Criteriul National

Cafeaua, motor economic, dar și produs cu efecte nutriționale și farmaceutice

Cafeaua, motor economic, dar și produs cu efecte nutriționale și farmaceutice
aprilie 20
12:45 2021

Pe 24 mai este Ziua Națională a Cafelei. Este o zi specială pentru a ne aminti importanța acestui produs pentru economie și beneficiile cafelei pentru sănătatea umană.

 

Brazilia este cel mai mare producător de cafea din lume. De la introducerea sa în țara vorbitoare de portugheză din America de Sud, în 1727, cafeaua a fost cel mai mare generator de bogăție și cel mai important produs din istoria acestui stat. Astăzi, cafeaua continuă să fie un important generator de schimb valutar (2 miliarde USD anual, sau 26 de milioane de pungi exportate pe an), contribuind cu mai mult de 2% la valoarea totală a exporturilor braziliene și reprezentând mai mult de o treime din producție la nivel mondial. O piață încă în plină expansiune, care generează, la nivel mondial, resurse de ordinul a 91 miliarde de dolari la comercializarea celor 115 milioane de pungi care, în medie, sunt produse. Activitatea implică, de asemenea, o jumătate de miliard de oameni de la producție până la consumul final (8% din populația lumii).

 

Aparat de cafea eMAG oferte online

 

Medicii și cercetătorii studiază de mult timp efectele cafelei asupra sănătății umane. Și s-au dezvăluit multe despre acest produs considerat deja de comunitatea științifică ca fiind un aliment nutraceutic și funcțional, adică care are și efecte nutriționale și farmaceutice.

 

Acest lucru se datorează faptului că cafeaua nu este formată doar de cofeină, ci de multe alte componente foarte importante pentru corpul nostru, precum săruri minerale, zaharuri, lipide, aminoacizi și vitamine, pe lângă acizii clorogeni, care ajută la prevenirea apariției depresiei, scade riscul bolilor mintale și bolilor de inimă, pe lângă faptul că ajută la combaterea dorinței de a consuma tutun, alcool și alte droguri ilegale.

 

Aparat de cafea – oferte emag.ro

 

Adevărul este că mulți specialiști spun că un consum moderat de cafea poate fi benefic pentru oameni, deoarece stimulează cortexul cerebral și îmbunătățește performanța intelectuală. Cu toate acestea, consumul abuziv poate crea efecte cardiovasculare, ducând la creșterea tensiunii arteriale, creșterea secreției de acid gastric care poate duce la arsuri la stomac sau chiar efecte endogene, legate de cancerul pancreatic, printre altele.

 

La nivel mondial, experții estimează că oamenii consumă în jur de 2,25 miliarde de căni de cafea pe zi. Cafeaua este a doua cea mai consumată băutură din lume, după apă!

 

Boabele de cafea sunt fructele arborilor de cafea din familia Rubiaceae, genul Coffea, cu două varietăți mai importante: Coffea arabica și Coffea robusta (Coffea canephora).

 

Coffea arabica furnizează sorturile cu aromele cele mai fine, pe când Coffea robusta este mai amară și mai puțin aromată. Calitatea cafelei este influențată de locul de cultivare, depozitare și procesul de torefiere a boabelor de cafea. Un al treilea sortiment este format din amestecurile dintre cele două varietăți.

 

Sortimentul de cafea boabe Arabica este cel mai răspândit la nivel global, fiind cel care monopolizează ceștile de cafea din întreaga lume. În prezent, reprezintă între 70 și 80% din producția mondială. Arabica este originară din munții din sudul Etiopiei, fiind și primul sortiment de cafea boabe cultivat, deși, inițial, se foloseau doar frunzele sale pentru a se prepara ceai.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Nikolas

Nikolas

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul