Criteriul National

CAPODOPERĂ GUSTAV MAHLER! Orchestra Naţională Radio a repurtat un succes cu „Simfonia celor 1000 !”

septembrie 02
20:36 2015

 Orchestra Naţională Radio dirijată de Cornelius Meister, corurile reunite ale Radiodifuziunii şi al Filarmonicii George Enescu au interpretat, la Sala Palatului Simfonia a VIII a în Mi bemol major, „A celor 1000 ” de Gustav Mahler

Radio

Această monumentală simfonie are proporţii gigantice fiind alcătuită din două blocuri sonore masive: primul, de esenţă religioasă, Veni creator spiritus, bazat pe textul latin al călugărului Hrabanus Maurus ( secolul  al IX-lea ) şi cel de al doilea de esenţă pur filosofică ce constituie adaptarea ultimei scene din partea a doua a poemului dramatic Faust de Goethe. Ambele au totuşi ca punct central depăşirea limitei condiţiei umane prin virtuţi precum Cunoaşterea şi Iubirea.

Astfel prilejuirea în cadrul celei de a XXII a ediţie a Festivalului George Enescu a fost de fapt o întâlnire cu o muzică de factură cu totul specială, solemnă.De asemenea există mulţi exegeţi ce compară această simfonie cu ariile şi patosul wagnerian, al unor voci de solişti remarcabili , între care s- au remarcat atît vocile feminine ale Erikăi Sunnegardh, voluptatea şi timbrul nuanţat al mezzosopranei Michaela Sellinger dar şi profunzimea, acurateţea şi totdată susţinerea sopranelor Cellia Costea şi a Aureliei Florian.

De asemenea, vocile bărbăteşti au răsunat în ariile baritonului Şerban Vasile ( Pater Ecstaticus), în ariile bas ului Sorin Coliban ( Pater profundus)  ce au interferat cu secvenţe ale corului mixt şi corului de copii (Îngerii) ce au invocat steaua esenţei constante ale iubirii eterne.

Unul dintre momentele cele mai captivante a fost chiar începutul Cor şi Echo în care compozitorul pare să reinventeze ( cel puţin în propria sa creaţie) tehnica de vorbire cântată sprechgesang ce va deveni una din mărcile de identificare ale şcoli expresioniste. Acest rol îi  revine cu justeţe tenorului eroic german Stefan Vinke ce este o personalitate remarcabilă în acest moment pe scenele prestigioase de concert.

Supranumită Simfonia celor 1000 datorită subtitlului total neagreat de compozitor datorat impresarului său Emil Guttmann ce, ocupându se cu prima audiţie a lucrării datate în Munchen pe 12 septembrie 1910, a rămas impresionat de numărul considerabil de interpreţi ce  i reclama: 858 de cîntăreţi (dintre care 350 de copii ) şi 171 de instrumentişti ( 84 doar aparţinând streich ului )

Sursa foto : www.ziarulmetropolis.ro

 

Cronica acestui concert a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo