Criteriul National

Boala Parkinson: cauze, simptome si metode de tratament

Boala Parkinson: cauze, simptome si metode de tratament
decembrie 20
17:50 2017

Numele acestei maladii vine de la James Parkinson, un medic londonez care a raportat pentru prima data simptomele bolii sub denumirea de paralizie spastică, în anul 1817, deși boala în sine era cunoscuta de câteva sute de ani.

Boala Parkinson este o afecțiune neurodegenerativă progresivă, multilezională, care afectează anumite zone ale sistemului nervos central care se ocupă de mișcare, dar și de componenta periferică a sistemului nervos vegetativ. Mai exact, are loc distrugerea progresivă a neuronilor care produc dopamina, un neurotransmițător responsabil de capacitatea organismului de a-și controla mișcarea.

Simptomele bolii Parkinson încep să apară după vârsta de 50 de ani la aproximativ 95% dintre pacienti, bărbații prezentând un risc de 50% mai mare decât femeile de a dezvolta această maladie. La nivelul României este estimat un număr de peste 70.000 de persoane diagnosticate cu boala Parkinson.

Dacă aveți un membru în familie care suferă de această maladie, cu siguranță ați căutat pe Internet informații despre boala Parkinson pentru a descoperi cauzele care duc la apariția bolii și tratamente care să ajute persoana aflată în suferință. Deși s-au făcut multe cercetări, încă nu s-a descoperit ce anume determină deteriorarea sau distrugerea celulelor cerebrale și scăderea nivelului de dopamină. În tratatele de medicină sunt menționați trei factori care ar influența acest proces:

Factori genetici – persoane din cadrul familiei care au dezvoltat afecțiunea la vârste mai tinere.

Factori de mediu – expunerea la substanțe chimice, cum ar fi pesticide și ierbicide, sau expunerea la disulfură de carbon, praf de mangan și monoxid de carbon.

Diverse medicamente utilizate pe o perioadă îndelungată – haloperidol, clorpromazină sau metoclopramid.

Printre cele mai comune simptome ale bolii Parkinson se numără: tremorul, rigiditate musculară, rigiditatea feței, mișcări încetinite sau lentoarea miscarilor, modificarea vocei, afectarea posturii și a echilibrului. Diagnosticul se pune în urma evaluării acestor simptome și a unui control neurologic. Răspunsul la terapia dopaminergică (levodopa) este un criteriu de diagnostic și tratament, în timp ce absența ameliorării simptomelor la doze mari de levodopa face ca diagnosticul de boală Parkinson să fie mai puțin probabil.

În schema de tratament pentru boala Parkinson pot intra: medicamente care cresc concentrația de dopamine sinaptice (cum e levodopa), medicamente care reduc metabolizarea levodopei și dopaminei (inhibitori de catechol-O-metil-transferaza), medicamente care stimulează direct receptorii dopaminergici de la nivelul striatului (agoniști dopaminergici), medicamente care inhibă degradarea dopaminei la nivel central (inhibitori de monoamine oxidaza B), nondopaminergice, anticolinergice și medicamente care modifică activitatea sinaptică a altor neurotransmițători.

Exista și tratament mai avansat prin stimulare cerebrală profundă care constă în implantarea unor electrozi în anumite zone ale creierului (aceștia fiind conectați la un dispozitiv implantat la nivelul regiunii toracale) care trimit impulsuri nervoase către creier și ameliorează simptomele motorii.

Modificarea stilului de viață, exercițiile fizice și terapia fizică sunt, de asemenea, de ajutor, în cazul acestei maladii. Boala Parkinson nu poate fi vindecată, iar rolul medicamentelor menționate mai sus este de a ajuta la controlul simptomelor si imbunatatirea calitatii vietii pacientilor.

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Miruna A

Miruna A

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Pericolul autocrației din Europa - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Motto ”Democraţia este nonautocraţie, contrariul perfect al autocraţiei. Aceasta înseamnă că democraţia denotă un sistem politic caracterizat prin refuzul puterii personalizate, a puterii asupra cetăţenilor. Puterea nu este «proprietatea» nimănui. Aşadar, conducătorii vor deţine această funcţie ca urmare a desemnării libere, neîngrădite, de către cei care urmează să fie conduşi. Cu alte cuvinte, oricând puterea celorlalţi de a desemna pe cineva este contrafăcută sau anihilată pentru că dezacordul este zădărnicit ori nu ni se oferă alternative – democraţia este ucisă chiar când începe să funcţioneze.”

definiţie de Giovanni Sartori

Recursul emoțional al tuturor teoriilor conspirației reziduale, care se multiplică și iau amploare duce la instabilitate. Totul se metamorfozează, iar formele de impunere, de guvernare își pierd din atribuțiile esențiale. Mecanismul este unul atent monitorizat , dar pretutindeni au apărut chiar unii ce se erijează în „specialiști” care, foarte bine și temeinic pregatiți au drept obiectiv propagarea acestor forme autoritare de impunere a sclaviei postmoderniste în ”adevăruri indubitabile” care se află și nu se elimină decât până la următoarea formă. De fapt, fără să ne mai ferim de cuvinte, tot acest angrenaj face parte din proiectul denumit The New Order, despre care se cunosc foarte puține aspecte.

Mecanismul presupune un efort corelat, susținut, pe deplin integrat în structurile fiecăruia dintre noi, îndeosebi în cele psiho-somatice, în care acești „apologeți ai Noii Ordini” fac eforturi susținute și doresc să-i acceptăm cu toate idiosincraziile lor.
Totuși, dacă de la naștere am primit de la Dumnezeu daruri și haruri precum inteligența, intuiția, analiza, comparația,evaluarea etc ca metode chiar și gradul de receptivitate al nostru poate să ne dea semnale puternice. O importanță aparte, din stadiul de zvon până la cel de informație pe deplin asumată, conștientizată și reverificată ne revine pe deplin, ad integram.Totul se poate lumina, se poate limpezi, numai cercetând cu atenție, argumentând sau identificând cauzele și mai apoi, descoperind chiar ” firul roșu”, în toată splendoarea și eficacitatea, simplitatea sa.

Din capul locului vă spun că nu am pretenția că le-aș fi descoperit recent sau discutat în premieră. Suma totală de elemente care alcătuiesc acest tablou aflat mereu în mișcare poate surprinde pe absolut oricine. Însă, nu fac apologia vreunei direcții sau regimuri (de orice natură),ci, doresc doar să vă semnalez pericolele mascate foarte bine de către „înalta clasă” care are scopul bine conturat de a ne îngrozi și a ne asupri în continuu.

În cele ce urmează, urmând „politica pașilor mărunți” am să vă expun, câte ceva din trend-ul general, pe deplin meschin al actualei cât și viitoarei configurații a ceea ce denumim a fi construcție cu caracter politic, guvernamental.
Toate acestea se petrec chiar sub ochii noștri, ai tuturor celor care viețuim pe aceste meleaguri. Sumă de evenimente necesită o tratare mult mai amplă, chiar mai serioasă, dar din lipsă de timp ,energie și spațiu,voi încerca să rezum sau să realizez un fel de frescă, fără a avea la dispoziție vreo culoare sau opinie vehiculată, interpretată sau răstălmăcită.…...

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu