Criteriul National

Bolile care te opresc de la a fi sofer

Bolile care te opresc de la a fi sofer
octombrie 18
13:04 2017

Fisa pentru permis auto este obligatorie in Romania, iar conform legislatiei in vigoare la ora actuala exista anumite boli care pot opri o persoana sa obtina carnetul de sofer.

Afectiuni de natura oftalmologica

O acuitate vizuala scazuta, un camp vizual prea ingust, lipsa unei capacitati vizuale relativ bune in conditii de luminozitate redusa, precum exista adeseori in trafic, o sensibilitate crescuta la lumina prea puternica si la alternantele intuneric- lumina (de exemplu la intrarea/iesirea din tunele si pasaje subterane), diplopia si alte afectiuni din aceeasi sfera, daca nu sunt sau nu pot fi corectate corespunzator cu ochelari sau prin alte metode medicale, pot interzice unei persoane ca sa obtina sau sa i se reinnoiasca permisul de sofer amator sau profesionist.

Afectiuni de natura auditiva

Un auz bun este esential in timpul circulatiei pe drumurile publice la volanul unui autovehicul, de aceea, daca aceasta deficienta nu poate ca sa fie compensata/protezata corespunzator, reprezinta un impediment major in dorinta cuiva de a fi conducator auto amator sau profesionist.

Afectiuni de natura cardiovasculara

Persoanele care au grave tulburari ale ritmului cardiac, care ar risca sa sufere un infarct exact cand se afla in trafic, la volan, nu au voie sa dea examen de sofer sau sa li se reinnoiasca permisul auto.

Exceptie fac doar bolnavii care poarta aparate stimulatoare cardiace, dar si atunci numai daca solicitantii permisului de sofer au un aviz favorabil din partea medicului de specialitate si accepta sa efectueze periodic examene medicale specifice, foarte riguroase.

Suferinzii de hipertensiune sau hipotensiune arteriala, angina pectorala de repaus sau sub stare de stres, precum si acelea ce au suferit deja un infarct miocardic, in principiu pot ca sa dea examen de sofer sau sa li se reinnoiasca permisele auto, dar au si ele nevoie ca sa obtina un aviz medical de specialitate si sa se prezinte cu regularitate la controalele medicale periodice.

Totusi, daca gravitatea afectiunilor cardiace este mare, mai indicat ar fi ca aceste persoane sa renunte la dorinta fireasca de a conduce un autovehicul pe drumurile publice si sa se multumeasca doar cu postura de pasageri, deoarece isi pun in pericol nu doar integritatea lor corporala si chiar viata, dar si pe cele ale celorlalti participanti la trafic.

Diabetul poate opri o persoana de la a fi sofer

Diabetul zaharat este o alta afectiune grava, care poate sa blocheze anumiti solicitanti de la a fi sau a mai fi soferi amatori sau profesionisti.

Medicul este insa acela ce decide, in functie de fiecare caz concret, doar in situatia in care diabeticii respectivi au avut mai multe caderi de glicemie respingerea la examenul medical fiind totala.

Bolile neurologice si dependenta de alcool sau droguri, incompatibile cu soferia

Bolnavilor de boli neurologice, celor cu tulburari mintale grave congenitale sau dobandite, retard psihic sever, probleme de comportament, judecata, de adaptare sociala, li se interzice cu desavarsire conducerea autovehiculelor pe drumurile publice, deoarece pot cauza accidente grave, ce se pot solda inclusiv cu pierderi de vieti omenesti, nu doar cu pagube materiale importante.

Nici persoanele dependente de alcool, droguri sau care fac tratamente de durata cu anumite medicamente cu efecte principale sau secundare care nu sunt compatibile cu soferia, nu au voie sa devina conducatori auto sau sa li se reinnoiasca permisele auto.


Comentarii

Comentarii

Despre autor

Digital

Digital

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo