Criteriul National

Cardinalul Pell consideră că problemele pe care le-a avut în justiție au legătură cu conservatorismul său, care a exacerbat ostilitatea „laicilor militanți” – International

Cardinalul Pell consideră că problemele pe care le-a avut în justiție au legătură cu conservatorismul său, care a exacerbat ostilitatea „laicilor militanți” – International
octombrie 01
19:46 2020
Abia întors la Roma, cardinalul australian George Pell, achitat într-un dosar de pedofilie în Australia, afirmă într-o carte pe care a scris-o în închisoare că pozițiile sale conservatoare ar fi putut să „exacerbeze ostilitatea populară” față de el, scrie AFP.

În extrasele publicate joi de revista religioasă italiană „Il Timone”, fostul secretat economic al papei Francisc povestește perioada petrecută într-o celulă a unei închisori din Melbourne de șapte metri pe doi, alături de un „terorist musulman” și alți doi deținuți „adeseori urlau de disperare noaptea”.

Cardinalul își reafirmă marele atașament față de valorile conservatoare ale Bisericii care, în opinia sa, l-a afectat.

„Conservatorismul meu social și apărarea eticii iudeo-creștine au exacerbat ostilitatea populară, în special la laicii militanți”, crede el.

Cardinalul, care a refuzat în 2002 să oficieze căsătorii pentru cupluri gays, comentează cu îngrijorare legislația privind căsătoriile gay din țara sa, adoptată în 2017 după un referendum.

„Ne putem aștepta să întâmpinăm mai multă presiune asupra libertății religioase de educație”, în special în ceea ce privește „doctrina creștină privind familia, căsătoria, sexualitatea”, scrie el.

„Cred că iubirea pentru bunăstare, uneori un veritabil materialism, precum și revoluția sexuală au diminuat capacitatea de a-l vedea pe Dumnezeu. Și multe persoane suferă și nu au pace, așa cum putem vedea destrămarea familiilor, în alcool, dependența de droguri și pornografie”, a adăugat cardinalul

Care este consolarea sa? sunt „mulți tineri episcopi solizi din punct de vedere spiritual și ortodocși teologic, contrariul a ceea ce eram noi după Conciliul Concile (Vatican II) în anii 60 și 70; atunci, eram adeseori confuzi și nervoși, cu mirosul revoluției în aer”.

Fostul secretar pe probleme economice al Papei Francisc a sosit miercuri la Roma, după trei ani de absență.

Cardinalul a fost condamnat în martie 2019 la șase ani de închisoare pentru viol și agresiuni sexuale asupra a doi copii de cor în 1996 și 1997, în catedrala Saint-Patrick din Melbourne unde era arhiepiscop.

Condamnarea sa, confirmată în apel, a fost anulată de Înalta curte a Australiei, care l-a achitat în aprilie pentru cinci capete de acuzare de violențe sexuale, în virtutea principiului „dincolo de orice îndoială”. Pell a stat în închisoare peste un an.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul