Criteriul National

Bloomberg: Dezinformarea amenință alte alegeri, după încheierea votului în SUA – International

Bloomberg: Dezinformarea amenință alte alegeri, după încheierea votului în SUA – International
noiembrie 04
01:22 2020
Închiderea urnelor în SUA va anunța inevitabil începerea investigațiilor ‘post-mortem’ cu privire la rolurile pe care le-au jucat Facebook, Twitter și YouTube Alphabet în alegeri. Problema acestor investigații ulterioare este că, prin definiție, sugerează că problema este moartă. Dar, în timp ce alegerile prezidențiale din SUA se vor fi încheiat, probabil, pentru următorii patru ani, alte zeci de alegeri naționale – din Belize până în Myanmar, din Nigeria până în România – vor avea loc anul acesta. Astfel, scrie Bloomberg, citat de Rador, Facebook, Twitter și alte platforme sociale trebuie să facă mult mai mult pentru a opri răspândirea propagandei de radicalizare.

Și dezinformarea, propaganda și știrile false sunt o problemă la fel de mare în altă parte ca și în SUA. În unele locuri, situația este chiar mai gravă. Filiala Facebook Inc. WhatsApp – care este criptată în totalitate, ceea ce face imposibilă pentru moderatori să vadă conținutul mesajelor – prevalează în țări precum Brazilia și India.

Deși gigantul publicității digitale a adăugat mii de angajați pentru a analiza atent dezinformarea și conținutul dăunător, aceștia lucrează adesea în hub-urile regionale. Așadar, un moderator responsabil de conținut din Kenya ar putea sta în fața ecranului unui computer din Dublin sau chiar din Florida. Cunoașterea la fața locului poate fi importantă. Chiar și un vorbitor nativ de swahili ar putea avea dificultăți în a înțelege unele subtilități. Este încă mai complicat pentru un algoritm. De exemplu, schimbarea codului – atunci când conversația migrează de la un mediu, cum ar fi un miting politic, la altul, cum ar fi Twitter. Discursul politic kenyan tinde să se sprijine puternic pe proverbe, potrivit analistei Nanjira Sambuli din Nairobi.

„Nimeni nu poate opri reggae este o zicală aici”, spune ea. „Dar înseamnă lucruri diferite pentru un public diferit.” Textul original al cântecului este despre rezistență, dar „ar putea însemna să continui să ieși pe stradă, indiferent de existența Covid”, spune ea. Ar fi greu pentru un sistem automat sau un moderator din Dublin să înțeleagă această nuanță.

În septembrie, BuzzFeed News a obținut o notă internă scrisă de fosta cercetătoare de date Facebook Sophie Zhang. Misiva cu 6.600 de cuvinte a evidenţiat numeroase ocazii în care compania, cu sediul în Menlo Park, California, a fost fie lentă, fie nu a răspuns la dovezile unor campanii coordonate care foloseau roboți și conturi false pentru a influența alegerile și opinia publică din Azerbaidjan, Brazilia, Honduras, Spania, Ucraina și multe alte țări. De multe ori a ignorat problemele apărute în afara SUA și a Europei de Vest, regiuni pe care le-a considerat prioritare, a spus BuzzFeed. Facebook va aborda, în general, o problemă numai după ce a devenit punctul central al unei furtuni mediatice negative.

Angajarea în mod corespunzător în problema dezinformării la nivel global are un beneficiu direct: mai degrabă decât să o trateze ca pe o problemă care se ivește cu fiecare ciclu electoral, platformele tehnologice pot lua aminte la ce au învățat într-o altă parte a lumii și pot aplica acasă. Opinia publică se conturează și se radicalizează de-a lungul anilor. Chiar dacă alegerile se încheie, problema nu dispare.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul