Criteriul National

Cancerul la sân – cum îl putem preveni?

Cancerul la sân – cum îl putem preveni?
octombrie 19
12:39 2020

Octombrie este Luna Internațională de Conștientizare a Cancerului de Sân. Încercăm la rândul nostru să ne aducem aportul la informarea și astfel la prevenirea acestei boli care răpune anual tot mai multe vieți.

Pacientele din România primesc acest diagnostic pentru că, așa cum avertizează specialiștii, nu ajung la controalele periodice la medic, în special după vârsta critică de 40 de ani.

Este bine de știut că, în faza sa incipientă, cancerul de sân nu dă niciun semn vizibil și nu poate fi depistat prin simpla palpare a sânului. Doar investigațiile imagistice de înaltă performanță, ecografia mamară cu sonoelastografie, mamografia cu tomosinteză și RMN-ul mamar cu substanță de contrast pot depista un cancer incipient.

Din acest motiv este important ca femeile să ajungă pentru controale regulate la medic – un cancer de sân depistat la timp poate reprezenta o viață salvată!

anadolu clinica

Cancer de sân – factori de risc

 

Cu toate că adevăratele cauze ale apariției cancerului nu sunt cunoscute în totalitate, cercetările epidemiologice au descoperit ca factori principali de risc factorii genetici, biologici, de mediu, dar și cei legați de stilul de viață.

În funcție de factorii de risc pe care îi ai, medicul specialist îți va putea face o schemă de controale preventive personalizată.

 

Vârsta – riscul de a dezvolta cancer de sân crește odată cu înaintarea în vârstă. 75% din cazurile de cancer la sân apar după vârsta de 50 de ani.

 

Moștenirea genetică – Anumite mutații genetice care cresc riscul de cancer mamar pot fi transmise de la părinți la copii. Aceste gene pot crește foarte mult riscul de apariție a cancerului de sân și a altor tipuri de cancer, dar prezența lor nu determină obligatoriu apariția cancerului la sân.

 

Istoric personal de cancer de sân – orice pacientă diagnosticată și tratată de cancer la un sân are un risc sporit de a dezvolta cancer de sân la celălalt sân.

 

Obezitatea și o dietă bogată în calorii și grăsimi – din cauza creșterii nivelului de estrogen secundar creșterii cantității de țesut adipos din corp (sursa de hormoni estrogeni).

 

Nașterea primului copil la o vârstă înaintată – Femeile care nasc primul copil după vârsta de 35 poate avea un risc crescut de cancer de sân.

 

Istoric de expunere la radiații, mai ales la vârste tinere;

 

Stresul, traumele psihice;

 

Fumatul – crește riscul pentru femeile tinere, în premenopauză; de asemenea, determină apariția complicațiilor pe parcursul terapiei oncologice.

 

Expunerea excesivă la radiații solare;

 

Expunerea prelungită la lumină artificială – s-a constatat o frecvență mai ridicată a cancerului mamar în rândul femeilor care lucrează noaptea;

 

Traumatismele locale mici și repetate.

 

 

Abordarea specialiștilor Centrului Medical Anadolu în ceea ce privește cancerul la sân

 

Abordarea specialiștilor Centrului Medical Anadolu asupra cancerului de sân vizează în special prevenirea afecțiunii și tratamentul personalizat în cazul în care boala s-a instalat deja. Deși această boală poate fi prevenită, în România, 10.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de sân avansat sau metastatic, în fiecare an. Centrul Medical Anadolu oferă o șansă la viață fiecărei paciente diagnosticate cu cancer la sân.

anadolu clinc

În domeniul prevenirii și tratării cancerului de sân, necesitatea de a înțelege aspectele oncologice particulare ale acestei afecțiuni și creșterea nivelului de așteptări ale pacientelor a condus către dezvoltarea domeniului chirurgiei oncoplastice, domeniu modern care permite combinarea, în același timp operator, a rezecției tumorii cu tehnici de chirurgie reconstructivă, pentru a reface sânul sau pentru a remodela țesutul care rămâne în urma intervenției.

 

Afilierea Centrului la Johns Hopkins Medicine USA poziționează spitalul la nivelul celor mai bune unități oncologice din lume. Această afiliere oferă acces continuu la cele mai noi inovații, expertiză de neegalat și tehnologie de ultimă oră. Această afiliere permite personalului său oportunitatea de a-și îmbunătăți în mod continuu abilitățile, cunoștințele și instruirea pentru a asigura îngrijire și expertiză excepționale. În diagnosticul și tratamentul cancerului de sân contează enorm experiența și aplicarea tehnicilor și metodelor moderne care s-au dovedit eficace până la acest moment.

 

Echipa Anadolu România include 15 coordonatori de pacienți și traducători care sunt cu pacienții la fiecare pas, precum și o asistentă medicală de caz și un medic coordonator de limbă română.

 

Standarde înalte de medicină în serviciile de Oncologie Intervențională

 

Calitatea serviciilor de oncologie intervențională depinde de abilitățile și facilitățile necesare. Cu dăruire și angajament dovedit pentru calitate și siguranță, departamentul de Oncologie Intervențională al Centrului Medical Anadolu a fost înscris ca parte a etapei pilot IASIOS (Sistemul internațional de acreditare pentru serviciile de oncologie intervențională), o inițiativă mondială. Toate intervențiile oncologice sunt efectuate de radiologi de intervenție, certificați de Consiliul European de Radiologie Intervențională. Imagistica sofisticată joacă un rol esențial în timpul determinării stadiului cancerului de sân, planificarea preoperatorie, monitorizarea efectului tratamentului și supravegherea reapariției bolii.

 

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Alexandru Razvan

Alexandru Razvan

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul