Criteriul National

BREXIT-ul – o realitate de acum înainte! CONTRA-EDITORIAL

BREXIT-ul – o realitate de acum înainte! CONTRA-EDITORIAL
iunie 24
09:27 2016

 Iesirea UK din UE ar duce, pe termen mediu, la dispariția UE. Efectul de domino pot crea anumite auspicii  și premise nefavorabile. Cu alte cuvinte, fără să ne ascundem în spatele unor declarații sau ale unor cuvinte, ar fi o catastrofă geopolitică cu consecințe aproape incalculabile. UE nu mai are controlul deplin și noțiunile de prosperitate, de creștere economică dar mai ales de pace vo fi puse în pericol. Destrămarea UE poate crea cadrul unui nedorit dar posibil viitor război în Europa…

brexit1

Iar toate aceste lucruri nu au fost practic deloc anticipate! Explicația e una cât se poate de simplă, de logică! Deoarece majoritatea liderilor politici, majoritatea analiștilor cât și a comentatorilor dădeau ca sigură rămânerea Marii Britanii în UE,nimeni nu s-a sinchisit să prevadă acest scenariu nedorit de mulți!

Totuși, ca primă consecință pe viitor vom  avea o liră mai slabă. Chiar dacă specialiştii în economie nu sunt de acord, Brexitul cu siguranţă va impacta valoare lirei şi implicit a monedei Uniunii Europene, lăsând teren tot mai mult dolarului american.

Înainte de acest moment, avantajele erau evidente pentru majoritatea antreprenorilor, pentru bănci, pentru companiile mari- multinaționalele.

Însă, pentru  oamenii simpli lucrurile au stat total diferit! În acest mod, profitând de lâncezeala autorităților, de lipsa lor de reacție poporul a luat atitudine și a votat în consecință. Aici intră toți cei care au rămas seduși de cântecul melodios al unora precum Nigel Paul Farage care explica cu lux de amănunte proiecția sa apocaliptică precum …” Marea Britanie şi-a pierdut independenţa şi libertatea de acţiune prin apartenenţa la UE „. Bineînțeles că aceștia au înclinat balanța pentru această ieșire din „grupul select”.

Totuși acest vot reprezintă o palmă usturătoare dată multora dintre liderii politici din UK.În special pentru domnul David Cameron, care a și demisionat la scurt timp după anunțarea rezultatelor oficiale ale referendum-ului.

Probabil că sunteți deja coonsternați sau curioși să aflați cauzele.  Interesându-mă, am aflat anumite lucruri cât se poate de interesante. Dintr-un anumit punct de vedere, presa din UK prezenta imparțial sau în culori sumbre influența U.E. Practic, fără a exagera sau a denatura se ajunsese la o adevărată lehamite combinată chiar cu o exasperare în fața abuzurilor birocrației europene. Mai mult ca sigur că aceste argumente au contat enorm la votul pro – Brexit.

De aceea, din punctul meu de vedere UE  ar trebui să se reorganizeze și să treacă rapid la o nouă abordare și arhitectură instituțională. Sechelele trecutului, nereușitele, reformele duse doar până la jumătatea drumului au contat și au înclinat balanța decisiv. Mai mult ca sigur că drumul de la principiile atât de clamate ale U.E au devenit pentru britanici doar pretexte de glume și ironii, deoarece unda de nemulțumire a fost una care a persistat și a avansat mult prea rapid.

Cu siguranță există mult prea multe instituții și identificări birocratice ale ideii de UE pe care fiecare cetățean le resimte în prezent.Numai dacă aș aminti de Comitetul Economic și Social, de Comitetul Regiunilor, poate chiar și Parlamentul European și șlista poate continua bine mersi… Stau și vă întreb și pe dumneavoastră, nu e cumva prea mult?

De aceea, a cam sosit momentul pentru regândirea proiectului european, iar acum „proba de foc” le va solicita liderilor europeni să dea semnalul că au înțeles că o parte din exasperarea britanicilor e una cât se poate de legitimă.

Totuși, să amintesc aici și de anumite dezavantaje deoarece spaţiul european reprezenta pentru Mărea Britanie o importantă piaţă de desfacere. Însă, după părăsirea UE nu-i va mai fi la fel de uşor accesibilă. Britanicii nu vor mai călători la fel de ușor  şi fără restricţii în ţările din spațiul UE. Afacerile se pot lovi de bariere vamale şi birocratice, iar scenariile sumbre pot fi continuate pe aceeași linie expusă…

În tot acest timp, tineretul britanic nu va mai studia cu taxe reduse în ţările rămase în UE. În ceea ce privește cooperarea în domeniul combaterii terorismului şi migraţiei, totul se va restrânge considerabil. Forţa de muncă provenită din migraţie va fi nevoită și chiar va părăsi Marea Britanie, dacă se reduc ajutoarele sociale. Acest lucru va avea repercusiuni . Numai dacă ne gândim la viitorul apropiat d după cei doi ani intermediari… Vreți să vă dau și un exemplu? Simplu ca un ” good morning”, totul se va metamorfoza deoarece consecințele nu vor întârzia să apară, deoarece îi va lăsa pe antreprenorii britanici fără mână de lucru în joburi pe care britanicii le refuză cu vehemență.

great briitain leaves european union metaphor

Chiar dacă Irlanda de Nord şi Scoţia doresc să rămână în UE, nu vor mai exista opreliști să se ia în considerare secesiunea acestora. Procesul de părăsire a Uniunii Europene va dura cel puţin doi ani. În acest interval, Marea Britanie va continua să fie sub incidenţa tratatelor şi reglementărilor comunitare, dar nu va mai avea drept decizional.

Închei aici, nu înainte de a cita un punct de vedere pertinent vis a vis de această situație.„Dacă Marea Britanie se retrage, UE va deveni dominată de un instinct corporatist şi birocratic, cu o elită dominată de francezi şi germani şi mişcări populiste de dreapta”. Iar această declarație aparține domnului Simon Hix, profesor de ştiinţe politice din cadrul Şcolii de Economie şi Ştiinţe Politice din Londra, citat de The Telegraph.

Sursa foto : masterinvestor.co.ukwww.marketslant.com

Prof. Dr. Daniel Mihai, Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo