Criteriul National

CAPODOPERĂ GUSTAV MAHLER! Orchestra Naţională Radio a repurtat un succes cu „Simfonia celor 1000 !”

septembrie 02
20:36 2015

 Orchestra Naţională Radio dirijată de Cornelius Meister, corurile reunite ale Radiodifuziunii şi al Filarmonicii George Enescu au interpretat, la Sala Palatului Simfonia a VIII a în Mi bemol major, „A celor 1000 ” de Gustav Mahler

Radio

Această monumentală simfonie are proporţii gigantice fiind alcătuită din două blocuri sonore masive: primul, de esenţă religioasă, Veni creator spiritus, bazat pe textul latin al călugărului Hrabanus Maurus ( secolul  al IX-lea ) şi cel de al doilea de esenţă pur filosofică ce constituie adaptarea ultimei scene din partea a doua a poemului dramatic Faust de Goethe. Ambele au totuşi ca punct central depăşirea limitei condiţiei umane prin virtuţi precum Cunoaşterea şi Iubirea.

Astfel prilejuirea în cadrul celei de a XXII a ediţie a Festivalului George Enescu a fost de fapt o întâlnire cu o muzică de factură cu totul specială, solemnă.De asemenea există mulţi exegeţi ce compară această simfonie cu ariile şi patosul wagnerian, al unor voci de solişti remarcabili , între care s- au remarcat atît vocile feminine ale Erikăi Sunnegardh, voluptatea şi timbrul nuanţat al mezzosopranei Michaela Sellinger dar şi profunzimea, acurateţea şi totdată susţinerea sopranelor Cellia Costea şi a Aureliei Florian.

De asemenea, vocile bărbăteşti au răsunat în ariile baritonului Şerban Vasile ( Pater Ecstaticus), în ariile bas ului Sorin Coliban ( Pater profundus)  ce au interferat cu secvenţe ale corului mixt şi corului de copii (Îngerii) ce au invocat steaua esenţei constante ale iubirii eterne.

Unul dintre momentele cele mai captivante a fost chiar începutul Cor şi Echo în care compozitorul pare să reinventeze ( cel puţin în propria sa creaţie) tehnica de vorbire cântată sprechgesang ce va deveni una din mărcile de identificare ale şcoli expresioniste. Acest rol îi  revine cu justeţe tenorului eroic german Stefan Vinke ce este o personalitate remarcabilă în acest moment pe scenele prestigioase de concert.

Supranumită Simfonia celor 1000 datorită subtitlului total neagreat de compozitor datorat impresarului său Emil Guttmann ce, ocupându se cu prima audiţie a lucrării datate în Munchen pe 12 septembrie 1910, a rămas impresionat de numărul considerabil de interpreţi ce  i reclama: 858 de cîntăreţi (dintre care 350 de copii ) şi 171 de instrumentişti ( 84 doar aparţinând streich ului )

Sursa foto : www.ziarulmetropolis.ro

 

Cronica acestui concert a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul