Criteriul National

Când 25 este mai mic decât 15: De ce modificarea sporului de condiții vătămătoare pentru angajații Consiliului Concurenței le va reduce veniturile – Telecom

Când 25 este mai mic decât 15: De ce modificarea sporului de condiții vătămătoare pentru angajații Consiliului Concurenței le va reduce veniturile – Telecom
decembrie 19
20:01 2019
​Propunerea Guvernului Orban de acordare a unui spor de condiţii vătămătoare în cuantum de 25% din salariul de bază minim brut pe ţară, garantat în plată, are un impact negativ și va conduce la diminuarea veniturilor nete pentru personalul din cadrul Consiliului Concurenţei, a precizat joi pentru HotNews.ro Bogdan Chirițoiu, președintele autorității. De ce? Pentru că angajații aveau deja acest spor care se acorda însă în procent de 15% din salariul de bază, rezultând venituri mai mari.


Ce înseamnă condiții de muncă vătămătoare?

  • Potrivit reglementărilor în vigoare, condițiile de muncă vătămătoare reprezintă acele „condiții de muncă unde sunt înregistrate depășiri ale noxelor fizice, chimice, fizico-chimice sau biologice, care determină suprasolicitarea unor funcții sau sisteme ale organismului„.

Guverul PNL condus de Ludovic Orban își va angaja răspunderea luni, 23 decembrie, asupra unui proiect de lege, care prevede unele măsuri fiscal-bugetare, printre care și eliminarea unor prevederi din controversata OUG 114/2018.

Proiectul conține și propunerea ca pentru condiții de muncă vătămătoare, personalului din Consiliului Concurenței și din Curtea de Conturi să i se acorde un spor de 25% din salariul de bază minim brut – pe țară garantat în plată în vigoare, corespunzător cu timpul efectiv lucrat în aceste condiții.

Consiliul Concurenței are 346 de angajați. Salariul mediu net la nivelul lunii noiembrie 2019 era de 7.017 lei

Contactat de HotNews.ro în legătură cu această propunere, președintele autorității de concurență a precizat că măsura va avea de fapt un impact negativ asupra veniturilor angajaților.

  • Proiectul de modificare a Legii nr. 153/2017 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, prin care se propune acordarea sporului de condiţii vătămătoare în cuantum de 25% din salariul de bază minim brut pe ţară, garantat în plată, are un impact negativ/conduce la diminuarea veniturilor nete pentru personalul din cadrul Consiliului Concurenţei, întrucât, în prezent, acest spor se acorda în procent de 15% din salariul de bază, conform anexei nr. VIII, capitolul II Secţiunea II, la titlul, Salariile de bază ale personalului din cadrul Consiliului Concurenţei, pct.4. din acest act normativ.„, a declarat joi pentru HotNews.ro Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.


Potrivit acestuia, „Consiliul Concurenței are 346 de angajați. Salariul mediu net la nivelul lunii noiembrie 2019 era de 7.017 lei”.

Guvernul a aprobat în această lună hotărârea care prevede că salariul minim pentru anul viitor să fie de 2.230 de lei. Un calcul simplu arată că dacă aplici 25% la 2.230 lei vei primi un spor de 557 lei, în timp ce aplicând 15% la 7000 de lei sporul trece de 1.000 de lei.

Angajații Consiliului Concurenței primesc și spor pentru informații clasificate

De menționat că prin legea cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, angajații Consiliului Concurenței primesc și un spor de până la 15% din salariul de bază acordat pentru gestionarea datelor și informațiilor clasificate.

În bugetul pentru anul 2020 propus de Consiliul Concurenței se preconizează o creștere cu 5,4% a cheltuielilor salariale până la 50,3 milioane de lei. Execuția preliminată pentru 2019 arată că s-au cheltuit 47,9 milioane de lei.


Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei