Criteriul National

Brexit: ”Un acord este posibil”, spune Ursula von der Leyen – International

Brexit: ”Un acord este posibil”, spune Ursula von der Leyen – International
septembrie 29
00:28 2020
Un acord între Uniunea Europeană și Regatul Unit cu privire la Brexit rămâne „posibil” în ciuda pozițiilor lor foarte îndepărtate la începutul unei săptămâni de negocieri decisive, a declarat luni președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit AFP.

„Vrem un acord și sunt încă convins că este posibil un acord”, a spus ea la Lisabona, după o întâlnire cu premierul portughez Antonio Costa.

„Fac apel la responsabilitate (…) deoarece economiile noastre, de ambele părți ale Canalului, sunt grav afectate de pandemie și trebuie să facem tot posibilul pentru a ajunge la un acord rezonabil”, a spus Von der Leyen.

Britanicii și-au reiterat luni dorința de a modifica condițiile acordului de divorț cu UE.

„Poziția Regatului Unit este foarte departe de ceea ce UE poate accepta”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, după o întâlnire cu ministrul de stat britanic, Michael Gove în capitala belgiană.

„Amândoi am fost clari că suntem încă la o oarecare distanță unul de celălalt. Dar am fost, de asemenea, clari că am vrut să eliminăm acest decalaj”, a spus Gove, prin intermediul televiziunii britanice.

În centrul discuțiilor lor, foarte controversatul proiect de lege în curs de examinare în Parlamentul britanic, care pune la îndoială anumite angajamente asumate de Regatul Unit în acordul care guvernează plecarea sa din UE pe 31 ianuarie.

Textul revine la anumite prevederi pentru provincia britanică Irlanda de Nord, planificată să evite întoarcerea unei granițe cu Republica Irlanda, o garanție considerată esențială pentru menținerea păcii pe insulă.

Furiosi de această schimbare, care, prin admiterea guvernului britanic, ar încălca dreptul internațional, europenii au dat termen Londrei până la sfârșitul lunii – adică miercuri – să-și retragă proiectul.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul