Criteriul National

Brexit îi afectează pe cei mai vulnerabili europeni din Marea Britanie (El Pais) – International

Brexit îi afectează pe cei mai vulnerabili europeni din Marea Britanie (El Pais) – International
februarie 23
07:36 2021
Rezidenții comunitari aflați într-o situație precară sau mai în vârstă se confruntă cu mai multe dificultăți decât ceilalți pentru a-și reglementa șederea înainte de luna iulie, scrie El Pais, potrivit Rador. Aproape un milion de imigranți au decis să părăsească Marea Britanie și să se întoarcă în țările lor în 2020, potrivit Observatorului privind imigrația de la Universitatea din Oxford (MO).

Incapacitatea de a găsi un loc de muncă, lipsa asistenței sociale din cauza situației nereglementate și a singurătății amplificate de izolare au motivat acest exod. Noua lege a imigrației aprobată de guvernul Boris Johnson, în vigoare de la 1 ianuarie, va complica foarte mult întoarcerea celor care vor să încerce în viitor. Dar aplicarea definitivă a Brexit, la mijlocul acestui an, amenință să devină o bombă cu ceas pentru mii de oameni convinși că se bucură deja de o viață stabilă și așezată în această țară.

„Problema va apărea la mijlocul anului, cu persoanele în vârsta care vor începe să întâmpine probleme și să își dea seama, de exemplu, că nu au nici măcar un pașaport reînnoit după atâția ani”, a recunoscut pentru El Pais o sursă din serviciile diplomatice spaniole din Regatul Unit.

Guvernul conservator a lansat, începând din martie 2019, așa-numita schemă EU Settlement Scheme (programul de reglementare pentru cetățenii UE). Prin intermediul unui serviciu online, orice comunitate rezidentă pe teritoriul britanic poate solicita drept de reședință prin prezentarea pașaportului și a unui document care dovedește o ședere anterioară de cel puțin șase luni (contract de închiriere, taxe municipale sau factură la electricitate și gaz). Odată ce cererea a fost recunoscută și acceptată de Ministerul de Interne, drepturile de mobilitate, muncă sau asistență socială și de sănătate existente înainte de Brexit au rămas intacte.

Până în prezent, potrivit unor surse oficiale, puțin peste cinci milioane de oameni (dintre aceștia, cel puțin 246.000 spanioli) au dobândit noul statut (la începutul negocierii privind Brexit, în Marea Britanie se estima prezența a 3,6 milioane de cetățeni UE). Până la 30 iunie 2021, schema rămâne deschisă, cu condiția dovedirii rezidenței înainte de 31 decembrie 2020, când s-a încheiat perioada de tranziție.

„Majoritatea cetățenilor UE care locuiesc în Marea Britanie sunt tineri și cu educație superioară și nu ar trebui să aibă nicio problemă în înțelegerea și utilizarea unui proces de petiție care a fost simplificat la maximum”, a declarat Madeleine Sumption, directoarea MO.

„Dar amenință să prezinte mult mai multe dificultăți pentru anumite grupuri de oameni care fie nu cunosc acest proces, fie aparțin unor grupuri vulnerabile supuse excluziunii sociale sau abuzurilor”, adaugă ea.

Cifrele recensământului din Marea Britanie sunt neclare, dar MO estimează că în jur de 140.000 de persoane au venit în această țară, cu mai bine de 30 de ani în urmă. Vârsta lor medie este de aproximativ 68 de ani și mulți dintre ei tind să creadă că sunt scutiți de noua schemă sau chiar nu știu de existența ei. În cazul copiilor născuți pe teritoriul britanic, legea nu le acordă imediat cetățenia, așa că părinții trebuie să-i înregistreze în același sistem. Cifrele anterioare indicau existența în această situație a aproximativ 700.000 de minori.

Olandezul Wiard Sterk, unul dintre promotorii campaniei The3Million în apărarea drepturilor cetățenilor comunității în fața Brexit, avertizează că și în cazul în care 70% sau 80% dintre rezidenți finalizează cu succes procesul de reglementare, posibilul număr al persoanelor care vor fi neprotejate este îngrijorător. „Ne întâlnim cu cazuri similare scandalului Windrush, în care mulți oameni nu au documente, în ciuda faptului că au locuit în această țară pentru cea mai mare parte a vieții lor”. Windrush a fost prima ambarcațiune care a transportat sute de afro-caraibieni din coloniile britanice spre Marea Britanie, la sfârșitul anilor 1940. În timpul guvernării conservatoarei Theresa May, mulți dintre ei au rămas blocați în țările lor de origine când, după sfârșitul vizitei acasă, nu au mai putut intra din nou pe teritoriul britanic.

„Guvernul a precizat deja că oricine îndeplinește cerințele pentru a beneficia de schemă și are motive rezonabile pentru a fi ratat termenul limită va avea noi oportunități de a prezenta petiția”, a explicat pentru El Pais Kevin Foster, secretarul de stat pentru imigrare, într-un interviu recent. Dar executivul lui Boris Johnson nu a definit încă clar care ar fi aceste motive rezonabile, în timp ce noile reguli de imigrare mult mai restrictive sunt deja în vigoare.

Diferite organizații umanitare au denunțat situația tuturor cetățenilor UE aflați în circumstanțe vulnerabile, care au ajuns să îngroașe rândurile persoanelor fără adăpost din Regatul Unit. Se estimează că s-ar putea adăuga până la 2.000, majoritatea din Polonia și România. „Expulzarea lor ar fi ultima soluție și, mai întâi, le vom cere să părăsească voluntar țara, cu ajutor public. Dacă refuză, s-ar putea să fim obligați să îi expulzăm”, a admis pentru Politico un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne. Guvernul Johnson a lansat un plan de întoarcere voluntară, care include cetățeni comunitari care locuiesc în Regatul Unit, cu un ajutor de până la 2.300 de euro, dar numărul de persoane care au acceptat oferta este nu este cunoscut în acest moment.

Citește și:

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul