Criteriul National

Bruxelles-ul a înregistrat o inițiativă a cetățenilor împotriva glifosatului

Bruxelles-ul a înregistrat o inițiativă a cetățenilor împotriva glifosatului
ianuarie 11
15:39 2017

Glifosatul este ierbicidul popular dar şi destul de controvesat a suscitat o luptă lungă pentru  reînnoirea licenței sale în Uniunea Europeană în anul 2016.

glifosat_1

Inițiativa cetățenească europeană (ICE)  care vrea să interzică glifosfatului a fost validată în cursul zilei de marți 10 ianuarie de către Comisia Europeană. Daca va avea succes această abordare, UE ar fi obligată să decidă cu privire la problema acestor erbicide comune, dar controversate. Iniţiatorii ICE, care vor fi înregistraţi oficial de la 25 ianuarie, au declarat că această Comisie solicită „să propună statelor membre interzicerea glifosatului, precum şi reforma procedura de aprobare a pesticidelor și stabilirea unor obiective obligatorii de-a lungul UE în ceea ce privește reducerea utilizării pesticidelor.”

„Decizia de înregistrare de către Comisie se referă numai la admisibilitatea juridică a propunerii”, a amintit instituția într-o declarație. „În acest stadiu, colegiul (format din comisarii UE) nu a discutat inițiativa pe fondul de bază a problemei „, a mai adăugat printre altele. Executivul UE poate decide să urmeze și să inițieze un proces legislativ,sau nu, dar în orice caz, trebuie să dea serioase motive.

Această substanță activă e utilizată frecvent şi se situează în topul celor mai comune ierbicide și pesticide ale căror efecte de sănătate sunt controversate. De aceea, s-a dus o luptă aprigă pentru reînnoirea licenței sale în Uniunea Europeană în 2016.

În decursul timpului Parlamentul European a sprijinit mereu reautorizarea acestui pesticid considerat a fi cancerigen. Dacă până acum reautorizarea se făcea pentru o perioadă de 15 ani, de astă dată Parlamentul European a încercat să folosească un artificiu, sprijinind reautorizarea acestei substanțe pentru o perioadă de „doar“ 7 ani. Cu toate că, în ciuda unei vaste campanii de protest care au solicitat interzicerea completă a acestui pesticid și nu acceptarea unui compromis, doar la nivel de perioadă de reautorizare, Parlamentul European este însă de altă părere, dorind să ne facă să credem că limitarea uzului doar în rândul specialiștilor și înjumătățirea perioadei de reautorizare pot face diferența în privința sănătății umane.

glifosat-iceren-pestisitler-kanserojen-mi1

Bruxelles-ul s-a exprimat în cele din urmă iar problema este pe cale să fie rezolvată, dacă ţinem cont că încă de la sfârșitul lunii iunie 2016 s-a prelungit temporar autorizația până la publicarea unui nou aviz științific valabil până la sfârșitul anului 2017, în timp ce  condițiile de restricţionare ale acestuia cât şi de de utilizare au fost înăsprite.

Vă amintesc faptul că Inițiativa Cetățenească europeană este o procedură stabilită în Tratatul de la Lisabona (2009) şi respectă standardele. În cazul în care, în termen de un an, acest organism- ICE colectează cel puțin un milion de cetățeni şi susținători în cel puțin șapte state membre diferite, Comisia este obligată să răspundă în termen de trei luni.

Acest erbicid, utilizat la scară largă în agriultură dar și în fermele mici și în grădinile țărănești sub denumirile comerciale de Roundup, Glyfostock, Clinic, Glyphogan, Gallup, Accord, Rodeo, Touchdown, Watkins Weedkiller, McGregor’s Weedout, Agpro Glyphosate, Dow Glyphosate, Glyphosate, Gro-Chem Glyphosate, Hortcare Glyphosate, Jolyn G, Nufarm Glyphosate, Nufarm Glyphosate Gold, Samurai, Orion Glyphosate, Proactive Glyphosate, Proactive Glyphosate Green, Rainbow & Brown Glyphosate și multe altele, este utilizat pe întreg mapamondul, astfel încât limitarea folosirii lui nu aduce niciun beneficiu evident, de vreme ce produsele agricole de pe marile suprafețe ajung oricum, pe masa tutror.

glyphosateprotest

Sursă foto tarlaseraAvaaz,Agrointel.ro,Sanatate BZI.ro

Sinteză material efectuat de Prof.Dr.Daniel Mihai CNA Regina Maria Constanţa, redactor șef al ziarului Criteriul Național

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Dor de primăvară - Editorial

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Intrarea în anotimpul renașterii își face simțită prezența. Natura se trezește la viață , chiar dacă acest sfârşit de februarie a fost destul de agitat, fiind marcat de nenumărate tulburări meteorologice dar și de evenimente, de arestări repetate şi anchete subtile, de multiple declaraţii de război şi de tensiuni mocnite. Dar, propun să le lăsăm în suspensie, deoarece toate au parte de rezolvare, la un moment dat.

Odată lămurite aceste aspecte, vă invit pe fiecare dintre dumneavoastră să vă lăsați imaginația să lucreze. Nu va necesita niciun cost suplimentar, iar beneficiile le veți cuantifica mai devreme sau mai târziu.

Așadar, din acest moment până la finalul acestor rânduri vă invit la a retrăi și reimagina primăvara din punctul dumneavoastră de vedere. Nu contează câtă experiență dețineți, nu contează nici statutul social, ci mai degrabă deschiderea sufletească dublată de acea trezvie.

Socoietatea postmodernă a devenit oarecum insensibilă la schimbările psihice, la schimbările anotimpurilor iar cea mai acută lipsă de orizont este pentru noi toţi o veritabilă și feroce luptă cu dorințele, temerile, ideile sau prejudecățile noastre. De aceea, anotimpul renașterii este o invitație la accederea într-o altă etapă a vieții şi o alternativă de a ne (re)veni în fire. La modul ideal se poate compara acest lucru ca pe o ofertă de a (re)veni la normalitate, la o invitație de a ne (re)găsi buna aşezare atât în relaţie cu semenii noştri, cât mai ales cu noi înşine.

Și este minunat să observăm aceste lucruri, chiar dacă suntem în mijlocul tuturor evenimentelor. Ce bucurie este atunci când ne alocăm timpul de a ne relaxa și de a privi la florile de câmp pentru a dobândi de la ele o înțelegere. Cromatic și olfactiv…Dar nu numai atât, deoarece aşa cum albina, zburând din floare în floare, adună din ele mierea, aşa şi noi, privind la flori nu numai cu ochii cei trupeşti, ci şi cu ochii lăuntrici putem aduna înțelepciune superioară, ce ține de suflet, dobândind anumite cunoştinţe..........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro