Criteriul National

Bolile care te opresc de la a fi sofer

Bolile care te opresc de la a fi sofer
octombrie 18
13:04 2017

Fisa pentru permis auto este obligatorie in Romania, iar conform legislatiei in vigoare la ora actuala exista anumite boli care pot opri o persoana sa obtina carnetul de sofer.

Afectiuni de natura oftalmologica

O acuitate vizuala scazuta, un camp vizual prea ingust, lipsa unei capacitati vizuale relativ bune in conditii de luminozitate redusa, precum exista adeseori in trafic, o sensibilitate crescuta la lumina prea puternica si la alternantele intuneric- lumina (de exemplu la intrarea/iesirea din tunele si pasaje subterane), diplopia si alte afectiuni din aceeasi sfera, daca nu sunt sau nu pot fi corectate corespunzator cu ochelari sau prin alte metode medicale, pot interzice unei persoane ca sa obtina sau sa i se reinnoiasca permisul de sofer amator sau profesionist.

Afectiuni de natura auditiva

Un auz bun este esential in timpul circulatiei pe drumurile publice la volanul unui autovehicul, de aceea, daca aceasta deficienta nu poate ca sa fie compensata/protezata corespunzator, reprezinta un impediment major in dorinta cuiva de a fi conducator auto amator sau profesionist.

Afectiuni de natura cardiovasculara

Persoanele care au grave tulburari ale ritmului cardiac, care ar risca sa sufere un infarct exact cand se afla in trafic, la volan, nu au voie sa dea examen de sofer sau sa li se reinnoiasca permisul auto.

Exceptie fac doar bolnavii care poarta aparate stimulatoare cardiace, dar si atunci numai daca solicitantii permisului de sofer au un aviz favorabil din partea medicului de specialitate si accepta sa efectueze periodic examene medicale specifice, foarte riguroase.

Suferinzii de hipertensiune sau hipotensiune arteriala, angina pectorala de repaus sau sub stare de stres, precum si acelea ce au suferit deja un infarct miocardic, in principiu pot ca sa dea examen de sofer sau sa li se reinnoiasca permisele auto, dar au si ele nevoie ca sa obtina un aviz medical de specialitate si sa se prezinte cu regularitate la controalele medicale periodice.

Totusi, daca gravitatea afectiunilor cardiace este mare, mai indicat ar fi ca aceste persoane sa renunte la dorinta fireasca de a conduce un autovehicul pe drumurile publice si sa se multumeasca doar cu postura de pasageri, deoarece isi pun in pericol nu doar integritatea lor corporala si chiar viata, dar si pe cele ale celorlalti participanti la trafic.

Diabetul poate opri o persoana de la a fi sofer

Diabetul zaharat este o alta afectiune grava, care poate sa blocheze anumiti solicitanti de la a fi sau a mai fi soferi amatori sau profesionisti.

Medicul este insa acela ce decide, in functie de fiecare caz concret, doar in situatia in care diabeticii respectivi au avut mai multe caderi de glicemie respingerea la examenul medical fiind totala.

Bolile neurologice si dependenta de alcool sau droguri, incompatibile cu soferia

Bolnavilor de boli neurologice, celor cu tulburari mintale grave congenitale sau dobandite, retard psihic sever, probleme de comportament, judecata, de adaptare sociala, li se interzice cu desavarsire conducerea autovehiculelor pe drumurile publice, deoarece pot cauza accidente grave, ce se pot solda inclusiv cu pierderi de vieti omenesti, nu doar cu pagube materiale importante.

Nici persoanele dependente de alcool, droguri sau care fac tratamente de durata cu anumite medicamente cu efecte principale sau secundare care nu sunt compatibile cu soferia, nu au voie sa devina conducatori auto sau sa li se reinnoiasca permisele auto.


Comentarii

Comentarii

Despre autor

Digital

Digital

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Violențele nejustificate…nasc reacții, durere și haos- EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Protestul Diasporei a fost îngrădit, a fost unul despre care se va scrie, se va povesti și începând cu ziua de astăzi se va cerceta de către Parchetul Militar.
Acest eveniment a fost asezonat cu o serie de violențe de neînchipuit, de intervenții în forță venite din partea Jandarmeriei Române. Această breaslă și-a dat în petec, invocând faptul că mulțimea a fost… violentă.
Acest lucru este departe de a fi adevărat, cu toate că s-a întâmplat, iar imaginile și materialele video care împânzesc internetul nu pot fi trecute cu vederea.
Mai mult decât atât, astăzi, cu cea mai mare nerușinare, purtătorii de cuvânt ai acestei instituții au spus că ” și-au făcut datoria” și au acționat în legitimitate.

Poate că am ajuns să retrăim scene de coșmar din epoci ce le consideram demult apuse… Însă, ceea ce cu toţii am aflat a fost faptul că nu am fost și nu ne-am închipuit că se va produce.
Cu toate acestea, am fost avertizaţi că se va întâmpla şi nu am vrut să credem. „Mersul până la capăt”, de a cere demisia unui sistem condus de oameni certați cu legea și cu bunul simț a fost înnabușit cu gaze lacrimogene, cu tunuri cu apă și cu intimidări, bastoane aplicate asupra populației strînse cu această ocazie.

Au existat și în mulțime agitatori, instigatori și chiar membrii ai unor așa-zise galerii de fotbal, dar care, spre surprinderea multora au fost lăsați în pace, chiar dacă au aruncat cu pietre , au incendiat arbuști și au provocat mult haos.

Dar, înainte de toate, să ne aducem aminte și de alt aspect. Au fost și alte avertizări. La conferinţa de presă ţinută cu câteva zile înainte, nişte ofiţeri de jandarmerie au semnalat, folosind obişnuitul limbaj de lemn, ”că se va întâmpla.”

Românii veniţi de departe pentru a protesta împotriva unor abuzuri s-au lovit de o metodă sistematică aplicată de Jandarmerie pentru a discredita orice viitoare mişcare de opoziţie. De aceea, fără să emit judecăți de valoare, îmi asum atunci când afirm că România a capotat și a ajuns la cheremul unor oameni politici care acționează împotriva propriului popor.

După aproape zece ore de gaze inhalate, vă pot spune cum a fost montată în scenă toată această mascaradă. Jandarmii au tensionat situaţia ,deoarece aveau obiceiul să trăgă şi să mute gardurile de colo colo, fără rost. De altfel au agitat mulţimea care era oricum inflamată, dar care nu era violentă. Apoi, începând cu ora 21 au început să lanseze salve cu gaze lacrimogene fără motiv, servite generos exact în faţă, de la mică distanţă, cu un cinism maxim, cum numai slugile stăpânilor lor ştiu să facă........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu