Criteriul National

Boala Parkinson: cauze, simptome si metode de tratament

Boala Parkinson: cauze, simptome si metode de tratament
decembrie 20
17:50 2017

Numele acestei maladii vine de la James Parkinson, un medic londonez care a raportat pentru prima data simptomele bolii sub denumirea de paralizie spastică, în anul 1817, deși boala în sine era cunoscuta de câteva sute de ani.

Boala Parkinson este o afecțiune neurodegenerativă progresivă, multilezională, care afectează anumite zone ale sistemului nervos central care se ocupă de mișcare, dar și de componenta periferică a sistemului nervos vegetativ. Mai exact, are loc distrugerea progresivă a neuronilor care produc dopamina, un neurotransmițător responsabil de capacitatea organismului de a-și controla mișcarea.

Simptomele bolii Parkinson încep să apară după vârsta de 50 de ani la aproximativ 95% dintre pacienti, bărbații prezentând un risc de 50% mai mare decât femeile de a dezvolta această maladie. La nivelul României este estimat un număr de peste 70.000 de persoane diagnosticate cu boala Parkinson.

Dacă aveți un membru în familie care suferă de această maladie, cu siguranță ați căutat pe Internet informații despre boala Parkinson pentru a descoperi cauzele care duc la apariția bolii și tratamente care să ajute persoana aflată în suferință. Deși s-au făcut multe cercetări, încă nu s-a descoperit ce anume determină deteriorarea sau distrugerea celulelor cerebrale și scăderea nivelului de dopamină. În tratatele de medicină sunt menționați trei factori care ar influența acest proces:

Factori genetici – persoane din cadrul familiei care au dezvoltat afecțiunea la vârste mai tinere.

Factori de mediu – expunerea la substanțe chimice, cum ar fi pesticide și ierbicide, sau expunerea la disulfură de carbon, praf de mangan și monoxid de carbon.

Diverse medicamente utilizate pe o perioadă îndelungată – haloperidol, clorpromazină sau metoclopramid.

Printre cele mai comune simptome ale bolii Parkinson se numără: tremorul, rigiditate musculară, rigiditatea feței, mișcări încetinite sau lentoarea miscarilor, modificarea vocei, afectarea posturii și a echilibrului. Diagnosticul se pune în urma evaluării acestor simptome și a unui control neurologic. Răspunsul la terapia dopaminergică (levodopa) este un criteriu de diagnostic și tratament, în timp ce absența ameliorării simptomelor la doze mari de levodopa face ca diagnosticul de boală Parkinson să fie mai puțin probabil.

În schema de tratament pentru boala Parkinson pot intra: medicamente care cresc concentrația de dopamine sinaptice (cum e levodopa), medicamente care reduc metabolizarea levodopei și dopaminei (inhibitori de catechol-O-metil-transferaza), medicamente care stimulează direct receptorii dopaminergici de la nivelul striatului (agoniști dopaminergici), medicamente care inhibă degradarea dopaminei la nivel central (inhibitori de monoamine oxidaza B), nondopaminergice, anticolinergice și medicamente care modifică activitatea sinaptică a altor neurotransmițători.

Exista și tratament mai avansat prin stimulare cerebrală profundă care constă în implantarea unor electrozi în anumite zone ale creierului (aceștia fiind conectați la un dispozitiv implantat la nivelul regiunii toracale) care trimit impulsuri nervoase către creier și ameliorează simptomele motorii.

Modificarea stilului de viață, exercițiile fizice și terapia fizică sunt, de asemenea, de ajutor, în cazul acestei maladii. Boala Parkinson nu poate fi vindecată, iar rolul medicamentelor menționate mai sus este de a ajuta la controlul simptomelor si imbunatatirea calitatii vietii pacientilor.

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Miruna A

Miruna A

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Revoluția fiscală - o gogoriță națională EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Exprimarea greoaie din textul Ordonanței pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a creat mai degrabă confuzie, în rândul angajaților, decât să confere siguranța pe care și-o doreau guvernanții. Această “revoluție fiscală” declanșată de Guvern a alimentat și mai mult nemulțumirile celor care protestează în stradă săptămână de săptămână.
O adevărată cavalcadă ce a provocat nenumărate neliniști , pe deplin justificate au tot zdruncinat atît încrederea dar mai ales au alimentat temerile tuturor oamenilor de bună credință din Romînia. Promisiunile lansate imediat după începutul acestui an au cauzat o adevărată sarabandă a emisiunilor în care doamna ministră a portofoliului muncii-Lia Olguța Vasilescu a tot fost invitată.
Numai că, din nefericire, din toate acestea s-a desprins ceva ce nu are o finalitate sau ceva care nu va aduce prosperitatea românilor . ‘‘Mult zgomot pentru nimic” ar fi motto-ul acestei adevărate campanii de conștientizare a noii revoluții fiscale. Aceasta își va arăta cu adevărat efectele în cel mai scurt timp.

Cu toate mijloacele moderne de informare , promisiunile și noutatea adusă în practică în domeniul fiscal a determinat ca întreaga clasă politica aflată la guvernare să se plângă deseori că toți oamenii nu le înțeleg deloc rostul sau deja iluzoriul program de guvernare, rămas mereu în urmă sau neonorat din cauze diverse…
Lipsa de transparență este dublată și de o lipsă de comunicare corespunzătoare ce accentuează lipsa resurselor financiare si antrenează nemultumirea majorității cetățenilor, acei buni plătitori de taxe și impozite ! .......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Parteneri:

content writing
clovis.ro