Criteriul National

Câinii fără stăpân – o problemă pentru care și tu poți fi soluția

Câinii fără stăpân – o problemă pentru care și tu poți fi soluția
iunie 23
22:58 2022

Câinii vagabonzi nu fac parte din vreo specie de animale sălbatice, cu toate acestea suscită interesul multor persoane și organizații. Sunt animele pierdute? Sunt animale abandonate? Sunt animale periculoase? Printre cele mai întâlnite îngrijorări legate de câinii vagabonzi sunt: siguranța animalelor de companie și a copiilor, expunerea la purici și rabie, problemele cu lătratul.

Aspectul câinilor vagabonzi

Legat de aspectul câinilor vagabonzi putem spune că nu există un aspect anume cu care să îi asociem. Nu au greutate, înalțime sau culoare specifice. Au mărimi și forme diferite, iar singurul lucru ce îi separă pe câinii vagabonzi de câinii de casă este faptul că primii nu aparțin nimănui, nu au stăpân. Ei pot avea botul lung sau scurt, pot avea urechi lungi, rotunde sau înalte și drepte. Corpurile pot fi lungi, scurte, compacte sau subțiri. Cozile le pot fi stufoase, ondulate sau chiar să lipsească.

Principalul lucru de remarcat la un câine vagabond este condiția animalului. Un animal fără stăpân va fi probabil slăbit, cu o structură osoasă vizibilă sau un abdomen umflat, deși nu dela o dietă adecvată, ci probabil dela o supraîncărcare cu paraziți. Animalele cu părul mai lung au, cel mai probabil, blana încurcată. Una peste alta, o aparență de neglijare și neîngrijire va însoți câinele vagabond.

Comportamentul și habitatul câinilor vagabonzi

Un câine vagabond poate trăi aproape oriunde pot trăi și oamenii. Câinii vagabonzi din orașe trăiesc pe unde apucă. Ca aproape orice alt animal, câinii vor să stea într-un loc uscat și liniștit unde să fie în siguranță. Mulți dintre câinii vagabonzi au avut cândva un stăpân, prin urmare unii sunt sterilizați. Cei care se pot reproduce pot face asta o dată la patru luni și în orice perioadă a anului. Există rase de câini care pot naște până la 14 pui.

Ce mănâncă un câine vagabond

Câinii sunt considerați carnivori, dar dieta nu este obligatoriu să conțină numai proteine. Un câine fără stăpân va mânca aproape orice un om ar clasifica drept comestibil: legume, fast-food, resturi alimentare, paine. Când sunt înfometați, câinii vagabonzi  mananca din pacate și recipiente de plastic ce miros a mâncare.

Preocupări cu privire la câinii fără stăpân

Câinii fără stăpân sunt priviti uneori ca o amenințare serioasă atât pentru oameni, cât și pentru animalele de companie. Un câine fără stăpân putea fi un posibil purtător de rabie. Boala este tot mai rara in Romania in ultimii ani. Frica față de oameni a câinilor vagabonzi poate duce la vătămări fizice grave dacă un câine se simte încolțit sau amenințat în vreun fel. Animalele de companie sunt adesea victime în luptele cu câinii fără stăpân, iar haitele de câini vagabonzi pot vâna animalele domestice din curțile oamenilor.

Ne confruntăm cu o problemă legată de câinii vagabonzi?

Da! Și putem afirma că problema câinilor fără stăpân ne privește pe toți. Ideal este să ne informăm cât mai bine în legătură cu ce putem face pentru a fi parte a soluției. O solutie umana si demna. Poți afla mai multe detalii despre cum sa ajuti în această privință prin accesarea https://rolda.ro/ .

 

 

 

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

AdrianaG

AdrianaG

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul