Criteriul National

Bruxelles-ul a înregistrat o inițiativă a cetățenilor împotriva glifosatului

Bruxelles-ul a înregistrat o inițiativă a cetățenilor împotriva glifosatului

Bruxelles-ul a înregistrat o inițiativă a cetățenilor împotriva glifosatului
ianuarie 11
15:39 2017

Glifosatul este ierbicidul popular dar şi destul de controvesat a suscitat o luptă lungă pentru  reînnoirea licenței sale în Uniunea Europeană în anul 2016.

glifosat_1

Inițiativa cetățenească europeană (ICE)  care vrea să interzică glifosfatului a fost validată în cursul zilei de marți 10 ianuarie de către Comisia Europeană. Daca va avea succes această abordare, UE ar fi obligată să decidă cu privire la problema acestor erbicide comune, dar controversate. Iniţiatorii ICE, care vor fi înregistraţi oficial de la 25 ianuarie, au declarat că această Comisie solicită „să propună statelor membre interzicerea glifosatului, precum şi reforma procedura de aprobare a pesticidelor și stabilirea unor obiective obligatorii de-a lungul UE în ceea ce privește reducerea utilizării pesticidelor.”

„Decizia de înregistrare de către Comisie se referă numai la admisibilitatea juridică a propunerii”, a amintit instituția într-o declarație. „În acest stadiu, colegiul (format din comisarii UE) nu a discutat inițiativa pe fondul de bază a problemei „, a mai adăugat printre altele. Executivul UE poate decide să urmeze și să inițieze un proces legislativ,sau nu, dar în orice caz, trebuie să dea serioase motive.

Această substanță activă e utilizată frecvent şi se situează în topul celor mai comune ierbicide și pesticide ale căror efecte de sănătate sunt controversate. De aceea, s-a dus o luptă aprigă pentru reînnoirea licenței sale în Uniunea Europeană în 2016.

În decursul timpului Parlamentul European a sprijinit mereu reautorizarea acestui pesticid considerat a fi cancerigen. Dacă până acum reautorizarea se făcea pentru o perioadă de 15 ani, de astă dată Parlamentul European a încercat să folosească un artificiu, sprijinind reautorizarea acestei substanțe pentru o perioadă de „doar“ 7 ani. Cu toate că, în ciuda unei vaste campanii de protest care au solicitat interzicerea completă a acestui pesticid și nu acceptarea unui compromis, doar la nivel de perioadă de reautorizare, Parlamentul European este însă de altă părere, dorind să ne facă să credem că limitarea uzului doar în rândul specialiștilor și înjumătățirea perioadei de reautorizare pot face diferența în privința sănătății umane.

glifosat-iceren-pestisitler-kanserojen-mi1

Bruxelles-ul s-a exprimat în cele din urmă iar problema este pe cale să fie rezolvată, dacă ţinem cont că încă de la sfârșitul lunii iunie 2016 s-a prelungit temporar autorizația până la publicarea unui nou aviz științific valabil până la sfârșitul anului 2017, în timp ce  condițiile de restricţionare ale acestuia cât şi de de utilizare au fost înăsprite.

Vă amintesc faptul că Inițiativa Cetățenească europeană este o procedură stabilită în Tratatul de la Lisabona (2009) şi respectă standardele. În cazul în care, în termen de un an, acest organism- ICE colectează cel puțin un milion de cetățeni şi susținători în cel puțin șapte state membre diferite, Comisia este obligată să răspundă în termen de trei luni.

Acest erbicid, utilizat la scară largă în agriultură dar și în fermele mici și în grădinile țărănești sub denumirile comerciale de Roundup, Glyfostock, Clinic, Glyphogan, Gallup, Accord, Rodeo, Touchdown, Watkins Weedkiller, McGregor’s Weedout, Agpro Glyphosate, Dow Glyphosate, Glyphosate, Gro-Chem Glyphosate, Hortcare Glyphosate, Jolyn G, Nufarm Glyphosate, Nufarm Glyphosate Gold, Samurai, Orion Glyphosate, Proactive Glyphosate, Proactive Glyphosate Green, Rainbow & Brown Glyphosate și multe altele, este utilizat pe întreg mapamondul, astfel încât limitarea folosirii lui nu aduce niciun beneficiu evident, de vreme ce produsele agricole de pe marile suprafețe ajung oricum, pe masa tutror.

glyphosateprotest

Sursă foto tarlaseraAvaaz,Agrointel.ro,Sanatate BZI.ro

Sinteză material efectuat de Prof.Dr.Daniel Mihai CNA Regina Maria Constanţa, redactor șef al ziarului Criteriul Național

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

Curs Valutar

EDITORIAL

În secret, Guvernul a modificat legea finanţelor publice

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

n timp ce întreaga atenţie publică se lăsa (voit) îndreptată spre ordonanţa care dezincriminează parţial abuzul în serviciu, Gurvernul Grindeanu a mai dat o lovitură.În mare secret, încă de pe data de 30 Ianuarie s-a emis un alt act normativ prin care primarii, şefii de Consilii Judeţene, dar şi miniştrii au primit dreptul de a cheltui în voie bugetele publice.Se pare că aceste ordonanțe au devenit ” specialitatea casei” în politica de stat. Ca și cum nimic nu vine fără explicație,un alt act normativ a fost emis recent de către guvernul Grindeanu înaintea controversatei Ordonanţe 13, care a modificat legislaţia penală. Acest act riscă să provoace un imens scandal în viața publică din România.

Astfel că ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 9 din 27 ianuarie 2017 privește unele măsuri bugetare în anul 2017, prin modalitatea de prorogare a unor termene, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative.

Ca și controversata OUG 13 , aceasta a fost adoptată în mare secret de însuși domnul premier Sorin Grindeanu. Practic se dă mână liberă și se modifică legea finanţelor, dând undă verde la…viitarea jefuire a bugetelor locale.

Concret, OUG 9/2017 abrogă mai multe articole din Legea 500/2002 finanţelor publice. În asemenea situații, actul normativ suspendă timp de un an, până la 1 ianuarie 2018, limitarea cheltuielilor ce pot fi angajate în timpul exerciţiului bugetar. Cu alte cuvinte, ordonatorii de credite vor putea angaja cheltuieli practic nelimitate, fără a mai da socoteală nimănui.

Mai mult, actul normativ emis de Guvernul Grindeanu suspendă formal timp de un an şi răspunderea legală pentru angajarea cheltuielilor peste creditele de angajament şi utilizarea creditelor bugetare în alte scopuri decât cele aprobate. De exemplu, dacă un primar va dori să mute banii dintr-un capitol bugetar în altul, nu va suferi nicio consecinţă.

Ordonanţa suspendă articolele din Legea nr. 500/2002 care privesc rigorile bugetare în privinţa utilizării creditelor bugetare şi a celor de angajament, anulează obligaţia Guvernului de a anexa programele bugetare în vederea transparentizării acestora şi anulează sancţiunile penale pentru nerespectarea acestor prevederi.

„Aplicarea prevederilor art. 4, art. 26 lit. b), art. 285, art. 36 şi art. 57 lit. b) referitoare la creditele de angajament din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, se suspendă până la data de 1 ianuarie 2018“, prevede art. 7 din OUG 9/2017. Articolul-cheie suspendat din Legea finanţelor publice prevede că „Sumele aprobate, la partea de cheltuieli, în cadrul cărora se angajează, se ordonanţează şi se efectuează plăţi, reprezintă limite maxime care nu pot fi depăşite. Angajarea cheltuielilor din aceste bugete se face numai în limita creditelor bugetare aprobate. Angajarea şi utilizarea creditelor bugetare în alte scopuri decât cele aprobate atrag răspunderea celor vinovaţi, în condiţiile legii “..........

citeste in continuare

Parteneri Media

Stiri

ziare

ziare

Revista Presei

Ziare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro