Criteriul National

Bolile care te opresc de la a fi sofer

Bolile care te opresc de la a fi sofer
octombrie 18
13:04 2017

Fisa pentru permis auto este obligatorie in Romania, iar conform legislatiei in vigoare la ora actuala exista anumite boli care pot opri o persoana sa obtina carnetul de sofer.

Afectiuni de natura oftalmologica

O acuitate vizuala scazuta, un camp vizual prea ingust, lipsa unei capacitati vizuale relativ bune in conditii de luminozitate redusa, precum exista adeseori in trafic, o sensibilitate crescuta la lumina prea puternica si la alternantele intuneric- lumina (de exemplu la intrarea/iesirea din tunele si pasaje subterane), diplopia si alte afectiuni din aceeasi sfera, daca nu sunt sau nu pot fi corectate corespunzator cu ochelari sau prin alte metode medicale, pot interzice unei persoane ca sa obtina sau sa i se reinnoiasca permisul de sofer amator sau profesionist.

Afectiuni de natura auditiva

Un auz bun este esential in timpul circulatiei pe drumurile publice la volanul unui autovehicul, de aceea, daca aceasta deficienta nu poate ca sa fie compensata/protezata corespunzator, reprezinta un impediment major in dorinta cuiva de a fi conducator auto amator sau profesionist.

Afectiuni de natura cardiovasculara

Persoanele care au grave tulburari ale ritmului cardiac, care ar risca sa sufere un infarct exact cand se afla in trafic, la volan, nu au voie sa dea examen de sofer sau sa li se reinnoiasca permisul auto.

Exceptie fac doar bolnavii care poarta aparate stimulatoare cardiace, dar si atunci numai daca solicitantii permisului de sofer au un aviz favorabil din partea medicului de specialitate si accepta sa efectueze periodic examene medicale specifice, foarte riguroase.

Suferinzii de hipertensiune sau hipotensiune arteriala, angina pectorala de repaus sau sub stare de stres, precum si acelea ce au suferit deja un infarct miocardic, in principiu pot ca sa dea examen de sofer sau sa li se reinnoiasca permisele auto, dar au si ele nevoie ca sa obtina un aviz medical de specialitate si sa se prezinte cu regularitate la controalele medicale periodice.

Totusi, daca gravitatea afectiunilor cardiace este mare, mai indicat ar fi ca aceste persoane sa renunte la dorinta fireasca de a conduce un autovehicul pe drumurile publice si sa se multumeasca doar cu postura de pasageri, deoarece isi pun in pericol nu doar integritatea lor corporala si chiar viata, dar si pe cele ale celorlalti participanti la trafic.

Diabetul poate opri o persoana de la a fi sofer

Diabetul zaharat este o alta afectiune grava, care poate sa blocheze anumiti solicitanti de la a fi sau a mai fi soferi amatori sau profesionisti.

Medicul este insa acela ce decide, in functie de fiecare caz concret, doar in situatia in care diabeticii respectivi au avut mai multe caderi de glicemie respingerea la examenul medical fiind totala.

Bolile neurologice si dependenta de alcool sau droguri, incompatibile cu soferia

Bolnavilor de boli neurologice, celor cu tulburari mintale grave congenitale sau dobandite, retard psihic sever, probleme de comportament, judecata, de adaptare sociala, li se interzice cu desavarsire conducerea autovehiculelor pe drumurile publice, deoarece pot cauza accidente grave, ce se pot solda inclusiv cu pierderi de vieti omenesti, nu doar cu pagube materiale importante.

Nici persoanele dependente de alcool, droguri sau care fac tratamente de durata cu anumite medicamente cu efecte principale sau secundare care nu sunt compatibile cu soferia, nu au voie sa devina conducatori auto sau sa li se reinnoiasca permisele auto.


Comentarii

Comentarii

Despre autor

Digital

Digital

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Revoluția fiscală - o gogoriță națională EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Exprimarea greoaie din textul Ordonanței pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a creat mai degrabă confuzie, în rândul angajaților, decât să confere siguranța pe care și-o doreau guvernanții. Această “revoluție fiscală” declanșată de Guvern a alimentat și mai mult nemulțumirile celor care protestează în stradă săptămână de săptămână.
O adevărată cavalcadă ce a provocat nenumărate neliniști , pe deplin justificate au tot zdruncinat atît încrederea dar mai ales au alimentat temerile tuturor oamenilor de bună credință din Romînia. Promisiunile lansate imediat după începutul acestui an au cauzat o adevărată sarabandă a emisiunilor în care doamna ministră a portofoliului muncii-Lia Olguța Vasilescu a tot fost invitată.
Numai că, din nefericire, din toate acestea s-a desprins ceva ce nu are o finalitate sau ceva care nu va aduce prosperitatea românilor . ‘‘Mult zgomot pentru nimic” ar fi motto-ul acestei adevărate campanii de conștientizare a noii revoluții fiscale. Aceasta își va arăta cu adevărat efectele în cel mai scurt timp.

Cu toate mijloacele moderne de informare , promisiunile și noutatea adusă în practică în domeniul fiscal a determinat ca întreaga clasă politica aflată la guvernare să se plângă deseori că toți oamenii nu le înțeleg deloc rostul sau deja iluzoriul program de guvernare, rămas mereu în urmă sau neonorat din cauze diverse…
Lipsa de transparență este dublată și de o lipsă de comunicare corespunzătoare ce accentuează lipsa resurselor financiare si antrenează nemultumirea majorității cetățenilor, acei buni plătitori de taxe și impozite ! .......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri:

content writing
clovis.ro