor.

„Cred că este cea mai bună și eficace poliță de asigurare pe care o poate cumpăra omenirea”, spune el.

Acestea sunt strategiile la care se gândește Bill Gates și le-a publicat în scrisoarea anuală a Fundației Melinda & Bill Gates:

„Mega-testare” și tratamente mai rapide

La începutul pandemiei, SUA au rămas în urma multor țări în capacitatea de testare a diagnosticului.
„Până la următoarea pandemie sper că vom avea ceea ce numesc eu o „mega-platformă” de diagnosticare, care să poată testa până la 20% din populația globală în fiecare săptămână”, a scris Gates. (În trecut, Gates a vorbit despre nevoia de teste mai eficace, precum cele rapide pentru acasă).

Pe lângă testare, Gates enumeră și tratamentele terapeutice promițătoare, cum sunt anticorpii monoclonali, care și-au dovedit eficacitatea prin reducerea riscului de deces și a spitalizărilor. Anticorpii monoclonali sunt molecule produse în laboratoare care imită îndeaproape capacitatea sistemului imunitar de a lupta cu antigeni dăunători ca virusurile.

Succesul vaccinurilor ARN mesager (atât Pfizer, cât și Moderna sunt vaccinuri ARN) este un alt motiv de speranță. „Ele vă transformă corpurile în producătoare pentru propriile lor vaccinuri”, a scris Gates în aprilie 2020 pe blog. Iar vaccinurile ARN sunt mai versatile și pot fi produse mai repede decât cele convenționale.

Eficacitatea vaccinurilor ARN va crește: „Prevăd că ele vor deveni mai ușor de dezvoltat, mai ușor de produs în masă și mai stabile pentru stocare în următorii cinci până la zece ani”, scrie Gates în scrisoarea anuală a fundației. „Aceasta va fi o realizare uriașă, atât pentru viitoarele pandemii, cât și pentru alte probleme globale de sănătate”.

„Pompierii pandemiilor” care observă focarele

La începutul lui decembrie, Gates a spus că este nevoie de o echipă de 3.000 de experți în sănătate cu sarcina de a identifica o pandemie și să ia măsuri. „Mă gândesc la acest corp ca la o brigadă de pompieri”, scrie Gates în scrisoare. „Ca pompierii, sunt profesioniști bine pregătiți care sunt gata să răspundă la crize potențiale cu rapiditate. Când nu vor fi în acțiune contra unei pandemii, se vor perfecționa lucrând contra unor boli ca malaria și polio”.

Ar trebui să existe un sistem extins de „alertă globală” în care personalul din sănătate să înregistreze datele pacienților, să identifice tendințe și în cele din urmă să recunoască mai repede o pandemie, a adăugat el. (Există sisteme decentralizate mai mici pentru a observa răspândirea unei boli infecțioase. De exemplu, start-up-ul canadian BlueDot și-a utilizat platforma de inteligență artificială pentru a sesiza un focar de cazuri de pneumonie la Wuhan înainte ca pandemia să fie declarată).

„Jocuri de-a microbii” și simulări

Pentru a fi pregătiți, Gates propune organizarea de „jocuri de-a microbii” la scară mondială și sofisticate „simulări care să permită experților să se antreneze, să analizeze și îmbunătățească răspunsul la izbucnirea de boli, așa cum jocurile de război le permit militarilor să se antreneze pentru confruntări reale”.
Înainte de pandemie, SUA nu aveau o experiență amplă în abordarea pandemiilor respiratorii, acesta fiind un motiv al răspunsului întârziat și fragmentat al țării. Simulările pot ajuta la formarea și pregătirea echipelor de experți în boli respiratorii.

„Viteza contează într-o pandemie”, spune Gates. „Cu cât acționezi mai repede, cu atât mai repede stăvilești creșterea exponențială a virusului”. (CNBC)

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul