Criteriul National

Bulgaria: Protestatarii dau vina pe provocatori pentru turnura violentă a manifestațiilor – International

Bulgaria: Protestatarii dau vina pe provocatori pentru turnura violentă a manifestațiilor – International
septembrie 08
02:33 2020

Protestatari din fața clădirii parlamentului din capitala Sofia s-au ciocnit săptămâna trecută cu poliția – unul dintre cele mai violente episoade ale manifestațiilor anticorupție care au loc de două luni pe tot cuprinsul Bulgariei, potrivit EUobserver, citat de Rador.

Peste 60 de oameni au fost arestați, conform poliției, iar 45 au necesitat îngrijiri medicale.

Manifestanții au venit cu miile pentru a cere demisia premierului Boiko Borisov și a procurorului general Ivan Gheșev, acuzați de legături cu mafia și cu diverși oligarhi, precum și de pasivitate în lupta anticorupție.

Opozanții lui Borisov s-au înfuriat după ce procurorul general a dispus un raid la birourile președinției, președintele Rumen Radev fiind extrem de critic la adresa partidului de guvernare.

De atunci, la începutul lui iulie, cele două tabere au rămas într-o stare de confruntare, iar manifestațiile de săptămâna trecută s-au bucurat de o participare-record.

„Protestul a fost enorm, cu peste 50.000 de participanți, majoritatea tineri, din clasa mijlocie, cu studii superioare, au fost și studenți”, a declarat pentru EUobserver europarlamentarul Radan Kanev de la Partidul Popular European de centru-dreapta.

Manifestanții au fost motivați să iasă în stradă în capitală de propunerea controversată a adoptării unei noi constituții – care ar menține la putere actualul guvern de centru-dreapta.

Adrian Nikolov, cercetător la Institutul pentru Economie de Piață, califică tentativa de amendare a constituției drept o încercare a lui Borisov de a trage de timp și a rămâne la putere până la alegerile din martie.

„Întreaga dezbatere despre constituție e o stratagemă”, a declarat el pentru EUobserver.

„Revoltă Națională”?

În ultimele câteva săptămâni protestele au fost botezate „Revolta Națională” pentru a ridiculiza Adunarea Națională – organul legislativ al Bulgariei responsabil cu amendarea constituției, afirmă Bogomir Bogomirov, un protestatar din Sofia și organizator al unui miting pașnic.

Protestatarii s-au adunat pentru a bloca clădirea parlamentului înainte de revenirea parlamentarilor din vacanța de vară, iar unii au încercat să spargă cordonul de polițiști care înconjura clădirea.

„Protestatarii au vrut să se facă auziți. Au fost ignorați atât de parlamentari cât și de guvern în ultimele două luni”, a spus Dimo Diminov, un alt protestatar.

El a declarat pentru EUobserver că poliția nu s-a străduit suficient să-i izoleze pe indivizii violenți – însă apoi ea însăși a reacționat brusc cu violență împotriva tuturor manifestanților, inclusiv a majorității pașnice.

„Eu însumi am primit două lovituri de baston de la un polițist care-mi striga furios să plec, într-un moment în care deja ieșisem din mulțime.”

Bogomir Bogomirov a afirmat că tensiunea s-a amplificat când unii manifestanți au aruncat cu artificii spre clădirea parlamentului.

Poliția a intervenit și astfel a provocat replica unui grup mai radical de protestatari.

„A fost și multă furie. Furie că după 60 de zile de manifestații revendicările nu au fost satisfăcute”, a declarat Bogomirov pentru EUobserver.

Kanev, un opozant al premierului, a declarat că au fost mobilizați provocatori pentru a compromite atât protestul în sine cât și pe politicienii care-l susțin.

„Utilizarea provocatorilor pentru a justifica un nivel mai mare al violenței poliției e ceva obișnuit în politica din Bulgaria în ultimii 30 de ani”, a declarat el pentru EUobserver.

Însă ministrul bulgar al apărării Krasimir Karakachanov a catalogat public acțiunile protestatarilor drept „atacuri organizate, deliberate” într-o postare pe Facebook.

Andrei Kovacev, europarlamentar din partidul conservator de guvernare GERB, a declarat pentru EUobserver că nu confruntarea este soluția.

„Avem nevoie să revenim urgent la dialogul politic pentru a ne pregăti pentru următoarele alegeri parlamentare. Următoarele alegeri sunt cea mai bună modalitate prin care bulgarii pot determina viitorul guvern și cursul țării prin mijloace democratice”, a declarat el.

Comentând situația de la Sofia și din întreaga Bulgarie, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a făcut apel săptămâna trecută ca forța să fie utilizată proporțional, exprimându-și totodată sprijinul pentru dreptul poporului bulgar de a protesta.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul