Criteriul National

Cantități semnificative de apă au fost descoperite sub ”Marele Canion” de pe Marte – Spatiul

Cantități semnificative de apă au fost descoperite sub ”Marele Canion” de pe Marte – Spatiul
decembrie 17
01:40 2021
Marte are propria sa versiune a Marelui Canion, iar oamenii de știință au au aflat că această vale adâncă găzduiește „cantități semnificative de apă” după o descoperire făcută de ExoMars Trace Gas Orbiter care înconjoară planeta roșie, potrivit Agenției Spațiale Europene, scrie CNN.

ExoMars Trace Gas Orbiter, lansat în 2016 ca o misiune comună între Agenția Spațială Europeană și Roscosmos, a detectat apa din Valles Marineris pe Marte. Acest sistem de canioane este de 10 ori mai lung, de cinci ori mai adânc și de 20 de ori mai lat decât Marele Canion de pe Pământ.

Apa este situată sub suprafața sistemului de canioane și a fost detectată de instrumentul FREND al ExoMars Trace Gas Orbiter sau detectorul de neutroni epitermici cu rezoluție fină. Acest instrument este capabil să cartografieze hidrogenul în stratul superior al solului marțian.

Cea mai mare parte a apei de pe Marte este situată în regiunile polare ale planetei și rămâne înghețată. Valles Marineris se află chiar la sud de ecuatorul planetei, unde temperaturile de obicei nu sunt suficient de scăzute pentru ca apa să rămână înghețată.

Oaze de apă care nu au putut fi identificate anterior

ExoMars Trace Gas Orbiter a colectat aceste informații între mai 2018 și februarie 2021. Anterior, alte nave orbitale au căutat apă chiar sub suprafața marțiană și au detectat cantități mici sub praful marțian.

Pentru a ajuta la înțelegerea localizării și istoriei apei pe Marte, detectorul cu neutroni FREND al TGO cartografiază distribuția hidrogenului într-un strat de 1 metru, aflat imediat sub suprafața planetei.

„Cu (Trace Gas Orbiter) putem privi până la un metru sub acest strat de praf și putem vedea ce se întâmplă cu adevărat sub suprafața lui Marte – și, în mod esențial, să găsim „oaze” bogate în apă care nu au putut fi detectate cu instrumentele anterioare”, a declarat autorul studiului Igor Mitrofanov, cercetătorul principal al telescopului cu neutroni FREND, într-o declarație.

„FREND a dezvăluit o zonă cu o cantitate neobișnuit de mare de hidrogen în colosalul sistem de canioane Valles Marineris: presupunând că hidrogenul pe care îl vedem este legat de moleculele de apă, până la 40% din materialul apropiat de suprafața din această regiune pare să fie apă. „

Această zonă are aproximativ dimensiunea Țărilor de Jos. Se suprapune cu Candor Chaos, o rețea de văi din cadrul sistemului de canion.

Instrumentul FREND caută neutroni pentru a mapa conținutul de hidrogen din solul marțian.

„Putem deduce câtă apă este într-un sol analizând neutronii pe care îi emite”, a declarat coautorul studiului Alexey Malakhov, un om de știință al Institutului de Cercetare Spațială al Academiei Ruse de Științe, într-un comunicat.

„Am descoperit că o parte centrală a Valles Marineris este plină de apă – mult mai multă apă decât ne așteptam. Seamănă foarte mult cu regiunile de permafrost ale Pământului, unde apa înghețată persistă permanent sub solul uscat din cauza temperaturilor scăzute constante.”

Abilitățile de neegalat ale instrumentelor TGO

Capacitățile unice de observare ale instrumentului au permis echipei să detecteze apa care a rămas ascunsă înainte, a spus Malakhov. Aceasta ar putea fi apă înghețată sau apă care este atașată de minerale din sol. Dar oamenii de știință cred că prezența gheții este mai probabilă, deoarece mineralele din această locație conțin puțină apă.

Există temperaturi mai ridicate în apropierea ecuatorului de pe Marte, așa că cercetătorii cred că trebuie să existe un amestec special de condiții care să permită apei să rămână și să fie alimentată.

„Această descoperire este un prim pas uimitor, dar avem nevoie de mai multe observații pentru a ști cu siguranță cu ce formă de apă avem de-a face”, a declarat coautorul studiului Håkan Svedhem.

„Descoperirea demonstrează abilitățile de neegalat ale instrumentelor TGO de a ne permite să „vedem” sub suprafața lui Marte – și dezvăluie un rezervor mare, nu prea adânc, ușor de exploatat în această regiune a lui Marte”.

Viitoarele misiuni pe Marte vor avea loc la latitudini mai joase. Această descoperire din Valles Marineris evidențiază un loc intrigant pentru potențialele explorări umane în anii următori, mai ales că această apă ar fi mult mai accesibilă decât alte surse de apă subterane descoperite anterior.

”A ști mai multe despre cum și unde există apă pe Marte, așa cum e acum planeta, este esențial pentru a înțelege ce s-a întâmplat cu apa cândva abundentă pe Marte și ne ajută să căutăm medii locuibile, posibile semne de viață trecută și materiale organice din primele zile ale lui Marte”, a declarat Colin Wilson, om de știință care participă la proiectul ExoMars Trace Gas Orbiter de la ESA.

Citește și:


Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul