Criteriul National

Calendar zile libere 2020

Calendar zile libere 2020
octombrie 31
19:40 2019

Romanii vor avea parte in 2020 de mai multe zile libere suplimentare decat in 2019. Diferenta se va face la numarul de sarbatori legale care vor pica in 2020 in cursul saptamanii.

Zilele libere legale se acorda in conformitate cu Codul Muncii, iar Guvernul poate hotari crearea unor „punti” in cazul in care intre sarbatorile legale sunt despartie de weekend de o singura zi. Incepand cu 2020, Guvernul va fi obligat sa anunte anual pana pe 15 ianuarie care vor fi zilele libere de pe parcursul anului si zilele libere conexe care preced si/sau succed zilelor de sarbatoare legala in care nu se lucreaza, impreuna cu modalitatea de recuperare a orelor de munca neefectuate.

Cate sarbatori legale vom avea in 2020

Codul Muncii stipuleaza, la articolul 139, care sunt cele 15 zile de sarbatoare legala in care nu se lucreaza si care trebuie respectate de catre orice angajator si angajat din Romania.

Daca vrei sa iti faci deja planurile pentru minivacantele din 2020, iata un calendar zile libere 2020:

 • 1 ianuarie (miercuri)
 • 2 ianuarie (joi)
 • 24 Ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Romane (vineri)
 • 17 aprilie – Vinerea Mare
 • 19 aprilie – prima zi de Pasti (duminica)
 • 20 aprilie – a doua zi de Pasti (luni)
 • 1 Mai – (vineri)
 • 1 Iunie – Ziua Copilului (luni)
 • 7 iunie – prima zi de Rusalii (duminica)
 • 8 iunie – a doua zi de Rusalii (luni)
 • 15 august – Adormirea Maicii Domnului (sambata)
 • 30 noiembrie – Sfantul Apostol Andrei, cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei (luni)
 • 1 Decembrie – Ziua Nationala a Romaniei (marti)
 • 25 decembrie – prima zi de Craciun (vineri)
 • 26 decembrie – a doua zi de Craciun (sambata)

7 minivacante pentru romani

Concret, gratie alaturarii zilelor de sarbatoare legala de sfarsiturile de saptamana, romanii se vor bucura in 2020 de 7 weekenduri prelungite sau minivacante. Cele mai lungi vor fi cele de Paste (vineri luni) si de Sf. Andrei/1 Decembrie (sambata-marti).

Este psobibil ca Guvernul sa acorde si o a opta minivacanta chiar la inceput de an declarand zi libera conexa ziua de vineri,3 ianuarie. Acest lucru ar trebui sa fie stabilit inainte de finalul anului 2019, prin hotarare de guvern.

 • 3 zile libere de Mica Unire (vineri – duminica)
 • 4 zile de Paste, din Vinerea Mare pana luni, 20 aprilie
 • 3 zile de 1 Mai (vineri-duminica)
 • 3 zile de 1 Iunie (sambata-luni)
 • 3 zile de Rusalii (sambata-luni)
 • 4 zile de Sf. Andrei si 1 Decembrie (sambata – marti)
 • 3 zile de Craciun (vineri – duminica)

Angajatorii sunt obligati prin lege sa acorde salariatilor zile libere de sarbatorile legale. Cei care, din motive obiective, trebuie sa fie, insa, prezenti la lucru, trebuie sa beneficieze in compensare fie de un spor de cel putin 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru, fie de timp liber corespunzator acordat in urmatoarele 30 de zile.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Criteriul

Criteriul

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei