Criteriul National

Călcat în picioare pentru că vorbește limba română!

septembrie 10
13:05 2015

Conflictul izbucnit între Prorectorul așa-numitei Universitati Slavone si studenta sa, și Oleg Brega,jurnalistul care venise să îi faca dreptate acelei studente, ale cărei drepturi au fost încălcate de administrația sus-numitei universitati. . un conflict, aparent nevinovat, se transformă într-o bătaie inițiată și sustinută de Andrei Babenco, Prorector în institutie și de alti subalterni ai săi. Si mai trist este faptul că, Oleg Bregaa fost trântit la podea și bătut pentru simplul fapt că vroia să-și vorbească limba maternă, limba prea-dulce românească, dar și limba Statului în care se petrece acest dezmăț,Chișinău, capital Republicii Moldova.

Este inadmisibil ca în secolul XXI niște cadre universitare să bată un tânăr care își apără drepturile sale constituționale. Cerându-i-se să se legitimeze, tânărul journalist refuză să se legitimeze în mod vehement, susținând că doar poliției se va subordona. Conform Art. IV-V din “Declaratia drepturilor omului si cetateanului, ce reglementează filmarea in institutiile publice”:

Articolul IV

 „Libertatea este de a face tot ceea ce nu face rău altora: astfel, dreptul fiecărui om nu are limite, cu excepția acelora care asigură celorlaltor membri ai societății exercitarea acelorași drepturi. Aceste limite pot fi determinate numai prin lege.”

Articolul.V
„Legea poate interzice numai acțiunile dăunătoare pentru societate.Orice lucru care nu este interzis prin lege nu poate fi împiedicat, și nimeni nu poate fi obligat să facă ceva ce nu este prevăzut.”

 

De principiu, ceea ce nu este expres interzis, este permis. Așadar, se poate filma oriunde are publicul liber acces DACĂ această activitate nu deranjează activitatea din institutia respectivă. Prin „activitate” trebuie înțeles numai ceea ce în mod legal ar trebui să se întâmple acolo. Astfel, dacă se filmează murdarie, cozi interminabile, abuzuri, etc. nu putem discuta despre deranjarea activității.
Așadar, televiziunea are dreptul să intre intr-o instituție publică cu camera deschisă și să filmeze făra a cere acordul conducatorului institutiei respective.

Comentariul meu este, sau mai bine zis întrebarea mea retorică este cum mai pot părinții să își mai lase podoabele acolo?

Acest eveniment s-a întâmplat prin 2011,însă videoclipul a devenit viral pe facebook, în septembrie 2015. Procesul se afla in desfasurare, in instanta de judecata….Asteptam un deznodamant si totodata o traducere a ceea ce se intampla in inregistrarea de mai jos,la judecata.

 

Autor: Iulia G.

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo