Criteriul National

Bruxelles-ul a înregistrat o inițiativă a cetățenilor împotriva glifosatului

Bruxelles-ul a înregistrat o inițiativă a cetățenilor împotriva glifosatului
ianuarie 11
15:39 2017

Glifosatul este ierbicidul popular dar şi destul de controvesat a suscitat o luptă lungă pentru  reînnoirea licenței sale în Uniunea Europeană în anul 2016.

glifosat_1

Inițiativa cetățenească europeană (ICE)  care vrea să interzică glifosfatului a fost validată în cursul zilei de marți 10 ianuarie de către Comisia Europeană. Daca va avea succes această abordare, UE ar fi obligată să decidă cu privire la problema acestor erbicide comune, dar controversate. Iniţiatorii ICE, care vor fi înregistraţi oficial de la 25 ianuarie, au declarat că această Comisie solicită „să propună statelor membre interzicerea glifosatului, precum şi reforma procedura de aprobare a pesticidelor și stabilirea unor obiective obligatorii de-a lungul UE în ceea ce privește reducerea utilizării pesticidelor.”

„Decizia de înregistrare de către Comisie se referă numai la admisibilitatea juridică a propunerii”, a amintit instituția într-o declarație. „În acest stadiu, colegiul (format din comisarii UE) nu a discutat inițiativa pe fondul de bază a problemei „, a mai adăugat printre altele. Executivul UE poate decide să urmeze și să inițieze un proces legislativ,sau nu, dar în orice caz, trebuie să dea serioase motive.

Această substanță activă e utilizată frecvent şi se situează în topul celor mai comune ierbicide și pesticide ale căror efecte de sănătate sunt controversate. De aceea, s-a dus o luptă aprigă pentru reînnoirea licenței sale în Uniunea Europeană în 2016.

În decursul timpului Parlamentul European a sprijinit mereu reautorizarea acestui pesticid considerat a fi cancerigen. Dacă până acum reautorizarea se făcea pentru o perioadă de 15 ani, de astă dată Parlamentul European a încercat să folosească un artificiu, sprijinind reautorizarea acestei substanțe pentru o perioadă de „doar“ 7 ani. Cu toate că, în ciuda unei vaste campanii de protest care au solicitat interzicerea completă a acestui pesticid și nu acceptarea unui compromis, doar la nivel de perioadă de reautorizare, Parlamentul European este însă de altă părere, dorind să ne facă să credem că limitarea uzului doar în rândul specialiștilor și înjumătățirea perioadei de reautorizare pot face diferența în privința sănătății umane.

glifosat-iceren-pestisitler-kanserojen-mi1

Bruxelles-ul s-a exprimat în cele din urmă iar problema este pe cale să fie rezolvată, dacă ţinem cont că încă de la sfârșitul lunii iunie 2016 s-a prelungit temporar autorizația până la publicarea unui nou aviz științific valabil până la sfârșitul anului 2017, în timp ce  condițiile de restricţionare ale acestuia cât şi de de utilizare au fost înăsprite.

Vă amintesc faptul că Inițiativa Cetățenească europeană este o procedură stabilită în Tratatul de la Lisabona (2009) şi respectă standardele. În cazul în care, în termen de un an, acest organism- ICE colectează cel puțin un milion de cetățeni şi susținători în cel puțin șapte state membre diferite, Comisia este obligată să răspundă în termen de trei luni.

Acest erbicid, utilizat la scară largă în agriultură dar și în fermele mici și în grădinile țărănești sub denumirile comerciale de Roundup, Glyfostock, Clinic, Glyphogan, Gallup, Accord, Rodeo, Touchdown, Watkins Weedkiller, McGregor’s Weedout, Agpro Glyphosate, Dow Glyphosate, Glyphosate, Gro-Chem Glyphosate, Hortcare Glyphosate, Jolyn G, Nufarm Glyphosate, Nufarm Glyphosate Gold, Samurai, Orion Glyphosate, Proactive Glyphosate, Proactive Glyphosate Green, Rainbow & Brown Glyphosate și multe altele, este utilizat pe întreg mapamondul, astfel încât limitarea folosirii lui nu aduce niciun beneficiu evident, de vreme ce produsele agricole de pe marile suprafețe ajung oricum, pe masa tutror.

glyphosateprotest

Sursă foto tarlaseraAvaaz,Agrointel.ro,Sanatate BZI.ro

Sinteză material efectuat de Prof.Dr.Daniel Mihai CNA Regina Maria Constanţa, redactor șef al ziarului Criteriul Național

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo