Criteriul National

Cardurile de sănătate nefolositoare într-un sistem deplorabil

Cardurile de sănătate nefolositoare într-un sistem deplorabil
mai 05
07:05 2015

Ieri a fost prima zi de utilizare a cardurilor naționale de sănătate, dar se pare că sistemul a dat eroare. Niciun medic de familie constănțean nu a putut utiliza cardurile, deoarece mult anunțatul sistem de citire pentru acestea, a funcționat doar 5 minute, până să fie implementat pe platforma Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

După ce că au avut de furcă cu distribuirea faimoaselor carduri, menite să ușureze munca întregului sistem medical, medicii de familie s-au văzut neputincioși  și în fața unui sistem aflat în moarte clinică. În loc să poată activa cu suscces cardurile, aceștia au ridicat din umeri atunci când au văzut eroarea din sistem și au eliberat în continuare bilete de trimitere și rețete după vechile proceduri. „Am încercat iniţializarea cardurilor încă de la primele ore ale dimineţii, înainte de ora oficială la care a fost implementat. Din păcate, sistemul a funcţionat doar 5 minute!”, precizează un cadru medical. Salvarea a venit pentru pacienții care nu au putut beneficia de carduri, tot din partea sistemului, care permite încă, achiziționarea de medicamente sau de servicii medicale și după vechiul tipic. „Cardurile primite de pacienţi nu au putut fi activate! Am fost nevoiţi să utilizăm tot dovada de asigurat şi biletul de trimitere de la medicul de familie pentru ca pacienţii să poată beneficia de servicii decontate, însă acea teorie conform căreia serviciile pot fi urcate în sistem după 72 de ore, pentru a fi decontate de Casă, este falsă. Acest lucru nu se poate întâmpla decât o dată cu utilizarea cardului, acesta fiind semnătura asiguratului, iar noi nu ne putem permite să punem pacienţii pe drumuri! De altfel, bolnavii dau vina pe medici pentru problemele din sistem şi spun că se vor întoarce în cabinetele medicale să ne ceară socoteală pentru reţetele nevalidate! Solicităm în mod expres reprezentanţilor CNAS să amâne cu cel puţin o lună sau două implementarea acestui sistem”, susţin medicii constănţeni.

Până se resuscitează sistemul, tot pacienții sunt cei care trebuie să bată drumurile cabinetelor medicale pentru a putea beneficia de compensațiile la care au dreptul legal.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul