Criteriul National

Bulevardul Tomis, Tezaurul neşlefuit al Constanţei – proiect conceptual arh. Andrei Chivu

Bulevardul Tomis, Tezaurul neşlefuit al Constanţei – proiect conceptual arh. Andrei Chivu
ianuarie 14
13:16 2016

reamenajarea - Tomis - fost Carol

Stimate doamne, stimați domni,

Vă vine sau nu a crede, așa arăta orașul acum mai bine de 100 de ani privind frontul din stânga care este situat chiar vis-a-vis de primărie pe bulevardul Tomis în prezent și vis-a-vis de parcul Maxim Gorki în trecut.

Bulevardul Carol (actual Tomis) a cunoscut o dezvolare rapidă la începutul secolului al XX-lea odată cu modernizarea portului și a construcției podului Anghel Saligny peste Dunăre. Bulevardul era la vremea respectivă emblematic pentru oraș, locul în care locuitorii afișau frumoasele ținute și maniere, locul în care parfumul mărfurilor comercializate era îmbietor. În vremea celor Două Războaie Mondiale multe dintre clădiri au fost devastate, care au scăpat de bombardament, au fost golite de importante piese de mobilier de către armata germană cât și cea bulgărească.

„Proiectul își propune să refacă farmecul de altădată al frumosului bulevard, monumentele sunt printr-un miracol încă în picioare, doar sunt lăsate în paragină și acoperite de vegetație. Există în țară (Arad, Timișoara, Sibiu, Brașov) proiecte importante pe care municipalitatea le-a dezvoltat, sprijinind cu minimum 20% creditul necesar restaurărilor, pentru restul de 80% neexistând dobânda pentru proprietari. Există de asemenea o lege a exproprierii în interes public, edificiile sunt monumente de interes public, proprietarii pot fi despăgubiți pentru respectivele imobile pe care nu-și permit să le întrețină iar investitorii pot fi orientați și spre binele orașului către aceaste monumente aflate multe la vânzare, nu doar lăsați să construiască mall-uri în parcuri, monștrii de beton în portul Tomis și alte clădiri pe spații verzi în oraș. Este atât datoria administrației, cât și cea a ONG-urilor cu statut cultural, a arhitecților și a altor specialiști avizați să lupte pentru refacerea și întreținerea acestor superbe monumente care reprezintă indetitatea culturală a orașului.” scrie arhitectul Andrei Chivu – autorul proiectului conceptual de renovare a bulevardului Tomis (fost Carol).

Propunerea include o parcare cu plată subterană supraetajată și cel mai important, un pietonal pe actualul carosabil Tomis între străzile Traian și Ferdinand care poate pune în valoare cu siguranţă numeroasele vestigii aflate în pământ și la limita căruia unde se pot amenaja frumoase localuri tradiționale, spaţii expoziționale, magazine cu produse autohtone sau frumoase terase.

Dar mai este nevoie și de voință din partea administraţiei, media cât și a comunității obișnuită până în prezent mai mult să critice doar din fotoliul ştirilor. Curaj că se poate!

reamenajarea - Tomis - fost Carol_zona_A

reamenajarea - Tomis - fost Carol_zona_B

PLAN-AMENAJARE_carol

 

sursa foto istorice – http://roconstanta.tripod.com/

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo