Criteriul National

California: Berkeley va interzice chipsurile și dulciurile la casele supermarketurilor – Consumator

California: Berkeley va interzice chipsurile și dulciurile la casele supermarketurilor – Consumator
septembrie 26
06:00 2020
Orașul Berkeley, un bastion progresist din nordul Californiei, va interzice vânzarea produselor exagerat de dulci sau sărate la casele supermarketurilor sau în imediata lor apropiere (impuls market) pentru a promova o alimentație mai sănătoasă, o premieră în Statele Unite, potrivit presei locale, ccitată de AFP.

Consiliul municipal Berkeley, un oraș universitar de 120.000 de oameni situat în apropiere de San Francisco, a adoptat săptămâna aceasta în unanimitate o ordonanță care va interzice ca produsele care conțin mai mult de 5 grame de zaharuri adăugate sau mai mult de 250 mg de sodiu să fie vândute la sau lângă casele de market, o tehnică comercială cunoscută sub numele de impuls market.

Interdicția se aplică și tuturor băuturilor care conțin zaharuri adăugate sau îndulcitori artificiali.

Ordonanța menționează că „alimentele ieftine bogate în sare, grăsimi saturate și zaharuri adăugate sunt predominante în vitrine”. Clienții sunt „mai înclinați să facă achiziții impulsive, iar părinții se luptă cu copiii lor care cer dulciuri la sfârșitul cumpărăturilor”.

Interdicția, care urmează să se aplice pentru 25 de supermarketuri din oraș, va intra în vigoare în martie anul viitor și primele vizite ale inspectorilor de sănătate sunt programate pentru ianuarie 2022.

„Ce este bun pentru clienții din Berkeley este bun și pentru afacerile noastre”, a declarat Kate Harrison, unul dintre oficialii aleși din spatele acestei măsuri.

În 2014, Berkeley a fost primul care a impus o taxă pe băuturile răcoritoare, inițiativă luată apoi de alte câteva orașe americane importante.

Potrivit unui studiu publicat la începutul anului 2019, locuitorii din Berkeley și-au redus consumul de băuturi cu zahăr cu 21% în anul următor implementării acestei taxe pe sucuri. Scăderea a atins 52% în 2017.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul