Criteriul National

Brazilia: Înfrângere usturătoare pentru Jair Bolsonaro la alegerile locale de duminică – International

Brazilia: Înfrângere usturătoare pentru Jair Bolsonaro la alegerile locale de duminică – International
noiembrie 16
17:04 2020
Președintele brazilian Jair Bolsonaro a suferit o înfrângere usturătoare duminică după ce candidații susținuți de acesta la alegerile locale au obținut scoruri dezastruoase, scrie The Guardian.

Alegerile locale de duminică au reprezentat prima oportunitate a președintelui brazilian de a-și testa popularitatea după izbucnirea pandemiei de COVID-19, rezultatele aducând înfrângeri dureroare pentru candidații susținuți de Bolsonaro în mai multe orașe-cheie.

„Valul de extremă dreaptă care l-a făcut pe Bolsonaro președinte s-a transformat într-un murmur”, afirmă analistul politic brazilian Josias de Souza.

Bolsonaro, care încă nu l-a felicitat pe președintele ales Joe Biden pentru victoria sa la alegerile prezidențiale americane, a susținut public candidați de dreapta în șase orașe-capitală ale statelor braziliene, patru dintre aceștia suferind înfrângeri grele.

În Manaus, Alfredo Menezes – un prieten de patru decenii al președintelui Bolsonaro, a terminat pe locul 5. În Recife, Patrícia Domingos, despre care Bolsonaro a spus că va scăpa nord-estul Braziliei de „comunism”, a terminat pe poziția a 4-a.

În Belo Horizonte, al treilea cel mai mare oraș al Braziliei, candidatul lui Bolsonaro – un activist conservator de 23 de ani numit Bruno Engler, a fost zdrobit de primarul în exercițiu al orașului care a obținut 63% din voturi.

Însă potrivit analistului Josias de Souza, din toate înfrângerile înregistrate duminică „cea mai devastatoare a fost în São Paulo.

Acolo, în cel mai mare oraș brazilian și centrul economic al țării, candidatul lui Bolsonaro, Celso Russomanno, nu a intrat în turul doi, fiind depășit de primarul de centru-dreapta în funcție și de un politician de stânga în ascensiune numit Guilherme Boulos.

„L-am învins pe Bolsonaro, am învins proiectul său al urii, înapoierii și minciunilor care a încercat să prindă rădăcini în orașul São Paulo”, a declarat Boulos după aflarea rezultatului.

Primarul Bruno Covas a afirmat la rândul său că „democrația a câștigat și Bolsonaro a pierdut”.

Primarul evanghelic al orașului Rio de Janeiro susținut de Bolsonaro, Marcelo Crivella, a intrat în turul doi dar sondajele de opinie îl dau favorit clar pe contracandidatul său.

Un ziar brazilian a descris rezultatele de duminică drept „prăbușirea bolsonaristă”.

Candidați cu legături cu președintele brazilian au pierdut și în alte locuri.

Verișorul președintelui, Marcos Bolsonaro, a obținut doar 1.340 de voturi , 4% din total, la alegerile pentru primăria Jaboticabal.

Rogéria Bolsonaro, fosta soție a președintelui, a eșuat în tentativa de a deveni consilier al orașului Rio, obținând doar 2.033 de voturi.

Fiul lui Bolsonaro, Carlos, și-a asigurat un al doilea mandat de consilier local al orașului dar a obținut cu 36.000 de voturi mai puțin decât la anterioarele alegeri și și-a pierdut titlul de „cel mai votat consilier” în fața unui candidat socialist.

Bolsonaro a încercat să minimalizeze înfrângerile, afirmând că rezultatul sunt un semn bun pentru șansele de a fi reales în 2020 și că reprezintă „o înfrângere istorică” pentru stânga.

Însă analiștii spun că opusul este adevărat, o nouă generație de politicieni de stânga obținând rezultate peste așteptări.

„Stânga renăscută duminică”, a scris ziarul O Globo din Rio.

Alegerile au avut loc într-un context dificil pentru Bolsonaro, înfrângerea lui Trump, unul din cei mai importanți aliați ai săi, în alegerile prezidențiale americane lăsând proiectul său populist fără o sursă cheie de legitimitate.

În plus, doi dintre fii președintelui brazilian sunt anchetați de procurorii anticorupție, sondajele arată o scădere a popularității sale în mai multe orașe importante iar pandemia de COVID-19, despre care criticii lui Bolsonaro spun că a fost gestionată dezastruos, a omorât peste 165.000 de brazilieni.

Săptămâna trecută Bolsonaro a respins avertismentele că pandemia s-ar agrava din nou și provoca un al doilea val și în Brazilia, afirmând despre acestea că sunt „baliverne”.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul