Criteriul National

Caii mutilați din Franța: ce se știe despre valul de atacuri. Plus – 50 de ani de precedente și de speculații – International

Caii mutilați din Franța: ce se știe despre valul de atacuri. Plus – 50 de ani de precedente și de speculații – International
septembrie 10
19:39 2020
Este misterul verii în Franța: un val de mutilări de cai, uneori mortale, se intensifică de câteva săptămâni și mobilizează zeci de anchetatori, care nu exclud deocamdată nicio pistă, de la acțiunile unui nebun până la ritualuri satanice, scrie AFP.

Primele cazuri au fost semnalate la sfârșitul lui 2018 în Puy-de-Dôme (centrul Franței) cu doi cai mutilați, la un interval de șase luni, în același sat.

Ipoteza unei serii nu s-a impus decât în primăvara anului trecut. Parchetul din Amiens, în nordul țării, s-a sesizat după ce trei cai sau ponei au fost găsiți morți în Somme, cu urechea dreaptă tăiată.

La sfârșitul lui iunie, 11 fapte similare sunt reclamate în Franța.

La începutul lui august, când cazurile devin din ce în ce mai mediatizate, accelerarea se confirmă în întreaga Franță: Saône-et-Loire, Essonne, Jura, Côtes d’Armor….

„Există în prezent 153 de anchete deschise peste tot în Franța în mai mult de jumătate dintre departamente”, a declarat luni seara ministrul de Interne Gérald Darmanin.

Dar acest lucru nu înseamnă că toate aceste fapte ar putea fi legate între ele sau țin de acte criminale, temperează colonelul Hubert Percie du Sert, coordonatorul direcției adjuncte a poliției judiciare a jandarmeriei.

Urechile decupate, posibila semnătură a actelor criminale

„Avea o ureche mai puțin, tăiată adânc în interior, au tăiat și jumătate de ochi”, povestește Mélissa Véron, care și-a găsit în 14 mai iapa de trei ani fără viață, pe o pășune din Berny-en-Santerre (Somme).

Animalele atacate sunt în principal cabaline (cai, iepe, ponei), de toate rasele și de toate vârstele.

Mutilările constatate la animalele moarte erau concentrate în prima etapă la urechea dreaptă. Adeseori adânci și precise, acestea par să indice o formă de semnătură a atacatorului.

Dar, în timp, ele au devenit mai diverse: fața tăiată, ochi scoși, tăieturi cu obiecte ascuțite sau mutilări genitale.

Mai multe piste, niciun mobil

Potrivit colonelului Hubert Percie du Sert, sunt avute în vedere toate pistele: o provocare pe Internet, derive sectare, ura față de aceste animale, ritualuri satanice etc.

Până în prezent, un singur proprietar a declarat că s-a trezit față în față cu doi agresori. Un portret robot a fost realizat și un bărbat de 50 de ani, „cunoscut în Germania pentru agresiuni împotriva animalelor”, a fost reținut luni în Haut-Rhin înainte de a fi eliberat.

Un autor? Mai mulți autori? Niciun autor?

„Pentru 20 până la 25 % dintre cazuri, nu există nicio îndoială privind originea umană”, a afirmat Jacques Diacono, de la Oficiul de luptă la infracțiunile de mediu și sănătate publică (Oclaesp),.

Din cauza răspândirii geografice, aceste acte, când sunt dovedite, par a fi opera mai multor persoane, cred jandarmii.

Sunt ele legate? Sau este vorba de fenomenul „copycat”, cu persoane care reproduc atacuri inspirându-se din informațiile din presă?

Numeroși proprietari spună că autorii au o anumită experiență în condițiile în care pentru controlarea animalelor ar fi avut nevoie de un lasou sau de otravă.

Expertizele, în special cele toxicologice, sunt în curs, potrivit jandarmeriei.

În anumite cazuri, autopsia a exclus orice intervenție umană și a reținut teza unei acțiuni animale necrofage asupra carcasei cailor, care a vizat țesuturile moi, respectiv ochii sau urechile.

50 de ani de precedente

Povești similare au fost înregistrate de 50 de ani, de la Statele Unite până în Germania și Elveția.

Statele Unite: FBI, fermierii și OZN-urile

La mijlocul anilor 1970, în Midwest, vaci și cai au fost găsiți morți în ranchurile americane din regiune. A fost identificat și modul de operare: organe, în special cele genitale, au fost prelevate cu ajutorul unui obiect contondent.

FBI a demarat o anchetă și a concluzionat în 1975 că aceste acte „sunt faptele altor animale, în special vulpi, ale căror dinți ascuțiți amintesc de tăietura unei foarfeci”.

Această teză nu a convins fermierii care au evocat posibile ritualuri satanice și chiar intervenția extratereștrilor.

Ancheta a fost închisă în 1980 și a concluzionat că cele circa 10.000 de animale moarte în 5 ani sunt în majoritate victime ale „prădătorilor naturali”.

Marea Britanie: 20 de ani de anchete

„Singura trăsătură comună a acestor atacuri pare a fi lipsa de logică. Nu pare să existe o frecvență sau un motiv”, declara în 1993 un purtător de cuvânt al poliției din Hampshire, în sudul Angliei.

Între 1983 și 1993, peste 160 de cai sunt găsiți mutilați în Marea Britanie, în Hampshire dar și în Yorkshire (nord) sau în Scoția, stârnind o veritabilă psihoză în rândul proprietarilor.

„Poate fi vorba de un pervers, de un psihopat, de o persoană care detestă animalele sau care nu are niciun motiv special”, afirma atunci acest reprezentant al poliției.

Totul a fost în zadar. O anchetă aprofundată efectuată timp de 20 de ani de un expert a concluzionat că majoritatea rănilor au fost accidentale sau provocate după deces de un alt animal (vulpi, corbi…), scria în 2001 cotidianul britanic Guardian.

Germania: misteriosul „spintecător”

Între 1993 și 2003, o serie de acte de mutilare asupra cailor în Germania sunt atribuite unui misterios „spintecător” care acționa în special în nordul țării.

Supranumit de tabloide „Pferde-Ripper” (de germanul „Pferde”, cal), acesta ar fi masacrat – singur sau cu adepți – o sută de cai cu lovituri de cuțit sau de sulițe. Și a rănit grav cel puțin alte o sută de cabaline.

A fost creată o comisie specială de anchetă și a fost promisă o recompensă de 10.000 de euro pentru orice informații concludente. Și aici, totul în zadar, autorul nu a fost niciodată identificat.

Elveția: cazul măgarului Coca

Și Elveția a cunoscut o serie de mutilări de cai și de vaci în 2005, care au culminat cu moartea măgarului Coca la Neuchâtel. Animalul, „bucuria copiilor în fiecare an, de Crăciun”, este găsit mort, fără organele sexuale, în parcul său, își amintește Olivier Ribaux, profesor și director al Școlii de științe criminale al Universității din Lausanne. Autopsia a arătat însă că a murit de o criză cardiacă și că lacerările nu au putut fi realizate cu o armă.

Acest specialist în fenomene de mutilare a animalelor trage și un semnal de alarmă asupra unei posibile exagerări în Franța.

„Poliția din Neuchâtel a anchetat cazul și a demonstrat că nu sunt intervenții umane”, a precizat el.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul