Criteriul National

CAPODOPERĂ GUSTAV MAHLER! Orchestra Naţională Radio a repurtat un succes cu „Simfonia celor 1000 !”

septembrie 02
20:36 2015

 Orchestra Naţională Radio dirijată de Cornelius Meister, corurile reunite ale Radiodifuziunii şi al Filarmonicii George Enescu au interpretat, la Sala Palatului Simfonia a VIII a în Mi bemol major, „A celor 1000 ” de Gustav Mahler !

Radio

Această monumentală simfonie are proporţii gigantice fiind alcătuită din două blocuri sonore masive: primul, de esenţă religioasă, Veni creator spiritus, bazat pe textul latin al călugărului Hrabanus Maurus ( secolul  al IX-lea ) şi cel de al doilea de esenţă pur filosofică ce constituie adaptarea ultimei scene din partea a doua a poemului dramatic Faust de Goethe. Ambele au totuşi ca punct central depăşirea limitei condiţiei umane prin virtuţi precum Cunoaşterea şi Iubirea.

Astfel prilejuirea în cadrul celei de a XXII a ediţie a Festivalului George Enescu a fost de fapt o întâlnire cu o muzică de factură cu totul specială, solemnă.De asemenea există mulţi exegeţi ce compară această simfonie cu asriile şi patosul wagnerian, al unor voci de solişti remarcabili , între care s au remarcat atît vocile feminine ale Erikăi Sunnegardh, voluptatea ţi timbrul nuanţat al mezzosopranei Michaela Sellinger dar şi profunzimea, acurateţea şi totdată susţinerea sopranelor Cellia Costea şi a Aureliei Florian.

De asemenea, vocile bărbăteşti au răsunat în ariile baritonului Şerban Vasile ( Pater Ecstaticus), în ariile bas ului Sorin Coliban ( Pater profundus)  ce au interferat cu secvenţe ale corului mixt şi corului de copii (Îngerii) ce au invocat steaua esenţei constante ale iubirii eterne.

Unul dintre momentele cele mai captivante  a fost chiar începutul Cor şi Echo în care compozitorulk pare să reinventeze ( cel puţin în propria sa creaţie) tehnica de vorbire cântată sprechgesang ce va deveni una din mărcile de identificare ale şcoli expresioniste. Acest rol îi  revine cu justeţe tenorului eroic german Stefan Vinke ce este o personalitate remarcabilă în acest moment pe scenele prestigioase de concert.

Supranumită Simfonia celor 1000 datorită subtitlului total neagreat de compozitor datorat impresarului său Emil Guttmann ce, ocupându se cu prima audiţie a lucrării datate în Munchen pe 12 septembrie 1910, a rămas impresionat de numărul considerabil de interpreţi ce  i reclama: 858 de cîntăreţi (dintre care 350 de copii ) şi 171 de instrumentişti ( 84 doar aparţinând streich ului )

Sursa foto : www.ziarulmetropolis.ro

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo