Criteriul National

Cancerul mamar: ce este și cum poate fi prevenit

Cancerul mamar: ce este și cum poate fi prevenit
noiembrie 23
12:31 2022

În anul 2020 aproximativ 2,3 milioane de femei au fost diagnosticate cu cancer de sân la nivel global, iar 685 000 și-au pierdut viața din cauza acestei afecțiuni. În rândul femeilor, cancerul de sân conduce la scăderea calității vieții și dizabilitate mai mult decât orice alt tip de cancer. Cu cât diagnosticarea cancerului de sân are loc într-un stadiu mai incipient, cu atât șansa tratamentului de a fi eficace este mai mare [1]. Citește în continuare și află ce este cancerul de sân, care sunt metodele de screening și cum poate fi prevenit. 

Ce este cancerul de sân?

Cancerul de sân presupune creșterea necontrolată a celulelor de la nivelul sânului. Există diferite tipuri de cancer de sân, în funcție de țesutul la nivelul căruia începe să se dezvolte [2]. Peste trei sferturi dintre cazurile de cancer de sân încep la nivelul ductului, canalul responsabil de transportarea laptelui de la glandele producătoare spre mamelon. În general, cancerul localizat (“in situ”) nu provoacă manifestări și prezintă un potențial minim de răspândire sau metastazare. În anumite situații, cancerul poate progresa, invadând mai întâi țesutul înconjurător (cancer de sân invaziv) și ulterior ganglionii limfatici (metastaze regionale) și alte organe (metastaze la distanță) [1].

Cum poate fi depistat cancerul de sân?

Rolul testelor de screening este de a depista cancerul de sân înainte de a provoca simptome, tratamentul fiind mai eficace în stadiile timpurii ale bolii. Mamografia reprezintă metoda de screening recomandată pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 50 și 74 de ani, dar și pentru cele cu vârstă mai mare de 40 de ani aflate la risc crescut de a dezvolta cancer de sân. În majoritatea cazurilor este recomandat ca această investigație să fie efectuată o dată la 2 ani.

În cazul depistării unei tumori la mamografie, vor fi necesare investigații suplimentare pentru stabilirea diagnosticului (ecografie mamară, rezonanță magnetică nucleară, puncție mamară sub ghidaj ecografic pentru prelevarea biopsiei) [2].

Care sunt factorii de risc și cum poate fi prevenit cancerul de sân?

Aproximativ jumătate dintre femeile care dezvoltă cancer de sân nu prezintă un factor de risc identificabil, cu excepția sexului feminin și a vârstei mai mari de 40 de ani. Printre factorii care cresc riscul de apariție a cancerului de sân se numără:

  • Vârsta înaintată;
  • Obezitatea;
  • Abuzul de alcool;
  • Istoricul familial de cancer de sân (mutațiile moștenite ale genelor BRCA1, BRCA2 și PALB-2);
  • Expunerea la radiații;
  • Fumatul;
  • Terapia hormonală de substituție.

Din nefericire, nu toți factorii de risc pot fi controlați, însă chiar și prin controlul tuturor factorilor de risc potențial modificabili, riscul de a dezvolta cancer de sân este redus cu numai 30%. Adoptarea unui stil de viață sănătos care să includă o activitate fizică regulată și o dietă echilibrată poate scădea incidența obezității și riscul de apariție a cancerului de sân. În plus, evitarea unor comportamente de risc precum consumul excesiv de alcool și folosirea produselor din tutun poate contribui suplimentar la minimizarea riscului [1].

 

În concluzie, cancerul de sân este o afecțiune încă responsabilă de un număr important de decese la nivel global. Controlul tuturor factorilor de risc nu asigură prevenirea apariției acestei afecțiuni, însă adoptarea unui stil de viață echilibrat poate conduce la scăderea riscului. Discută și tu acum cu medicul tău și află mai multe despre metodele de screening și prevenție a cancerului de sân.

Surse informative

  1. “Breast Cancer.” World Health Organization, 29 Mar. 2021, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/breast-cancer. 
  2. “Breast Cancer.” Centers for Disease Control and Prevention, 26 Sept. 2022, www.cdc.gov/cancer/breast/index.htm. 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Maria Popescu

Maria Popescu

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul