Criteriul National

Cardurile de sănătate nefolositoare într-un sistem deplorabil

Cardurile de sănătate nefolositoare într-un sistem deplorabil
mai 05
07:05 2015

Ieri a fost prima zi de utilizare a cardurilor naționale de sănătate, dar se pare că sistemul a dat eroare. Niciun medic de familie constănțean nu a putut utiliza cardurile, deoarece mult anunțatul sistem de citire pentru acestea, a funcționat doar 5 minute, până să fie implementat pe platforma Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

După ce că au avut de furcă cu distribuirea faimoaselor carduri, menite să ușureze munca întregului sistem medical, medicii de familie s-au văzut neputincioși  și în fața unui sistem aflat în moarte clinică. În loc să poată activa cu suscces cardurile, aceștia au ridicat din umeri atunci când au văzut eroarea din sistem și au eliberat în continuare bilete de trimitere și rețete după vechile proceduri. „Am încercat iniţializarea cardurilor încă de la primele ore ale dimineţii, înainte de ora oficială la care a fost implementat. Din păcate, sistemul a funcţionat doar 5 minute!”, precizează un cadru medical. Salvarea a venit pentru pacienții care nu au putut beneficia de carduri, tot din partea sistemului, care permite încă, achiziționarea de medicamente sau de servicii medicale și după vechiul tipic. „Cardurile primite de pacienţi nu au putut fi activate! Am fost nevoiţi să utilizăm tot dovada de asigurat şi biletul de trimitere de la medicul de familie pentru ca pacienţii să poată beneficia de servicii decontate, însă acea teorie conform căreia serviciile pot fi urcate în sistem după 72 de ore, pentru a fi decontate de Casă, este falsă. Acest lucru nu se poate întâmpla decât o dată cu utilizarea cardului, acesta fiind semnătura asiguratului, iar noi nu ne putem permite să punem pacienţii pe drumuri! De altfel, bolnavii dau vina pe medici pentru problemele din sistem şi spun că se vor întoarce în cabinetele medicale să ne ceară socoteală pentru reţetele nevalidate! Solicităm în mod expres reprezentanţilor CNAS să amâne cu cel puţin o lună sau două implementarea acestui sistem”, susţin medicii constănţeni.

Până se resuscitează sistemul, tot pacienții sunt cei care trebuie să bată drumurile cabinetelor medicale pentru a putea beneficia de compensațiile la care au dreptul legal.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo