Criteriul National

BREXIT: Câți români s-au înscris pentru ședere în Marea Britanie. Ce trebuie să facă cei care nu s-au înregistrat și până când o pot face – Finante & Banci

BREXIT: Câți români s-au înscris pentru ședere în Marea Britanie. Ce trebuie să facă cei care nu s-au înregistrat și până când o pot face – Finante & Banci
octombrie 06
13:08 2020
Până la jumătatea acestui an, circa 600.000 de români s-au înregistrat pentru noul statut de rezident î n Marea Britanie, având în vedere Brexitul, conform datelor UK Home Office, citate de Iulian Pasniciuc, manager al Departamentului Impozit pe Venit și Contribuții Sociale în cadrul EY România.

“Marea Britanie și Comisia Europeană au decis ca în materie de mobilitate să se bazeze pe principiile nediscriminării și reciprocității depline astfel încât celor peste 4 milioae de cetățeni, dintre care 3 milioane sunt europeni în Marea Britanie și peste un milion de britanici în Europa să nu le fie atinse drepturile dobândite”, a spus Pasniciuc.

• Avem o perioadă de tranziție până la sfârșitul anului. Toate drepturile privind libera circulație vor rămâne în vigoare până la această dată ca și cum Regatul Unit ar fi încă membru al UE. Atât cetățenii europeni cât și cei britanici vor beneficia de drepturile privind libera circulație, a accesului la muncă, călătorii și așa mai departe.

În privința acorduli de retragere, principalii beneficiari vor fi cei care și-au reglementat dreptul de ședere până la sfârșitul perioadei de tranziție.

Ce trebuie să facă cetățenii români care nu s-au înregistrat

*mai jos sunt declarațiile lui Iulian Pasniciuc

Cetățenii români, cei care doresc să rămână în Regatul Unit, după finalizarea perioadei de tranziție, trebuie să se înregistreze pentru un nou statut de rezident. În acest sens, Guvernul britanic a creat un sistem de înregistrare: EU Settlement Scheme – EUSS prin care cetățenii europeni pot solicita acest nou statut.

Termenul limită: 30 iunie 2021.

Condiția: Aplicantul să se afle în Regatul Unit înainte de 31 decembrie 2020.

Prin intermediul platformei, cetățenii români vor putea obține unul dintre cele două tipuri de statut: Pre-settled și Settled.

Pre-settled se aplică cetățenilor care au stat în Marea Britanie mai puțin de 5 ani
Settled pentru cei care au o ședere continuă mai mare de 5 ani.

Procedura de înregistrare este gratuită și se realizează online dar există opțiunea de trimitere fizică din poștă.

Acordarea acestui statul nu presupune acordarea unei vize sau a unui permis de ședere, ci e doar o înregistrare electronică în cadrul Ministerului de Interne al Marii Britanie.

După 1 ianuarie, cetățenii europeni din Marea Britanie vor fi condiționați să își demonstreze statutul, atât autorităților, dar și atunci când închiriază o proprietate, deschid un cont bancar sau să-și dovedească dreptul de muncă în această țară.

Platforma este operațională din august 2018, iar la 30 iunie erau peste 3,7 milioane de aplicanți, din care peste 600.000 depuse de cetățenii români.

Ce trebuie să știe românii care vor intra în Marea Britanie după 31 decembrie

Potrivit lui Iulian Pasniciuc, după 31 decembrie 2020, cetățenii români care vor intra pe teritoriul Marii Britanii vor trebui să respecte condițiile stabilite de normele interne în materie de imigrație.

“Astfel, pe perioade scurte de până în 90 de zile în continuare vor putea intra fără viză inclusiv în baza buletinului. Se așteaptă ca în următorii ani să se schimbe acest lucru, dar pentru șederi scurte nu este nevoie de viză sau alt document”, a spus reprezentantul EY România.

• Cel mai probabil, pentru muncă va fi nevoie de un permis de muncă, viză și așa mai departe.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul